• 7 Μαΐου 2024,

Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για τις εκλογές στο Ε.Υ.Κ.

 Ανακοίνωση ΠΑΜΕ για τις εκλογές στο Ε.Υ.Κ.

Συνέντευξη τύπου δόθηκε χθες από το ΠΑΜΕ Καβάλας, ενόψει των εκλογών στο Εργατικό Κέντρο το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής. Το ΠΑΜΕ Καβάλας παρουσίασε όλη την πρότασή του για τις εκλογές καθώς και τους υποψηφίους του. Αμέσως μετά στη συνέντευξη τύπου δόθηκε το πιο κάτω δελτίο τύπου:

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ Ε.Υ.Κ. ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΙΣ 10/05/2015

 

Το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μάη, γίνεται σε μια περίοδο που οι συνέπειες της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης πλήττουν όλα τα λαϊκά στρώματα. Απολύσεις, επέκταση μερικής απασχόλησης με μείωση αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, χτύπημα της 8ωρης εργασίας, διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου, μη πληρωμή δεδουλευμένων, φόροι, χαράτσια, κλπ, όλα είναι εδώ! Γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που εφάρμοσε η προηγούμενη «μνημονιακή» συγκυβέρνηση με τα μέτρα που μας ετοιμάζει η νέα «αντιμνημονιακή», είναι δεμένα με μια ενιαία κλωστή, έχουν ως πυρήνα τους το πώς θα αυξήσουν την κερδοφορία τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, πως θα πληρώσουν πάλι το λογαριασμό τα λαϊκά στρώματα.

 

Οι τελευταίες δηλώσεις κυβέρνησης και «θεσμών» (τρόικας) φανερώνουν για ακόμη μία φορά ότι οι «κόκκινες γραμμές» στην διαπραγμάτευση πάνε περίπατο φέρνοντας νέα αντιλαϊκά μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Όπως λένε και οι ίδιοι είναι μέτρα για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Ξέρουμε όμως ήδη ότι η ανταγωνιστικότητα πάει χέρι – χέρι με τους μισθούς πείνας, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα και φορτώνει περισσότερα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων. Η στρατηγική κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, περί ανταγωνιστικότητας, οδηγεί σε τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων, δίνει γη και ύδωρ στα μονοπώλια. Η διαπραγμάτευση δε γίνεται για τα λαϊκά συμφέροντα. Η όποια ελάφρυνση αν πετύχει η κυβέρνηση στην αποπληρωμή του χρέους δε θα ωφελήσει το λαό, αλλά τους μεγαλοεπιχειρηματίες που περιμένουν να αποδεσμευτεί νέο ζεστό χρήμα για να επενδύσουν με προϋπόθεση τα σμπαραλιασμένα εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν όπως όλα δείχνουν να πληρώνουν ένα χρέος που δεν δημιούργησαν, οι φτωχοί θα πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους και το μεγάλο κεφάλαιο και πάλι θα πέσει στα πούπουλα.

 

Η λογική της ανταγωνιστικότητας, εμπνέει όμως και την πλειοψηφία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου. Η ταξική συνεργασία, ο συμβιβασμός, η υποταγή των συμφερόντων των εργαζομένων σε αυτά των αφεντικών, είναι ο δρόμος που οδηγεί ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός.

 

Αλήθεια τι έκανε η πλειοψηφία της Διοίκησης για να οργανώσει τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τις μετατροπές των συμβάσεων εργασίας σε ατομικές, την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία; Διοργάνωνε πρωταπριλιάτικα (σα να ήτανε αστείο) ημερίδες για την αναπτυξιακές προοπτικές στο Νομό που θα έλυναν ως δια μαγείας το πρόβλημα της ανεργίας, φυσικά με την προϋπόθεση να πάρει πάλι μπροστά το γρανάζι της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που θα φέρει όπως λένε νέες θέσεις εργασίας. Κουβέντα όμως για τις άμεσες ανάγκες των ανέργων. Για αγώνα για αξιοπρεπή επιδόματα ανεργίας, για δωρεάν Υγεία – Παιδεία, κλπ.

 

Τι έκανε η πλειοψηφία της Διοίκησης για να υπάρχουν ισχυρά σωματεία εργαζομένων, σάρκα από τη σάρκα τους, αποκούμπι και φάρος στον αγώνα για κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών; Γι’ αυτούς τα σωματεία είναι όργανα συνδιαλλαγής με την εργοδοσία και «εργοστάσια παραγωγής αντιπροσώπων» για τους νόθους συσχετισμούς τους. Εχθρεύονται κάθε προσπάθεια αγωνιστικής ανάτασης και προσπάθειας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Βάζουν εμπόδια σε κάθε σωματείο που λειτουργεί, έχει σχέση με τα μέλη του και επαφή με τους χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστική η προσπάθειά του να παρεμποδίσει τις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων που έπεσε όμως στο κενό.

