Δηλώσεις Ρακιτζή πρίν την συνέλευση των Φαρμακοποιών

 Δηλώσεις Ρακιτζή πρίν την συνέλευση των Φαρμακοποιών

Στην Αθήνα βρέθηκε το Σαββατοκύριακο η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσυ Ρακιτζή, προκειμένου να μετέχει στη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με θέμα τη συνέχιση χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Οριακή σε επίπεδο πλειοψηφίας ήταν η απόφαση που ελήφθη, αφού οι φαρμακοποιοί φοβούνται που θα χορηγούν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ο οποίος δε διαθέτει χρηματοδότηση κι απλά περιμένει να συλλέξει χρήματα από τα ταμεία, προκειμένου να πληρώσει τους παρόχους υγείας.

Διάσταση απόψεων σημειώθηκε για μία ακόμη φορά μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής. Στη διάρκεια των δύο εβδομάδων παύσης της χορηγήσεως φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η πίεση απέδωσε μεν αλλά μόνο για την αποπληρωμή του Ιουνίου. Σαφώς και δεν είναι λογικό να επαναλαμβάνεται διαρκώς η ίδια διαδικασία άσκησης πιέσεως προκειμένου οι φαρμακοποιοί να λαμβάνουν τα οφειλόμενα από το κράτος. Επιπλέον, οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες δεν παρέχουν στα φαρμακεία σκευάσματα υψηλού κόστους, όπως εκείνα για τους καρκινοπαθείς και τους νεφροπαθείς. Όταν επομένως δε διαθέτει δική του χρηματοδότηση ο ΕΟΠΥΥ, τότε «εκτροχιάζεται» ολόκληρο το σύστημα.

Τα όποια προβλήματα μόνο με διάλογο μεταξύ φαρμακοποιών και πολιτείας μπορούν να λυθούν και όχι με τη μέθοδο των κρατικών απειλών, περί πώλησης των σκευασμάτων στα πολυκαταστήματα ή περί εξόφλησης μόνο των φαρμακοποιών που χορηγούν επί πιστώσει σκευάσματα. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η γενική γυνέλευση του Π.Φ.Σ. αποφάσισε, τα φαρμακεία να άρουν την αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επίσης η γενική συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. του ΠΦΣ να επαναλάβει της κινητοποιήσεις, εάν από την πλευρά του ΕΟΠΥΥ δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο. Ο κλάδος βρίσκεται αν αναμονή της διευθέτησης των θεμάτων αυτών έως τέλος Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εάν ο διάλογος δεν καρποφορήσει, το ΔΣ του ΠΦΣ συνεκτιμώντας τις εξελίξεις θα συνεδριάσει και θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες του κλάδου.

 

Διαβάστε επίσης