• 19 Μαΐου 2024,

Αντιμνημονιακές δημαρχιακές αντιδράσεις

 Αντιμνημονιακές δημαρχιακές αντιδράσεις

Για τον κίνδυνο που «απειλεί» τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και τη Δημοτική Θεατρική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας έκανε λόγο στη συνεδρίαση του συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, σχολιάζοντας το νέο πακέτο μέτρων και τα προβλεπόμενα σ’ αυτό σχετικά με τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Εν αναμονή των εγκυκλίων βρίσκεται ο δήμος Καβάλας μόνο που αυτή τη φορά κατά παράδοξο τρόπο, οι εγκύκλιοι αποστέλλονται άμεσα με κατακλυσμιαίο ρυθμό από την κεντρική διοίκηση. Όταν αποσταλούν όλοι οι εγκύκλιοι θα μελετηθούν προσεκτικά.

Πάντως τα μέτρα δεν αφορούν μόνο στους εργαζόμενους του «στενού πυρήνα» στον δήμο, αλλά επεκτείνονται και στις δημοτικές επιχειρήσεις. Φυσικά η διοίκηση του δήμου δε σκοπεύει να «διευκολύνει» σε καμία περίπτωση την απόλυση των εργαζομένων του, κάτι που επικυρώθηκε και από το σώμα των δημοτικών συμβούλων. Βάσει της αποφάσεως που ελήφθη, ακόμη κι αν δοθούν εντολές από την κυβέρνηση προς τη δημοτική αρχή ή τους υπηρεσιακούς παράγοντες της διευθύνσεως προσωπικού, εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος προκειμένου να απαγορεύσει στους υπαλλήλους να στείλουν τα στοιχεία στην Αθήνα.

Αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ο Δήμαρχος Καβάλας άκουσε υπαινιγμούς για τις αντιμνημονιακές δηλώσεις του, τις οποίες ορισμένοι ανάγουν σε πολιτικάντικες συμπεριφορές. Χθες το πρωί ο Κωστής Σιμιτσής μας είπε σχετικά:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που καταφέρομαι εναντίον των σκληρών μέτρων. Προσωπικά τάσσομαι υπέρ των διαρθρώσεων και των μεταρρυθμίσεων. Συγχωνεύσεις σχολείων για παράδειγμα γινόταν πάντοτε για εκπαιδευτικούς λόγους, τώρα όμως που τις συζητούμε, ορισμένοι αναζητούν τους μνημονιακούς λόγους κατάργησης πίσω από κάθε περίπτωση. Σήμερα επικρατεί ο φόβος της κατάργησης σχολείων, άρα και της κατάργησης οργανικών θέσεων ή της απολύσεως των εργαζομένων.

Δε θα παγώσουμε τη δράση μας και δε θα μειώσουμε τις προσπάθειές μας για βελτίωση της διοικήσεως όπου εμπίπτουν οι δικές μας αρμοδιότητες. Προσωπικά δε σκοπεύω να σταματήσω την υλοποίηση όσων κρίνει ως ορθά η ομάδα μου υπό το φόβο να χαρακτηρισθώ μνημονιακός. Να θυμίσω τη δημιουργία της αποθήκης του δήμου, μέσω της οποίας έγινε τεράστια εξοικονόμηση λόγω χρήσης συστημάτων πληροφορικής. Λάθη και παραλείψεις εξέλειψαν αφού όλα ελέγχονται ηλεκτρονικά και με απόλυτη διαφάνεια. Μήπως σκοπεύουν να χαρακτηρίσουν ως μνημονιακό και αυτό το ελεγχόμενο μέτρο του δήμου;»

 

=

 

Διαβάστε επίσης