• 18 Μαΐου 2024,

Αναστολή των κινητοποιήσεων – Λάθος χειρισμοί του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου

 Αναστολή των κινητοποιήσεων – Λάθος χειρισμοί του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου

Απόφαση περί αναστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων έλαβε το βράδυ της Δευτέρας ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας ύστερα από τη διαπίστωση ότι οι αντιδράσεις του κλάδου δεν επέφεραν κανένα θετικό αποτέλεσμα. Δυστυχώς, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ως είχε και δίχως την παραμικρή τροποποίηση, προφανώς λόγω άνωθεν εντολών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του τοπικού συλλόγου Ανδρέας Κωνσταντινίδης. Τώρα και μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, θα δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας αλυσίδων φαρμακείων βάσει των σχεδιασμών της κυβερνήσεως.

«Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε», ή διαφορετικά οι κινητοποιήσεις του κλάδου ήταν μεν επιτυχημένες ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Σύμφωνα με την προσωπική άποψη του αντιπροέδρου, το θέμα του ωραρίου ήταν εξαρχής ένα χαμένο παιχνίδι, αφού αποτελούσε κοινωνική επιταγή η εναρμόνιση του ωραρίου των φαρμακείων με εκείνο των καταστημάτων. Ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της αυτόβουλης λειτουργίας των φαρμακείων για όσους θα ήθελαν να εργαστούν τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Εξαιτίας όμως της εμμονής ορισμένων στελεχών του πανελληνίου συλλόγου, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή με αποτέλεσμα να επέλθει η καταστροφή και πλέον καθένας θα ακολουθεί το δικό του ωράριο χωρίς να γνωστοποιείται ποια φαρμακεία θα διημερεύουν. Από τη στιγμή που δε θα υπάρχει νομικό πλαίσιο για το ωράριο, οι όποιες προφορικές συμφωνίες θα είναι ευάλωτες διαρκώς. Παρά ταύτα, το θέμα του ωραρίου δεν προβληματίζει ιδιαιτέρως τα καβαλιώτικα φαρμακεία αφού πρόβλημα θα εντοπιστεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ο κ. Κωνσταντινίδης αποφάνθηκε ότι ο πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος κράτησε υπερβολική στάση υιοθετώντας τις απόψεις κάποιων «σκληροπυρηνικών» συνδικαλιστικών στελεχών του. Ως μεγάλο πρόβλημα πάντως παραμένει το γεγονός δημιουργίας αλυσίδων φαρμακείων που ίσως και να κινούνται στα όρια της νομιμότητας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΦΣ ύστερα από την έκτακτη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου, το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών διευκρίνισε:

 

Ο αγώνας μας δεν τελείωσε με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Τώρα ξεκινάει για όλους μας μια καινούρια εποχή. Ο ΠΦΣ και όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι προχωράμε σε νέες πρωτοβουλίες συνδικαλιστικής και επιχειρηματικής πρακτικής.

Η απάντησή μας προς κάθε κατεύθυνση θα είναι πια:

α. Πολιτική, για την υπεράσπιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών.

β. Νομική, με προσφυγές στο Διοικητικό Εφετείο, στο ΣτΕ και στο ΔΕΚ σε βάρος του νέου Νόμου, όπου αυτός παραβιάζει το Σύνταγμα και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

γ. Επιχειρηματική, για την προώθηση και με βάση το νέο νόμο της δικής μας επιχειρηματικότητας και επικράτησης, ενάντια στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο αγώνας τώρα είναι να κρατήσουμε τα φαρμακεία σε χέρια φαρμακοποιιών. Επιχειρηματικά σχήματα που θα έχουν όλους τους φαρμακοποιούς απορροφήσιμους και απασχολήσιμους, είναι μπροστά μας.

Μπορούμε να είμαστε σε κοινή προσπάθεια με τους συνεταιρισμούς. Δεν θα αφήσουμε αυτό το παιχνίδι επιχειρηματικότητας που επίτηδες επιβάλλει με ασάφειες ο νέος νόμος, να το διαχειρισθούν άλλοι. Χάθηκε μια μάχη, αλλά όχι ο πόλεμος.

Χαιρετίζουμε την προσπάθεια και την αγωνιστικότητα όλων των Φαρμακευτικών Συλλόγων που ολοκληρώθηκε με την μεγαλειώδη συγκέντρωση και διαδήλωση 3.000 φαρμακοποιών στην Αθήνα το απόγευμα της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου.

 

=

 

Διαβάστε επίσης