• 11 Μαΐου 2024,

Αλλάζει η ατζέντα των αιτημάτων – Οι φαρμακοποιοί μάχονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

 Αλλάζει η ατζέντα των αιτημάτων – Οι φαρμακοποιοί μάχονται για το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Αναταραχή έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς της χώρας το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που προωθεί η κυβέρνηση, με τον κλάδο να θεωρεί ότι είναι απαράδεκτο να αντικαθίσταται ο επιστήμονας φαρμακοποιός και το φαρμακείο από απρόσωπα και ανέλεγκτα καταστήματα λιανικής με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Η πρόεδρος του καβαλιώτικου συλλόγου Σίσυ Ρακιτζή επεσήμανε ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύει το παράδοξο, ιδιοκτησιακά τα φαρμακεία να ανήκουν σε ανώνυμες αλυσίδες και να λειτουργούν με φαρμακοποιούς ως υπαλλήλους.

Φαίνεται επομένως ότι η ατζέντα της αντιπαράθεσης του κλάδου διαφοροποιείται και μετά τις αντιδράσεις για τα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα επεκτείνεται πλέον και σε ιδιοκτησιακό επίπεδο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είχε ανακύψει προ διετίας με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που όμως δεν έγινε αποδεκτό κατόπιν αντίθεσης των Ευρωπαίων και γενικευμένης απόψεως, ότι η ιδιοκτησία ανήκει στους επιστήμονες και όχι στους επιχειρηματίες. Έτσι η προσπάθεια αλλαγής είχε πέσει στο κενό. Να όμως που το θέμα ανέκυψε εκ νέου και μάλιστα είναι εντελώς απροσδιόριστο.

Λόγω της ασυνήθιστης μοναδικότητας του μέτρου, όλοι οι Ευρωπαίοι φαρμακοποιοί στηρίζουν τους Έλληνες συναδέλφους τους, ο δε αντίστοιχος γερμανικός σύλλογος του ΠΦΣ απέστειλε ενημέρωση αναφορικά με τον ισχύοντα κανονισμό, με τις λεπτομέρειες για τα ωράρια των φαρμακείων και με τα πληθυσμιακά κριτήρια για τη αδειοδότηση των φαρμακείων. Οι Γερμανοί αποφαίνονται ότι ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι αρμόδιος για να κανονίζει εργασιακές λεπτομέρειες αλλά και κάθε κράτος έχει την ευχέρεια να ρυθμίζει περαιτέρω τα ισχύοντα.

Η κ. Ρακιτζή διευκρίνισε ότι το παράδοξο αυτό προαπαιτούμενο προωθείται προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα. Εντός των επόμενων ημερών ο ΠΦΣ θα επικοινωνήσει με Βρυξέλες περιμένοντας τις εξελίξεις. Οι κατά τόπους σύλλογοι εξουσιοδότησαν το πανελλήνιο συνδικαλιστικό τους όργανο να αποφασίσει για νέες κινητοποιήσεις και ο κλάδος παραμένει σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η πρόεδρος κατηγόρησε τους υπευθύνους για πρόθεση κατάρρευσης του συστήματος φαρμακευτικής περίθαλψης, που επιχειρείται να επιβληθεί από τους δανειστές προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να σταθεί οικονομικά ανώφελο και για τους ασφαλισμένους αλλά και για το κράτος.

Πέραν όλων των άλλων, ο κλάδος παλεύει και με την 6μηνη καθυστέρηση των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ την ίδια στιγμή που οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να αγοράζουν τους μετρητοίς τα σκευάσματα από τις φαρμακαποθήκες. Η πρόεδρος στέλνει αγωνιστικό μήνυμα στους καβαλιώτες συναδέλφους της, οι οποίοι πάντοτε ασπάζονται τις αποφάσεις του τοπικού αλλά και του πανελλήνιου οργάνου τους.

 

Διαβάστε επίσης