• 19 Μαΐου 2024,

Γυναικείο ποδόσφαιρο – σημείο καμπής για τον Αθλητισμό;

 Γυναικείο ποδόσφαιρο – σημείο καμπής για τον Αθλητισμό;

Γυναικείο ποδόσφαιρο – σημείο καμπής για τον Αθλητισμό;

Με παγκόσμια πρωταθλήτρια την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, που συνέτριψε με 5-2 την Ιαπωνία, ολοκληρώθηκε το φετινό παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου (FIFA Women’s World Cup), που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά. Η κατάκτηση του τροπαίου από την ομάδα των ΗΠΑ αποτελεί τον τρίτο της τίτλο στη διοργάνωση, και γίνεται έτσι η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις. Μεγαλύτερο κατόρθωμα αποτελεί ίσως το γεγονός ότι φέτος, το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικείου ποδοσφαίρου τράβηξε περισσότερα βλέμματα, τόσο από φιλάθλους, όσο και από τον Τύπο, που συνήθως αφιερώνει πολύ λίγο χρόνο στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά στοιχεία της Fifa, περισσότεροι από 1.35 εκατομμύρια θεατές παρακολούθησαν τους 52 συνολικά αγώνες του πρωταθλήματος, στον κάθε έναν από τους οποίους μπήκαν κατά μέσο όρο 2.81 γκολ.

http://img.fifa.com/mm/photo/tournament/competition/02/66/12/30/2661230_xbig-lnd.jpg

Ίδιο άθλημα, διαφορετικές αντιλήψεις

Αδιαμφισβήτητα, το ποδόσφαιρο ανδρών είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο. Γιατί, όμως, εφόσον πρόκειται για το ίδιο άθλημα, το ποδόσφαιρο γυναικών δεν παίρνει τη σημασία που του αξίζει; Πολλοί θεωρούν ότι είναι λιγότερο ανταγωνιστικό και ότι δεν προσφέρει το ίδιο θέαμα, ενώ άλλοι πιο κυνικοί λένε, χωρίς ίσως να έχουν παρακολουθήσει ποτέ ματς γυναικείου ποδοσφαίρου, ότι δεν υπάρχει θηλυκός Μέσι. Σε κάθε περίπτωση, το εντυπωσιακό γκολ της Αμερικανίδας Carli Lloyd από το κέντρο του γηπέδου στον μεγάλο τελικό με την Ιαπωνία, διαψεύδει πανηγυρικά τις όποιες αρνητικές αντιλήψεις για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Η ίδια αθλήτρια μάλιστα σκόραρε 3 γκολ στα πρώτα 16 λεπτά του τελικού, και φυσικά έλαβε την Χρυσή Μπάλα ως η πολυτιμότερη αθλήτρια της διοργάνωσης.

Αν ρίξουμε μια ματιά και σε άλλα αθλήματα θα δούμε ότι οι γυναίκες προσφέρουν θέαμα και μπορούν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη των θεατών στα ύψη, ενώ οι επιδόσεις τους είναι εξίσου εντυπωσιακές με αυτές των ανδρών αθλητών.

Ποιος μπορεί, άλλωστε, να αγνοήσει την εξαιρετική αλλά και πρωτοπόρα γυναίκα αθλήτρια Joan Benoit Samuelson, την μαραθωνοδρόμο που στέφθηκε νικήτρια στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984, την πρώτη χρονιά που διεξήχθη μαραθώνιος γυναικών στους σύγχρονους Ολυμπιακούς. Η Benoit Samuelson εξακολουθεί να κατέχει τους γρηγορότερους χρόνους Αμερικανίδας τόσο στον μαραθώνιο του Σικάγο όσο και στον ολυμπιακό μαραθώνιο. Το 2003, η θρυλική αθλήτρια, σε ηλικία 46 ετών, κέρδισε τον ημιμαραθώνιο του Maine, νικώντας δρομείς 20 χρόνια νεαρότερούς της, ενώ τον χρόνο της κατάφεραν να περάσουν μόνο 6 άντρες μαραθωνοδρόμοι. Τις εμπειρίες της ως πρωτοπόρα γυναίκα αθλήτρια έχει καταγράψει στα βιβλία της Running Tide και Running for Women, ενώ το 2012 συμμετείχε στο φιλμ Voices από την Nike, που είχε ως στόχο να εξυμνήσει τις γυναίκες αθλήτριες που κυνηγούν τα όνειρά τους και αλλάζουν τους κανόνες.

