Αναστάτωση στη ΒΦΛ λόγω μείωσης μισθών στους «εργολαβικούς» εργαζόμενους

 Αναστάτωση στη ΒΦΛ λόγω μείωσης μισθών στους «εργολαβικούς» εργαζόμενους

Νέα περίοδος αναστάτωσης κι αναταραχής φαίνεται ότι άρχισε στο εργοστάσιο των λιπασμάτων, κορυφώθηκε χθες, θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές δεν είναι οι μόνιμοι εργαζόμενοι αλλά όσοι εργάζονται στη ΒΦΛ μέσω εργολαβικής εταιρίας. Για αυτό κι αποκαλούνται «εργολαβικοί» εργαζόμενοι.

Τουλάχιστον 40 «εργολαβικοί» τεχνίτες συντήρησης δεν συμφώνησαν σε ότι τους πρότεινε εμμέσως η εταιρία, χθες έληξε η παλαιά σύμβαση και δεν δέχθηκαν να υπογράψουν νέα. Η οποία αναφέρονταν σε νέα εταιρία που θα τους προσλάβει και θα τους απασχολεί με νέους όρους. Οι νέες συμβάσεις προβλέπουν αρκετά χαμηλότερους μισθούς. Το πρωί συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πύλη του εργοστασίου όπου συνάντησαν τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πρόβλημα, έκαναν παρέμβαση τόσο στον Εισαγγελέα όσο και στην Επιθεώρηση Εργασίας. Συγκεκριμένη λύση δεν βρέθηκε. Θα υπάρξει συνέχεια τη Δευτέρα. Ορατός είναι ο κίνδυνος οι 40 περίπου τεχνίτες συντήρησης που δεν υπογράφουν νέες συμβάσεις τελικά να χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό το γεγονός δημιουργεί πρόβλημα και στη λειτουργία του εργοστασίου μιας και πρόκειται για έμπειρους απαραίτητους εργαζόμενους.

Όλα ξεκίνησαν προ λίγων εβδομάδων. Η εταιρία απευθύνθηκε στους «εργολαβικούς» που είναι περίπου 200. Πρότεινε νέες συμβάσεις, νέα σχέση εργασίας η οποία είναι μεν νόμιμη αλλά στηρίζεται στην ισχύουσα μνημονιακή νομοθεσία. Οι περικοπές μισθού είναι μεγάλες πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες από τους 200 «εργολαβικούς» οι 150 με βαριά καρδιά δέχθηκαν κι υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι χειριστές μηχανημάτων. Διαμαρτυρήθηκαν, ζήτησαν συμπαράσταση μα στο τέλος υπέγραψαν τις συμβάσεις. Περίπου 40 με 50 τεχνίτες συντήρησης επέμεναν και επιμένουν να μην υπογράφουν. Χθες για όσους δεν υπέγραψαν τις νέες συμβάσεις ήταν η τελευταία μέρα εργασίας με τις παλαιές. Έπρεπε να υπογράψουν τις νέες για να συνεχίσουν να εργάζονται. Υπό συνθήκες πίεσης κάποιοι συμβιβάστηκαν. Αρκετοί όχι.

Η προσπάθεια τους θα συνεχιστεί χωρίς να μπορεί κάποιος να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για τις εξελίξεις την ερχόμενη Δευτέρα. Η εταιρία επιμένει στις νέες συμβάσεις ενώ οι εργαζόμενοι αναζητούν στήριξη απευθυνόμενοι στη νέα κυβέρνηση μέσω των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης