• 16 Μαΐου 2024,

Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι… Επιβάλλεται ένα επιτυχημένο συλλαλητήριο

 Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι… Επιβάλλεται ένα επιτυχημένο συλλαλητήριο

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου ως μέσο αντίδρασης στην προτεινόμενη εγκατάσταση του πλωτού σταθμού LNG συναποφάσισαν το απόγευμα της Κυριακής οι τοπικοί φορείς κατά τη διάρκεια συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε. Ο θόρυβος που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη συγκεκριμένη επένδυση, επαναδραστηριοποίησε τη συντονιστική επιτροπή κατά των αποθηκών καυσίμων τα μέλη της οποίας συνεδρίασαν το απόγευμα της Δευτέρας.
Όπως μας διαβεβαίωσε ο Ηλίας Ιωαννίδης, η συντονιστική επιτροπή παραμένει ετοιμοπόλεμη και δυστυχώς φαίνεται πως δίνεται η αφορμή για να αντιδράσει εκ νέου σε μια αμφισβητούμενη πρόταση. Η συντονιστική επιτροπή είχε συσταθεί τη δεκαετία του 2000 όταν κάποιοι πετρελαϊκοί όμιλοι επιχειρούσαν να εγκαταστήσουν δεξαμενές καυσίμων στην περιοχή Βάσοβα. Στη συνέχεια, τα μέλη της επιτροπής πήραν αρκετές πρωτοβουλίες επί περιβαλλοντικών θεμάτων. Οι επιτυχίες που σημείωσε η επιτροπή απέδειξε πως υπήρχε λόγος ύπαρξης και συνέχισης της λειτουργίας της.
Κατόπιν της συναντήσεως που πραγματοποίησαν τα μέλη της επιτροπής τη Δευτέρα, αποφασίστηκε πως θα μετέχουν στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο και μέχρι τότε θα εκδηλωθούν δράσεις όπως η ενημέρωση των πολιτών και η συλλογή υπογραφών, η διανομή υλικού και η δημιουργία αφίσας. Όπως ξεκαθάρισε ο Ηλίας Ιωαννίδης, η επιτυχία του συλλαλητηρίου εξαρτάται από την πολύ καλή προετοιμασία του, τη στιγμή που αρκετοί και συγκεκριμένα όσοι επιθυμούν την εγκατάσταση του LNG θα περιμένουν μια ενδεχόμενη αποτυχία. Εξάλλου, η επιτυχία του συλλαλητηρίου θα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας για την ομόφωνη αντίδραση της καβαλιώτικης κοινωνίας ενάντια στην προτεινόμενη επένδυση.
Ο Ηλίας Ιωαννίδης παρατήρησε ότι το συλλαλητήριο θα πρέπει να είναι γρήγορο στην προετοιμασία του αλλά όχι πρόχειρο. Ο δε χρόνος που θα μεσολαβήσει θα πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ένας «μπούσουλας» υπάρχει λόγω του επιτυχημένου συλλαλητηρίου κατά του λιθάνθρακα. Αυτό σημαίνει πως ένα σύνολο φορέων θα πρέπει να συνεδριάσει και να εκδώσει σχετικά ψηφίσματα. Ο κ. Ιωαννίδης πάντως επεσήμανε ότι η διοργάνωση του συλλαλητηρίου δε θα πρέπει να παραχωρηθεί σε συλλογικότητες που είναι εξαρτημένες από τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές.
Το συλλαλητήριο θα είναι του καβαλιώτικου λαού και επιβάλλεται η δυναμική ενασχόληση του δήμου Καβάλας. Τέλος, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το γεγονός ότι τόσο ο απερχόμενος όσο και η νεοεκλεγμένη δήμαρχος Καβάλας εκφράστηκαν δυναμικά κατά της προτεινόμενης επένδυσης του LNG και δήλωσαν τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

=

Διαβάστε επίσης