Απαισιοδοξία για την σημερινή σύσκεψη για τον ΤΑΡ στο γραφείο Μανιάτη

 Απαισιοδοξία για την σημερινή σύσκεψη για τον ΤΑΡ στο γραφείο Μανιάτη

Στις 12 το μεσημέρι στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη πραγματοποιείται κρίσιμη σύσκεψη για την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή της Νέας Καρβάλης και την περιοχή της επαρχίας Καβάλας συνολικά. Ο κ. Υπουργός προσκάλεσε τους εκπροσώπους του έργου, τους τοπικούς φορείς. Τα μηνύματα είναι συγκεκριμένα. Με ομόφωνη απόφαση που έλαβε την Δευτέρα το απόγευμα η διοικούσα του ΤΕΕ ΑΜ διαπιστώνει κι αναδεικνύει τρεις σημαντικές αντιρρήσεις- προβλήματα επί της πρότασης του ΤΑΡ. Της πρότασης που διατύπωσε το περασμένο Σάββατο. Το ΓΕΩΤΕΕ διαφωνεί κι αυτό αφού όπως ισχυρίζεται κι η νέα πρόταση θίγει τα Τενάγη των Φιλίππων. Κατόπιν τούτου οι φορείς της Καβάλας αναμένεται να απαντήσουν αρνητικά. Ίσως επανέλθει η πρόταση Γιώργου Παυλίδη για μια πιο ορεινή όδευση, πάνω από το χωριό Φίλιπποι. Αυτή τη πρόταση την απορρίπτει ο ΤΑΡ. Με λίγα λόγια η σύσκεψη γίνεται με συγκεκριμένες πληροφορίες για την στάση των φορέων της Καβάλας αλλά και της Δράμας. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί το θέμα.

Μάλλον απορρίπτεται η νέα πρόταση του ΤΑΡ

Σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα στο γραφείο του υπουργού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής Γιάννη Μανιάτη θα γίνει συνάντηση κρίσιμη με αποκλειστικό θέμα την όδευση του αγωγού ΤΑΡ, από το Νομό Καβάλας, ειδικότερα από την περιοχή πριν τη Νέα Καρβάλη μέχρι και τα όρια του νομού της Δράμας. Η συνάντηση οργανώνεται από τον υπουργό. Έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της εταιρίας που θα κατασκευάσει τον αγωγό. Τα ίδια στελέχη που συζητούν εδώ και καιρό με τους τοπικούς φορείς, αλλά και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Στο ραντεβού και στη συζήτηση που θα γίνει αναμένεται να παραστεί ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Θ. Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Δ. Τσανάκα, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ Δ. Κυριαζίδης, ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ, Ζ. Μυστακίδης, αλλά και ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Δήμου Καβάλας, Θέμης Καλπακίδης.
Την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή στη συνάντηση του Λ. Βασιλειάδη, ο οποίος εδώ και λίγο καιρό είναι σύμβουλος σε θέματα του αγωγού ΤΑΡ, του συλλόγου των αγροτών. Ο κ. Βασιλειάδης είχε με ερωτηματικό το ταξίδι του στην Αθήνα, για λόγους που αφορούν τον ίδιο.
Τη Δευτέρα το απόγευμα ενόψει του ραντεβού σήμερα στην Αθήνα, συνεδρίασε για τον αγωγό ΤΑΡ το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ και συγκεκριμένα η διοικούσα επιτροπή του. Μετά από συζήτηση που έγινε και ήταν αναλυτική, το τμήμα δια της διοικούσας επιτροπής πήρε ομόφωνη απόφαση με την οποία σημειώνει ότι η καινούρια πρόταση των κατασκευαστών του αγωγού, πρόταση που διατυπώθηκε στους τοπικούς φορείς το περασμένο Σάββατο, παρουσιάζει προβλήματα τα οποία η διοικουσα επιτροπή του ΤΕΕ συγκεκριμένα σημειώνει:
1ον ότι η νέα πρόταση αναφέρεται σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικό χώρο,
2ον η νέα πρόταση θίγει ένα μέρος των τεναγών των Φιλίππων,
3ον επηρεάζει το λιγνιτικό κοίτασμα στον κάμπο της Δράμας.
Ας μην ξεχνάμε ότι η διοικούσα επιτροπή αναφέρεται στα θέματα και του νομού Δράμας, όπου ο πρόεδρος του τμήματος μάλιστα είναι μηχανικός που προέρχεται από τη Δράμα.

Διαβάστε επίσης