• 19 Μαΐου 2024,

Ανυπέρβλητο πρόβλημα οι τζίροι – Για τη μείωση των ενοικίων της δημοτικής λαχαναγοράς

 Ανυπέρβλητο πρόβλημα οι τζίροι – Για τη μείωση των ενοικίων της δημοτικής λαχαναγοράς

Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καβάλας αναμενόταν να εξεταστεί το αίτημα 8 επιχειρήσεων της δημοτικής λαχαναγοράς σχετικά με τη νέα μείωση των ενοικίων που πληρώνουν. Σε περίπτωση μη αποδοχής του αιτήματος, τότε οι επιχειρήσεις σκοπεύουν να αποχωρήσουν από τη λαχαναγορά αφήνοντας άδεια 16 καταστήματα. Σε ενδεχόμενη αποχώρησή τους ζητούν να τους επιστραφούν οι εγγυήσεις που έδωσαν κατά την έναρξη της μίσθωσης. Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία εισηγείται θετικά στο αίτημα μείωσης των ενοικίων αλλά μόνο για 2 από τις 8 επιχειρήσεις.

Ενημέρωση ζητήσαμε από τον αντιδήμαρχο οικονομικών Δημοσθένη Τουλκίδη, που μας εξήγησε ότι ήδη έχει συζητήσει πολλές φορές με τους επαγγελματίες. Αν και τα καταστήματα της δημοτικής λαχαναγοράς είναι πανομοιότυπα ωστόσο υπάρχουν μεγάλες χρηματικές διαφορές στα μισθώματα. Κάποιοι δηλαδή καταβάλλουν ενοίκιο της τάξεως των 150 και 180 ευρώ, ενώ κάποιοι άλλοι καλούντα να πληρώσουν έως και τριπλάσιο μίσθωμα. Η αιτία απόκλισης των τιμών οφείλεται στις διαφορετικές συνθήκες διενέργειας των πλειστηριασμών.

Ο αντιδήμαρχος αναγνώρισε ότι υφίσταται αδικία στα ποσά των ενοικίων την οποία ο δήμος επί μακρό προσπαθεί να εξαλείψει. Η δυσκολία πάντως εστιάζεται στο γεγονός ότι βάσει των οικονομικών στοιχείων που αφορούν σε προηγούμενες χρήσεις καταγράφονται αυξήσεις τζίρων. Άρα, δε συντρέχει λόγος για τη μείωση των μισθωμάτων. Το συγκεκριμένο πρόβλημα ο κ. Τουλκίδης το χαρακτήρισε ως ανυπέρβλητο διότι τα οικονομικά στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με όσα ορίζονται από το νόμο. Βεβαίως ο τζίρος διαφέρει από τα καθαρά κέρδη μιας επιχείρησης παρόλα αυτά οι προηγούμενες οικονομικές χρήσεις εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά αυξήσεων.

Το θέμα ακόμη βρίσκεται υπό έλεγχο, θα συζητηθεί καταρχήν από το τοπικό συμβούλιο Καβάλας και τελικά οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μάλλον τον Αύγουστο από το δημοτικό συμβούλιο. Όπως μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, οι μισές από τις επιχειρήσεις που ζητούν μείωση χρωστούν στο δήμο μισθώματα επί χρόνια. Επιχειρείται να εξευρεθεί λύση αλλά κανείς δε θα κρατήσει δια της βίας τους επαγγελματίες στα καταστήματα, εάν αποφασίσουν να αποχωρήσουν. Η δημοτική αρχή στοχεύει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης προκειμένου οι μεν επαγγελματίες να γλιτώσουν τη μετακίνηση ο δε νόμος να τηρηθεί από το δήμος όπως ακριβώς επιβάλλεται.

Διαβάστε επίσης