• 19 Μαΐου 2024,

Δε θα εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης οι πρατηριούχοι

 Δε θα εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης οι πρατηριούχοι

Δε θα εφοδιαστούν με πετρέλαιο θέρμανσης

Θα αντιδράσουν οι πρατηριούχοι στην εξίσωση του φόρου

Υπό διαφορετικές συνθήκες, οι ημέρες που διανύουμε θα ήταν περίοδος προετοιμασίας για τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων, οι οποίοι θα άνοιγαν τα βιβλία τους και θα καταχωρούσαν τις παραγγελίες προμήθειας του πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν την πελατεία τους. Φέτος τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά με τον κλάδο να αντιδρά στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς εξίσωσης φόρου στα δύο είδη του πετρελαίου, κρατική κίνηση που φυσικά θα τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, ή ακόμη χειρότερα θα εξαναγκάσει τους μη έχοντες να βιώσουν κρύες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων της Καβάλας Φώτης Πούλος μας εξήγησε ότι το συγκεκριμένο απολύτως άδικο μέτρο θα οδηγήσει στο σημείο της εξαθλίωσης πλήθος πολιτών. «Μόνο ως απαράδεκτο θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί το πρόβλημα του να μην μπορεί κάποιος να ζεστάνει το σπίτι του και την οικογένειά του», υπογράμμισε ο κ. Πούλος.

Αναφερόμενος στο περιβόητο επίδομα θέρμανσης που υπόσχεται η κυβέρνηση, ο κ. Πούλος διευκρίνισε πως αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012, έτσι εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν κάποιος πολίτης θα μπορέσει να το διεκδικήσει. «Ο κόσμος δεν υπολογίζει καθόλου το περίφημο επίδομα, διότι το ποσό μόλις που θα επαρκέσει για ένα βαρέλι πετρέλαιο των 200 ευρώ», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος των πρατηριούχων απομυθοποιώντας τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Η δε σχεδιαζόμενη ελάχιστη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης δεν υπάρχει επισήμως γραμμένη κι άρα πρόκειται επί του παρόντος για λόγια του αέρα.

12.000 επαγγελματίες σε όλη την Ελλάδα ασχολούνται με τον κλάδο, ενώ η έναρξη της οικονομικής ύφεσης οδήγησε στο λουκέτο 2.000 πρατήρια, που έπεσαν θύματα της πολιτικής των αυξημένων φόρων κατανάλωσης αλλά και του «αθέμιτου ανταγωνισμού» των όμορων χωρών, όπου κατέφευγαν οι πολίτες για φθηνότερες αγορές καυσίμων. Βάσει των εκτιμήσεων της πανελλήνιας ομοσπονδίας, πάνω από το 50% των πρατηριούχων και των μεταπωλητών πετρελαίου θέρμανσης θα μείνει φέτος χωρίς δουλειά.

Οι πρατηριούχοι θα δώσουν τη μάχη τους μέχρι την τελευταία στιγμή, προσπαθώντας να ανατρέψουν τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, έστω κι αν οι αρμόδιοι σπανίως λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις του κλάδου. Εντός του Οκτωβρίου πάντως θα πρέπει να αναμένονται κινητοποιήσεις των πρατηριούχων και όπως μας εξήγησε ο Φώτης Πούλος, δεν αποκλείεται να μην προμηθευτούν καν πετρέλαιο θέρμανσης οι ιδιοκτήτες ώστε να το διανείμουν στο καταναλωτικό κοινό. Αφενός γιατί ο κόσμος δε θα μπορέσει να το αγοράσει κι αφετέρου γιατί οι επαγγελματίες δε θα μπορέσουν να το πουλήσουν. Τουλάχιστον κατά τις πρώτες ημέρες της περιόδου, οι πρατηριούχοι σκοπεύουν να μην εφοδιάσουν καν τα καταστήματά τους.

Πάντως, παρά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, στην αγορά θα κυκλοφορήσουν και τα δύο είδη, με το γνωστό διαφορετικό χρώμα προκειμένου να ξεχωρίζουν. Ωστόσο το πετρέλαιο θέρμανσης περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε θειάφι ενώ το πετρέλαιο κίνησης είναι μηδενικό σε περιεκτικότητα, για να αποφεύγονται οι φθορές στους κινητήρες των οχημάτων.

Μειωμένη ήταν η κατανάλωση καυσίμων της εγχώριας αγοράς, κατά τη διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου, όπως μας διαβεβαίωσε ο Φώτης Πούλος. Ενώ σε επίπεδο τουριστικής κίνησης και ανάλογης αγοραστικής κίνησης στα πρατήρια, αυτή ήταν υποτονική και καταγράφηκε κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

 

 

Διαβάστε επίσης