• 18 Μαΐου 2024,

Αν αναμονή ανακοινώσεων οι αγρότες

 Αν αναμονή ανακοινώσεων οι αγρότες

Με προβληματισμό και επιφύλαξη αντιμετώπισαν οι αγρότες το πακέτο των κυβερνητικών προτάσεων για την επίλυση των αιτημάτων τους επί του οποίου συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν καθιέρωση νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις από τον Ιούλιο, αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ -στα περυσινά επίπεδα- της επιστροφής φόρου πετρελαίου που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, καθώς και επιστροφή 300 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ «σε αληθινούς αγρότες». Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαίωσε επίσης ότι «κανένας αγρότης δεν χάνει τη γη του» και εμφανίστηκε αποφασισμένη να διευθετηθεί το θέμα των υποθηκών αγροτικής γης στη νέα Αγροτική Τράπεζα.

Οι αγρότες της Καβάλας που είναι συγκεντρωμένοι εδώ και μέρες στην περιοχή Νέστου ανέμεναν τις χθεσινές επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να μελετήσουν το πακέτο μέτρων και να αποφασίσουν για τη στάση που θα τηρήσουν. Ο εκπρόσωπος των ντόπιων αγροτών Γιάννης Κοντός επιβεβαίωσε ότι το κλίμα μεταξύ των συναδέλφων του παραμένει αγωνιστικό και εάν δεν κριθεί ικανοποιητικό το πακέτο των μέτρων, τότε θα πρέπει να αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Όποια εξέλιξη όμως αποφασιστεί θα έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Εξάλλου, οι αγρότες του Νέστου μετέχουν στο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο από την πρώτη ημέρα σύστασής του. Πάντως, για κάποιες από τις καλλιέργειες της περιοχής Νέστου έχουν ήδη αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες της νέας περιόδου.

 

 

Διαβάστε επίσης