• 19 Μαΐου 2024,

Αντιδράσεις στην επιστροφή Τιάκα – Η νέα διοίκηση εναρμονισμένη στην παλιά νοοτροπία

 Αντιδράσεις στην επιστροφή Τιάκα – Η νέα διοίκηση εναρμονισμένη στην παλιά νοοτροπία

Κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ενέκρινε το απόγευμα της Πέμπτης την πρόταση της διοίκησης με την οποία επανέρχεται δριμύτερος ο πρώην πρόεδρος Παναγιώτης Τιάκας. Ειδικότερα θα αναλάβει καθήκοντα ειδικού συνεργάτη του Εργατικού Κέντρου Καβάλας σε θέματα οργανωτικά, διοικητικά, συνδικαλιστικά και νομικά. Αν και η απόφαση αναφέρει πως οι υπηρεσίες θα προσφέρονται χωρίς οικονομική αμοιβή, γενικότερη και έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Χθες το πρωί ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Ανανγώστης Καραμπατζάκης σχολίασε την επιστροφή του κ. Τιάκα στο ΕΥΚ διευκρινίζοντας: «Με την ενέργεια της διοικήσεως, να αποφασίσει τη συνεργασία της με τον πρώην πρόεδρο, απέδειξε ότι παρά την 30ετη θητεία της ως πλειοψηφία, ωστόσο είναι αδύναμη να αναδείξει διοικητικά στελέχη. Στελέχη ικανά να ακολουθήσουν, ασχέτως εάν εμείς είμαστε ιδεολογικά αντίθετοι, τον ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν στο Εργατικό Κέντρο.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση, ο κ. Τιάκας κάποιες ημέρες της εβδομάδας θα βρίσκεται στο ΕΥΚ και υποτίθεται ότι θα βοηθά σε οργανωτικά, διοικητικά, συνδικαλιστικά και νομικά θέματα. Υποτίθεται δηλαδή ότι η επιπλέον βοήθεια του κ. Τιάκα θα διευκολύνει σε ορισμένα θέματα, επί των οποίων εμείς ακόμη δεν είμαστε ικανοί να ανταπεξέλθουμε. Πλην της δικής μας παρατάξεως και της ΔΑΚΕ τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου υπερψήφισαν την πρόταση της διοικήσεως.

Καλό θα ήταν να μην προσωποποιούμε την υπόθεση αυτή αλλά να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ ευτέλισαν τον συνδικαλισμό σε τοπικό επίπεδο. Με τη λειτουργία του κέντρου, με τις διαγραφές των σωματείων με την εν γένει συμπεριφορά αποδεικνύεται ότι δεν καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να προσεγγίσουμε τους συναδέλφους. Είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε είναι άνεργοι».

Το ίδιο θέμα σχολίασε και ο Ιορδάνης Παπαντίδης που καταψήφισε την πρόταση και χθες το πρωί παρατήρησε: «Μεγάλη επιτυχία είναι η επιστροφή Τιάκα στο ΕΥΚ ως ειδικού συνεργάτη! Θα δούμε φυσικά κατά πόσο αμισθί θα είναι η συγκεκριμένη επιστροφή και εάν θα πληρώνεται για τα καύσιμα των μετακινήσεών του από τη Χρυσούπολη στην Καβάλα.

Διαβάζοντας την πρώτη συνέντευξη του νέου προέδρου, περίμενα πως η επιδίωξή του θα ήταν να έρθει σε επαφή με όλα τα σωματεία. Είχα μάλιστα ικανοποιηθεί και ετοιμαζόμουν να βοηθήσουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να επανέλθουν στις τάξεις του ΕΥΚ όλα τα διαγεγραμμένα σωματεία. Ωστόσο, στην πρώτη συνεδρίαση της διοικήσεως κατατέθηκαν προς συζήτηση διαφορετικά από τα αναμενόμενα θέματα, με αποκορύφωμα φυσικά την επιστροφή Τιάκα ως ειδικού συνεργάτη.

Κληθήκαμε να συζητήσουμε την επιβολή ενοικίου τριάντα ευρώ στα σωματεία συνταξιούχων τα οποία στεγάζονται στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ ενημερωθήκαμε ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού (15/6 – 15/9) το ΕΥΚ θα λειτουργεί ένα και μόνο απόγευμα την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη δηλαδή. Ας δώσουν ένα κλειδί της κεντρικής εισόδου τουλάχιστον σε κάποια από τα σωματεία προκειμένου να χρησιμοποιούν τον χώρο των γραφείων τους. Πρόκειται για μία λειτουργία εναρμονισμένη στη νοοτροπία Τιάκα που δυστυχώς παραμένει ισχυρή.

Προσπαθούν να επαναφέρουν έναν πρόεδρο ο οποίος διέλυσε ουσιαστικά τα σωματεία, τα διέγραψε, απέλυσε και χειροδίκησε εις βάρος ανθρώπων. Απευθυνόμενος στο νέο πρόεδρο, του υπογράμμισε ότι εξαιτίας της αποφάσεώς του αυτής κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως ανίκανος».

 

=

 

Διαβάστε επίσης