https://farm9.staticflickr.com/8468/8076468820_df85af0d63_b.jpg

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η κορυφαία τενίστρια Serena Williams, που στις 11 Ιουλίου 2015 κατέκτησε το 6ο Wimbledon της καριέρας της, χαρίζοντας φυσικά εντυπωσιακό θέαμα στους φίλους του τένις. Η θρυλική καριέρα της Serena μπορεί να πάρει ακόμη πιο επικές διαστάσεις, αφού απειλεί άμεσα την αθλήτρια-μύθο του τένις γυναικών Στέφι Γκραφ, που διαθέτει, προς το παρόν, ένα τίτλο παραπάνω. Η Williams έχει πετύχει το «3 στα 3» στα φετινά major(πήρε και το Australian Open, το Roland Garros και τώρα και το Wimbledon) ενώ έχει μεγάλες πιθανότητες να κατακτήσει και το US Open.

http://serenawilliams.com/swp/wp-content/uploads/2015/07/559e16a90fb07-620x372.jpg

Ακόμη μια αθλήτρια που εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις της και μάλιστα σε ένα άθλημα που λανθασμένα θεωρείται ανδροκρατούμενο, είναι η αθλήτρια του πόκερ Vanessa Selbst. Η Selbst, με σπουδές στο περίφημο πανεπιστήμιο Yale και πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες και τη Νομική, θεωρείται μια από τις πιο επιτυχημένες και ταλαντούχες παίκτριες πόκερ. Στο τουρνουά Caribbean Adventure του 2013 έγινε η παίκτρια με τα περισσότερα κέρδη στην ιστορία του αθλήματος, ενώ αναδείχθηκε η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έφτασε στο νούμερο 1 του Global Poker Index. Σήμερα, η Vanessa Selbst είναι μέλος της ομάδας PokerStars, της ομάδας, δηλαδή, των διάσημων παικτών που παίζουν online στη μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα πόκερ στον κόσμο.

https://www.pokerstarsblog.com/en/blog/vanessa_selbst_time3.jpg

Αλλά και στους δημοφιλείς στο ανδρικό κοινό αγώνες αυτοκινήτων, η γυναικεία παρουσία δεν λείπει. Η πιο επιτυχημένη αμερικανίδα στην ιστορία του αθλήματος, η Danica Patrick, τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα στους αγώνες Daytona 500 του 2013, ενώ η νίκη της στους αγώνες IndyJapan 300 το 2008 σηματοδότησε την πρώτη γυναικεία επιτυχία στην κατηγορία IndyCar. Η δημοφιλία της στην Αμερική αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η νίκη της συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις «8 Σπουδαιότερες Στιγμές στο Γυναικείο Αθλητισμό» που συνέταξε το περιοδικό Marie Claire, ενώ και η ίδια έγινε χαρακτήρας στο video game Sonic & All Stars Racing Transformed.

Ανάπτυξη στην Ελλάδα

https://farm5.staticflickr.com/4048/4566654639_d07e0f7bd7_o.jpg

Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) έχει θέσει το γυναικείο ποδόσφαιρο ως ένα από τα βασικά στοιχήματά της για το μέλλον και έχει πολλούς λόγους για να πετύχει. Υπάρχουν 85 αναγνωρισμένα σωματεία, από τα οποία τα 40 είναι ενεργά και οι αθλήτριες που αγωνίζονται σε αυτά ξεπερνούν τις 1300. Η ΕΠΟ έχει σκοπό να βοηθήσει την ανάπτυξη των σωματείων και την ενίσχυση των αθλητριών με προπονητικά προγράμματα, προγράμματα λειτουργίας υποδομών και προγράμματα διαφημιστικής προώθησης, ώστε να μπορέσουν αυτά τα σωματεία να αναπτυχθούν και να επιτύχουν. Η ανάπτυξη αυτή θεωρείται ότι θα ενισχύσει σαφέστατα τις εθνικές ομάδες και θα φέρει, γιατί όχι, και επιτυχίες στο γυναικείο ποδόσφαιρο και για την χώρα μας.

 

Διαβάστε επίσης