• 19 Μαΐου 2024,

Απειλούν με κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι

 Απειλούν με κινητοποιήσεις οι κτηνοτρόφοι

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, επανήλθε μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής, στο γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων στην Καβάλα αλλά και στη Θάσο.

Οι άνθρωποι αυτοί εξαιτίας λάθους συνεννόησης των υπηρεσιών, δεν πληρώθηκαν το 50% της ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που αντίθετα έγινε σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Ν. Δημόπουλος μιλώντας στα ραδιόφωνο της Πρωϊνής έδωσε προθεσμία λίγων μόνο ημερών στους βουλευτές του νομού, ώστε να δράσουν, να λύσουν το πρόβλημα, για να πληρωθούν τα χρήματα οι κτηνοτρόφοι του νομού Καβάλας.

Σε διαφορετική περίπτωση είπε οι κτηνοτρόφοι είναι διατεθειμένοι την ερχόμενη εβδομάδα ν΄αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Αργότερα χθες εκδόθηκε δελτίο τύπου από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, όπου εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο αναφέρεται και σ΄ αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν στην Καβάλα. Όμοια υπάρχουν και στην περιοχή του Έβρου. Σημειώνει λοιπόν το υπουργείο, δημιουργώντας κάποιες ελπίδες, τα χρήματα που δεν πληρώθηκαν να πληρωθούν γρήγορα, το εξής: «Για τους παραγωγούς των οποιων τα αγροτεμάχια εμπίπτουν σε περιοχές αναδασωτέες, υπάρχουν τα ακόλουθα ενδεχόμενα. Να απευθυνθούν αρχικά στις πύλες εισαγωγών, στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες γνωρίζουν τα πολύγωνα των ζωνών αυτών, μπορούν σε περίπτωση εσφαλμένης ψηφιοποίησης να προβούν στη σχετική διόρθωση. Αν η ψηφιοποίηση είναι σωστή, τότε ο παραγωγός μπορεί να πληρωθεί μόνο κι εφόσον οι αρμόδιες δασικές υπηρεσίες κοινοποιήσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αντίστοιχες κανονιστικές πράξεις, που θα επιτρέπουν την αγροτική δραστηριότητα αίροντας τυχόν απαγορεύσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει τους παραγωγούς άμεσα την επιδότηση που δικαιούνται».

Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ν. Δημόπουλος είχε χθες επικοινωνία και με το δασαρχείο Καβάλας αλλά και με αυτό της Θάσου. Διαπίστωσε ότι η διαδικασία εξελίσσεται όπως ακριβώς περιγράφεται στην τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου. Παραμένει ωστόσο επιφυλακτικός. Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο μπερδεμένα καθώς οι απαντήσεις που πήραν οι κτηνοτρόφοι, από τους βουλευτές της Καβάλας, στους οποίους απευθύνθηκαν, είναι αντικρουόμενες. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας, ο μεν υφυπουργός εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος απέκλεισε την Τετάρτη να πληρωθούν οι επιδοτήσεις πριν το Δεκέμβριο. Αντίθετα ο Γ. Πασχαλίδης είπε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει άμεσα.

Δικαιωμένος μπορεί να αισθάνεται ο Γ. Πασχαλίδης, αφού τουλάχιστον κάτι αφήνει να εννοηθεί το δελτίο τύπου του υπουργείου, που εκδόθηκε χθες.

Η κτηνοτρόφοι του νομού Καβάλας περιμένουν να πληρωθούν την ερχόμενοι εβδομάδα, είναι δε έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις αφού είναι αγανακτισμένοι, καθώς τα χρήματα της ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα υπολόγιζαν για να πληρώσουν άλλες υποχρεώσεις τους.

Την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν.Καβάλας μετά τη πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας με όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα της μη πληρωμής της προκαταβολής του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2012 των κτηνοτρόφων του Ν.Καβάλας, για την οποία δεν ευθύνεται κανένας από τους παραγωγούς, αλλά είναι ένα θέμα που θα λυθεί μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δασικών υπηρεσιών του νομού, ζητούμε την άμεση παρέμβαση όλων των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης , ώστε οι παραγωγοί να πληρωθούν άμεσα το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2012.

 

 

Διαβάστε επίσης