 

Δεν έκανε τίποτα για να ξεσηκώσει τα σωματεία και τους εργαζόμενους για να αντιπαλέψουν τα μέτρα. Απεναντίας, άμεσα και έμμεσα στήριξε τις πολιτικές των κυβερνήσεων που πέρασαν. Με τις δηλώσεις τους και τη «δράση» τους συνεχίζουν να εξαπατούν για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους. Καλλιεργούν την αναμονή στηρίζοντας ουσιαστικά και τη νέα συγκυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της εκλογής της. Έχουν μετατρέψει το Εργατικό Κέντρο σε πλασιέ – μεσίτη της μερικής απασχόλησης και των προγραμμάτων και συμπράξεων με ΜΚΟ, που μοιράζουν τη φτώχεια έναντι προμήθειας. Έχουν γυρίσει την πλάτη στα προβλήματα και τους  αγώνες – μικρούς ή μεγάλους – των εργαζομένων του Νομού. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα του παλιού και νέου εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που αντιπροσωπεύει ότι πιο σάπιο και δύσοσμο υπάρχει στο εργατικό κίνημα.

 

Ακόμη και τώρα μπροστά από το Συνέδριο που θα έπρεπε να είναι το πιο σημαντικό γεγονός για τους εργαζόμενους προσπαθούν να το περάσουν στα μουλωχτά. Αντί να γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο Συνέδριο του Ε.Υ.Κ. μέσα από αγώνες, δημοκρατικές διαδικασίες, με τη συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής μας, κυριαρχεί η παραγωγή αντιπροσώπων για να τους βγουν για άλλη μια φορά τα κουκιά, το αλισβερίσι, τα προσωπικά ανταλλάγματα και όπου δε φτάνουν ο φόβος και η τρομοκρατία.

 

Σε αντίθεση με τους συμβιβασμένους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση του αγώνα, με συλλαλητήρια στην πόλη μας, με παρεμβάσεις από κοινού με την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, το Σύλλογο Γυναικών, στην εφορία, στη περιφέρεια, στο νοσοκομείο, στον ΕΟΠΥΥ, με παραστάσεις διαμαρτυρίας σε επιχειρήσεις που έκαναν απολύσεις, μειώσεις μισθών κλπ, με εκατοντάδες περιοδείες και ενημέρωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους που δουλεύουν, για κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα. Δουλέψαμε για ισχυρά σωματεία, με αλληλεγγύη, ώστε να σταθούμε όρθιοι για να τους αντιπαλέψουμε μαζί, με αγώνα να βάλουμε φρένο στα χειρότερα που μας έρχονται και τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

 

Σήμερα οι δυνατότητες της παραγωγής, της τεχνολογίας και ο πλούτος που υπάρχει, φτάνουν για να έχουν δουλειά και μισθό όλοι οι άνθρωποι, φτάνουν για να έχουν καλές συντάξεις όλοι, φτάνουν για να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες μας. Πρέπει όμως να παλέψουμε με προσανατολισμό να πάρει η εργατική τάξη στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας, να κάνει κουμάντο στον πλούτο που παράγει.

Έτοιμες και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Ότι κατέκτησε η εργατική τάξη και ο λαός ήταν αποτέλεσμα σκληρών και πολύχρονων αγώνων γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να ισχυροποιηθεί η ταξική στάση και γραμμή πάλης σε κάθε σωματείο και στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας.

Συνάδελφε αντιπρόσωπε στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, οι δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. απευθυνόμαστε σε σένα και σε καλούμε να υπερψηφίσεις την Ταξική Ενότητα. Μην έχεις αυταπάτες, μην πουλήσεις την ψήφο σου για άλλη μια φορά στηρίζοντας τους εκπροσώπους του παλιού και νέου εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού και των μέτρων σε βάρος σου.

 

Όλοι εμείς που συγκροτούμε το συνδυασμό της Ταξικής Ενότητας που διεκδικεί και την δική σου ψήφο, αγωνιζόμαστε μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, μαζί με τους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες τους φτωχούς αγρότες τα παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στον κοινό εχθρό όλων μας, τα μονοπώλια και την ευρωπαϊκή ένωση. Θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τη δική μας κοινωνική συμμαχία, που θα είναι ικανή να βάλει τέλος στον κατήφορο που βιώνουμε ακριβώς γιατί συγκρούεται με τον πυρήνα της πολιτικής που ασκείται σήμερα. Δε μετράει κόπους και θυσίες στην πάλη για να καρπωθούν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν και τους τον κλέβουν.

 

Καλούμε εσένα, που οι εργαζόμενοι σε εξέλεξαν αντιπρόσωπό τους για το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου, να πάρεις την δική σου ευθύνη, αυτή που σου αναλογεί, για να συμβάλλεις να αλλάξει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα, να συμβάλλεις στην ενίσχυση των δυνάμεων του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που μπορούν να σταθούν με αδιαλλαξία απέναντι στην εργοδοσία, τα τσιράκια της και τα κόμματα που επιλέγει κάθε φορά να την υπηρετήσουν. Αυτές οι δυνάμεις μπορούν να βάλλουν στο κέντρο της πάλης την διεκδίκηση των αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων.

 

Παραμέρισε τον παλιό και νέο κυβερνητικό – εργοδοτικό συνδικαλισμό

 

Ψήφισε ταξικά – ψήφισε Ταξική Ενότητα,

το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ

Διαβάστε επίσης