Για 4 μήνες στην καθαριότητα των πρώην Δήμων Ορφανού και Ελευθερών oριστικά ιδιώτες

 Για 4 μήνες στην καθαριότητα των πρώην Δήμων Ορφανού και Ελευθερών oριστικά ιδιώτες

Απόφαση κατά πλειοψηφία (όπως άλλωστε αναμένονταν) έλαβε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου. Ενέκρινε τις δύο μελέτες για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτες, τόσο στον πρώην Δήμο Ελευθερών όσο και στον πρώην Δήμο Ορφανού. Καταψήφισαν την εισήγηση οι κύριοι Μπόνος κι Ορφανίδης που διαφώνησαν κατηγορηματικά με το σχέδιο. Αντίθετα οι δημοτικοί σύμβουλοι του κ. Ξουλόγη (ο ίδιος απουσίαζε) αφού έκαναν διευκρινιστικές ερωτήσεις, πείσθηκαν και ψήφισαν το θέμα. Τώρα ο Δήμος Παγγαίου πρέπει να «τρέξει» ώστε να προλάβει τον Ιούνιο. Μέχρι τότε πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός ώστε να υπάρξουν ανάδοχοι που θα καθαρίζουν τις περιοχές που προαναφέραμε από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβρη. Θα χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, δικό τους προσωπικό.

Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Χρήστος Μποσμπότης είπε στη συζήτηση που έγινε ότι η πρωτοβουλία έχει πιλοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου μετά τον Σεπτέμβρη, ανάλογα και με το τι θα γίνει ως προς τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους της χώρας. Στην ερώτηση γιατί θα χωριστεί το έργο σε δύο ίδιες και παράλληλες διαδικασίες (μία για τον πρώην Δήμο Ελευθερώνμ μία άλλη για τον πρώην Δήμο Ορφανού) δόθηκε απάντηση ότι με αυτό τον τρόπο ο διαγωνισμός θα είναι πιο σύντομος. Διαφορετικά θα έπρεπε να είναι διεθνής. Κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη γραφειοκρατία. «Από οικονομικής πλευράς μας συμφέρει» διαπίστωσε και δήλωσε στη συζήτηση η διοίκηση του Δήμου. Αν μάλιστα αυτό αποδειχθεί και στη πράξη τότε δεν αποκλείεται να προκληθεί και μείωση δημοτικών τελών (εφόσον αυτά τα τέλη καθαριότητας ήταν και παραμένουν ανταποδοτικά). Ο Δήμος Παγγαίου θα πληρώνει τους ιδιώτες βάσει των ποσοτήτων των απορριμμάτων των οποίων θα γίνεται η αποκομιδή. Στον διαγωνισμό αναμένεται να συμμετάσχουν εταιρίες μεγάλες, κυρίως από την Αθήνα.

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αρκετά ήσυχη υπό την έννοια ότι αποφεύχθηκαν οι υψηλοί τόνοι, οι καταγγελίες κτλ. Ρόλο έπαιξε ότι για το θέμα δεν ενδιαφέρθηκε ουδείς άλλος. Αν για παράδειγμα ανελάμβανε ίδια πρωτοβουλία ο Δήμος Καβάλας σίγουρα θα υπήρχε αντίθετη παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων κτλ.

Διαβάστε επίσης