• 18 Μαΐου 2024,

Αλλού συμφώνησαν, αλλού διαφώνησαν

 Αλλού συμφώνησαν, αλλού διαφώνησαν

Σε αγροτικές εκτάσεις στο Ποδοχώρι και την Γεωργιανή, βρέθηκε χθες το πρωί και το μεσημέρι η ηγεσία του ΕΛΓΑ δηλαδή ο πρόεδρος Βασίλης Έξαρχος και ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μπότος. Μαζί τους ήταν ένα σωρό κόσμος: οι βουλευτές Πασχαλίδης και Κλειτσιώτης, οι δήμαρχοι Ξουλόγης, Αναστασιάδης, οι αντιπεριφερειάρχες Γερομάρκος, Μαρκόπουλος, Γρανάς, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ζαφείρης Μυστακίδης, αγρότες, εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ Καβάλας.

Παντού οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ κ.κ. Έξαρχος και Μπότος είδαν τα προβλήματα που δημιούργησε στα χωράφια σε όλες τις καλλιέργειες η πρόσφατη κακοκαιρία. Αλλού υπήρξε συμφωνία με τους αγρότες και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων κι αλλού διάσταση απόψεων. Κάντε ό,τι λέει το κράτος και το υπουργείο, ειπώθηκε προς τον κ. Έξαρχο και τον κ. Μπότο από τους τοπικούς παράγοντες σε σχέση με τα παλαιότερα προβλήματα, εκκρεμότητες του αγροτικού πληθυσμού με τον ΕΛΓΑ. Ζητήθηκε επίσης αντιχαλαζική προστασία με εναέρια μέσα την οποία όπως ειπώθηκε πέρυσι ο κ. Μπότος είχε υποσχεθεί σε παρόμοια προβλήματα στο Νέστο αλλά δεν υλοποιήθηκε η υπόσχεση του. Τα δίχτυα και τα κανονάκια δεν αρκούν, ειπώθηκε προς τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ.

Ο Βασίλης Έξαρχος είπε στους δημοσιογράφους ότι η επίσκεψή του είχε στόχο την ενημέρωσή του για τις πρόσφατες ζημιές. Είναι ορατά τα σημάδια της καταστροφής. Ζητήσαμε προσεκτικές εκτιμήσεις, οι εκτιμητές να γράφουν ό,τι βλέπουν, η διαδικασία να εξελιχθεί γρήγορα, είπε ο κ. Έξαρχος.

Ο κ. Μπότος για το θέμα της αντιχαλαζικής προστασίας με εναέρια μέσα είπε ότι οι δυνατότητες του κράτους είναι περιορισμένες. Κι εγώ θα ήθελα να καλύπτεται με αυτόν τον τρόπο όλη η χώρα, αλλά τεχνικά δεν γίνεται, είπε ο κ. Μπότος που έφερε το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας όπου πέρσι, παρά την προστασία από το χαλάζι και με εναέρια μέσα, πάλι υπήρξαν καταστροφές και ο ΕΛΓΑ πλήρωσε πολλά χρήματα για αγροτικές αποζημιώσεις.

Ο Κώστας Παπαμερής, εκπρόσωπος των αγροτών που ήταν ένας από αυτούς που πίεσαν την διοίκηση του ΕΛΓΑ για παλιά και καινούργια θέματα σε σχέση με την περιοχή μας, είπε ότι οι Μπότος και Έξαρχος είδαν από κοντά τα προβλήματα και αναγνώρισαν τις πρόσφατες ζημιές. Η διαφορά μας ήταν και παραμένει, είπε ο κ. Παπαμερής έχοντας απόλυτο δίκιο, στη λεγόμενη υπολειμματική αξία του αγροτικού προϊόντος.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Διαβάστε επίσης