Για την κατά πλειοψηφία έγκριση – Δωρεάν παραχώρηση γραφείου στο Επιμελητήριο

 Για την κατά πλειοψηφία έγκριση – Δωρεάν παραχώρηση γραφείου στο Επιμελητήριο

Με δεδομένες τις εργασίες ανακατασκευής που εκτελούνται στο κτήριο του Επιμελητηρίου Καβάλας κατόπιν της συμφωνίας μίσθωσης των ορόφων από το πολυκατάστημα Public, η διοίκηση απευθύνθηκε στο δήμο Καβάλας καταθέτοντας αίτημα για παραχώρηση ενός γραφείου όπου θα στεγαστούν προσωρινά οι υπηρεσίες του έως την αποπεράτωση του έργου. Το απόγευμα της Πέμπτης, στη διάρκεια της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση έφερε προς συζήτηση το θέμα ανάκλησης προηγούμενης αποφάσεως περί εκμίσθωσης του Ε1 γραφείου του 2ου ορόφου έκτασης 72 τμ, του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Ομονοίας 117 στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και δωρεάν παραχώρησης της χρήσης στο Επιμελητήριο Καβάλας.
Σύμφωνα με την εισήγηση της διοικήσεως του δήμου, με έγγραφό του στις 16/5/2014 το Επιμελητήριο ζήτησε τη δυνατότητα παραχώρησης χώρου για τη προσωρινή στέγαση των υπηρεσιών του φορέα, στο κέντρο της πόλης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών του, στα πλαίσια επισκευής-ενίσχυσης του Επιμελητηριακού Μεγάρου όπου οι υπηρεσίες πρέπει να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο.
Από τη στιγμή που το Επιμελητήριο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και βάσει νομοθεσίας «Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ή κοινοτικών ακινήτων στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης», η διοίκηση εισηγήθηκε στο σώμα να πάρει απόφαση:
• ανάκλησης των αποφάσεων 18/2014 Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας & αριθμ.132/2014 Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας περί εκμίσθωσης του Ε1 γραφείου του 2ου ορόφου του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Ομονοίας 117 στη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ
• παραχώρηση δωρεάν της χρήσης του Ε1 γραφείου του 2ου ορόφου του δημοτικού ακινήτου επί της οδού Ομονοίας 117, στο Επιμελητήριο Καβάλας, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης και με διάρκεια παραχώρησης τους τέσσερις (4) μήνες.
Επί της εισηγήσεως μειοψήφησαν οι παρατάξεις της Δήμητρας Τσανάκα και του Άρη Βέρρου, που διαφώνησαν με τη δωρεάν παραχώρηση, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το θέμα να εγκριθεί κατά πλειοψηφία. Το πρωί της Παρασκευής ζητήσαμε την άποψη του προέδρου του Επιμελητηρίου Άγγελου Τσατσούλη για την τύχη του αιτήματος κι εκείνος μας είπε:
«Είναι δικαίωμα του καθενός να υπερψηφίζει ότι θέλει. Το Επιμελητήριο, ως δημόσιος οργανισμός, δικαιούται βάσει νόμου να ζητήσει τη δωρεάν παραχώρηση χώρου από το δήμο. Ίσως εάν το αίτημα προέρχονταν από κάποιον σύλλογο, τότε να εγκρίνονταν. Δεν αποκλείεται το Επιμελητήριο ή ακόμη και ο πρόεδρος να ενοχλεί κάποιους.
Ακόμη και εάν καταψηφίζονταν το αίτημά μας, θα μεταφέραμε τις υπηρεσίες μας σε άλλο κτήριο, όπως για παράδειγμα στο εκθεσιακό κέντρο. Αλίμονο εάν πρόκειται να δημιουργήσουμε μείζον θέμα στο δήμο για το μίσθωμα τεσσάρων μηνών. Μπαταχτσήδες δεν είμαστε και εάν θέλουν να πληρώσουμε μίσθωμα, εμείς θα το καταβάλουμε. Το ταμείο του Επιμελητηρίου δεν ανήκει σε κανένα, πολύ περισσότερο δεν ανήκει στον ίδιο τον πρόεδρο. Το ταμείο ανήκει σε όλους του επαγγελματίες, οι οποίοι πληρώνουν τις συνδρομές τους προκειμένου να συντηρηθεί ένα κεντρικό κτήριο ογδόντα ετών.
Εάν λείψουν από το ταμείο του δήμου τα μισθώματα των τεσσάρων μηνών, κατά την άποψη της κ. Τσανάκα και του κ. Βέρρου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να τα καταβάλουμε. Δε νομίζω ότι το θέμα ήταν τόσο σοβαρό ώστε να διατυπώσουν την αντίρρησή τους. Καθένας όμως κρίνεται για τις αποφάσεις του».

Διαβάστε επίσης