• 2 Μαΐου 2024,

Απώλειες , ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ευρώ !

 Απώλειες , ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ευρώ !

Τελικά οι απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία της ψηφοφορίας για την εντολή συμφωνία της βουλής προς την κυβέρνηση ήταν σοβαρές και πολύ περισσότερες απο όσες περίμενε το επιτελείο του Τσίπρα.

Αυτό σίγουρα μετά την δανειακή συμφωνία με τους εταίρους θα αποτελέσει την αρχή για μια σειρά απο εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλα και του ΣΥΡΙΖΑ αφού ο Τσίπρας σκέφθεται απο ανασχηματισμό μέχρι εκλογές.

Είναι μια ευκαιρία ο Τσίπρας να ξεκαθαρίσει το κόμμα και να μπορέσει επιτέλους να κυβερνήσει αυτό τον τόπο αφού εδώ και πέντε μήνες αντί να κυβερνάει διαπραγματεύεται.

Εκτός πορείας κατά την γνώμη μου είναι αυτοί οι 17 που ψήφισαν είτε παρών είτε οχι αφού οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα προεκλογικά μιλούσαν για μια καλύτερη διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης.

Αυτοί οι 17 που αρνήθηκαν να του δώσουν την εξουσιοδότηση για την διαπραγμάτευση και την συμφωνία στην ουσία θέλανε η χώρα να πάρει μια άλλη πορεία εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με άστρο φωτεινό την δραχμή.

Μπορεί το νεό ΜΝΗΜΟΝΙΟ να μην ήταν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλα σίγουρα δεν ήταν και η επιστροφή στη δραχμή.

Απο τα δύο κακά επιλέξαμε το μικρότερο γιατί επαναλαμβάνω η παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Έχοντας την στήριξη του ελληνικού κοινοβουλίου ο Τσίπρας κερδίζει (για τελευταία φορά) την εμπιστοσύνη των εταίρων που μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος πολλοί δεν θέλανε ούτε να τον βλέπουν και κρατά την χώρα στην ζώνη του ευρώ έναντι σκληρών και επώδυνων μέτρων που προσπάθησε με κάθε τρόπο και μέσο να αποφύγει.

Ο Τσίρπας μπήκε και στο αεροπλάνο της επιστροφής απο Βρυξέλες  στο παρά ένα γιατί δεν είχε την συμφωνία που ήθελε και είχε υποσχεθεί στον λαό αλλα και πάλι δεν μπόρεσε να φτάσει στον στόχο του γιατί όπως αποδείχθηκε οι εταίροι εκτός απο το καρπούζι είχανε και κρατάνε σφιχτά  και το μαχαίρι.

Ο Τσίπρας ρίσκαρε αλλα δεν του βγήκε γιατί οι Ευρωπαίοι ήτανε όντως προετοιμασμένοι ακόμα και για το χειρότερο σενάριο κάτι που δεν ίσχυε για εμάς.

Μπορεί ο Τσίπρας να ήταν αποφασισμένος ή αυτό τουλάχιστον να έβγαινε προς τα έξω αλλα δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος και για τον λόγο αυτό έτρεξε να υπογράψει συμφωνία με τους δανειστές.

Φοβήθηκε και φοβάται μια άτακτη χρεοκοπία που στην κυριολεξία θα αφανίσει την χώρα και αυτοί που ακόμα και σήμερα μιλάνε για επιστροφή στην δραχμή θα χάσουν την μιλιά τους αν συμβεί αυτό.

Ο Τσίπρας αυτούς τους πέντες μήνες έχει απέναντι του τρία μέτωπα.

Το ένα μέτωπο είναι το μέτωπο των Ευρωπαίων δανειστών το δεύτερο μέτωπο είναι στο εσωτερικό του κόμματος του και το τρίτο ΄τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με το δημοψήφισμα εξουδετέρωσε ατιπολίτευση και ισχυροποιήθηκε μέσα στο κόμμα και  στο εσωτερικό της χώρας και στη ουσία πήρε την έγκριση για να φέρει μια δύσκολη συμφωνία αφού είχε αποτύχει να φέρει την συμφωνία που είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό.

Οι κινήσεις του γίνανε με μεγάλη στρατηγική και δείχνουν έναν άνθρωπο πανέξυπνο και ευφυή.

Αυτό που μένει τώρα, μετά την σύναψη της συμφωνίας , είναι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους διαφωνούντες μέσα στο κόμμα του για να μπορέσει να κυβερνήσει την χώρα.

Η συμφωνία όπως όλα δείχνουν και κυρίως μετά τα όσα έγιναν στο Eurogroup του Σαββάτου δεν θα είναι εύκολη αφού υπάρχουν χώρες που προσήλθαν στις Βρυξέλες με εντεταλμένη υπηρεσία την έξοδο της χώρας απο την ζώνη του euro.

Υπάρχει πρόβλημα και η Ελλάδα θα πρέπει να παλέψει για να πάρει μια συμφωνία.

Υπάρχουν χώρες που είναι υπέρ μας , υπάρχουν όμως και χώρες ΄που είναι ορκσιμένοι αντίπαλοι μας και ζητούν επίμονα την έξοδο της χώρα απο την Ευρωζώνη.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μπεί στο Ευρωπαϊκό γήπεδο των διαπραγματεύσεων για το δεύτερό ημίχρονο και ελπίζουμε οτι θα ΄κατάφερει να πάρει την συμφωνία που διατηρήσει την χώρα στην Ευρωζώνη.

Οι εταίροι δείξανε απροθυμία για μια διαπραγμάτευση με την συγκεκριμένη κυβέρνηση και ίσως να οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα έχει ως πρώτο μέλημα την ψήφιση των μέτρων και εν συνεχεία να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές.

Οι στιγμές που ζούμε είναι πολύ κρίσιμες για την Ελλάδα αλλα παρόλα αυτά οι έλληνες την Κυριακή αναμένανε την συμφωνία στις παραλίες που ξεχειλίσανε απο λουόμενους.

Σε όλες τις παραλίες απο τις πιο κοντινές μέχρι τις πιο μακρυνές γινότανε χαμός.

Λοιπόν λεβέντες και λεβέντισσες αυτά και για σήμερα.

Να είστε καλά και να πάνε όλα καλά γιατί όσο η χώρα μένει σε αυτή την κατάσταση με τις τράπεζες κλειστές τόσο δυσκολεύει η κατάσταση και ανεβαίνει ο λογαριασμός.

Να ευχηθούμε οτι οι φωνές των χωρών που θέλουν συμφωνία με την Ελλάδα θα υπερισχύσουν των φωνών που ζητάνε έξοδο.

Σήμερα Δευτέρα και 13 αναμένουμε καλά αποτελέσματα.

Καλή αας ημέρα.

με το 1 με το 2 με το 3 :

ΑΛΟΡΑ !

 

 

 

Διαβάστε επίσης