• 3 Μαΐου 2024,

Δημαρχιακή εντολή στο Ν. Ξανθόπουλο – Εντός 24 μηνών να εξυγιάνει τη χρεωμένη ΔΕΥΑΚ

 Δημαρχιακή εντολή στο Ν. Ξανθόπουλο – Εντός 24 μηνών να εξυγιάνει τη χρεωμένη ΔΕΥΑΚ

Στις αρχές του Νοέμβρη ανέλαβε τα προεδρικά του καθήκοντα στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος. Πρόκειται για μία δύσκολη θέση στο τιμόνι μιας δημοτικής επιχείρησης που οφείλει να επιτελέσει σημαντικότατο έργο. Έχοντας ενημερωθεί πλήρως για την επικρατούσα κατάσταση στη ΔΕΥΑΚ, ο Νίκος Ξανθόπουλος μας εξήγησε ότι η επιχείρηση είναι φορτωμένη με παρελθούσες υποχρεώσεις της προηγούμενης 20ετιας. Πρόκειται για οικονομικές απαιτήσεις προς τρίτους που πρέπει να εξυπηρετηθούν, πρόκειται για δανεισμούς που θα πρέπει να εξυπηρετηθούν από την 1/1/2016 και μάλιστα όχι υπό τους ευνοϊκότερους όρους. Η επιχείρηση εξυπηρετεί ήδη την οφειλή προς τη ΔΕΗ και θα συνεχίσει να εξοφλεί και την επόμενη χρονιά. Η επιχείρηση αντιμετωπίζει την εκκρεμότητα με το έργο των Χιλίων που απεντάχθηκε και φορτώνει τη ΔΕΥΑΚ με υποχρέωση ύψους 300.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και η οικονομική εκκρεμότητα με τους εργαζομένους ΑμΕΑ. Το συνολικό ποσό των οφειλών της ΔΕΥΑΚ υπολογίζεται σε περίπου 8.000.000, μας ενημέρωσε ο κ. Ξανθόπουλος. Περίπου 3.000.000 ευρώ οφείλονται στην επιχείρηση από ανείσπρακτους λογαριασμούς.

Η ΔΕΥΑΚ επομένως λειτουργεί στα όριά της, παρατήρησε ο πρόεδρος, ενώ κάποιες στιγμές περνά και την «κόκκινη γραμμή». Μεγάλη και φιλότιμη είναι η προσπάθεια που καταβάλλεται εκ μέρους των εργαζομένων και αρκετές φορές η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις των καταναλωτών της. Εάν δεν επιτελείται ο στόχος και ο προορισμός της ΔΕΥΑΚ τότε δε θα υπάρχει και λόγος λειτουργίας της.

Στο ερώτημα, εάν κινδυνεύει η ΔΕΥΑΚ, ο κ. Ξανθόπουλος απάντησε: «Σαφέστατα ναι.  Εάν δε βελτιωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, τότε η ΔΕΥΑΚ δε θα μπορέσει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της, ιδιαίτερα υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες». Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου, το χρονικό περιθώριο που υπάρχει για τη βελτίωση και αντιστροφή των δυσμενών οικονομικών συνθηκών είναι 24 μήνες. Έως τότε θα πρέπει να ισοσκελιστούν τα έξοδα και τα έσοδα της επιχείρησης. Αυτό ήταν και το χρονικό διάστημα που ζήτησε από τη δήμαρχο ο Νίκος Ξανθόπουλος, ώστε να παραμείνει στη θέση του και αγωνισθεί για την επιβίωση της ΔΕΥΑΚ.

Εκείνο που ουσιαστικά απαιτείται είναι να στηθεί από την αρχή η επιχείρηση, να σχεδιαστεί εκ νέου η λειτουργία των τμημάτων της, να επιδιωχθεί η 100% λειτουργία των βιολογικών σταθμών, να βελτιωθούν τα αντλιοστάσια που σήμερα βασίζονται σε ενεργοβόρες πεπαλαιωμένες μηχανές, να βελτιωθούν τα υπηρεσιακά οχήματα. Παράλληλα, θα πρέπει να εξασφαλισθεί ένας μηχανισμός εντοπισμού βλαβών προκειμένου να αποφεύγονται οι πολυήμερες διαρροές και τα άσκοπα σκαψίματα σε λάθος σημεία από τα συνεργεία. Ο προηγούμενος μηχανισμός παραμένει χαλασμένος από το 2005 και δεν αντικαταστάθηκε αν και το κόστος του είναι μόλις 15.000 ευρώ.

Την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων του, ο κ. Ξανθόπουλος άρχισε να ετοιμάζει το τεχνικό πρόγραμμα του 2016 που στο παρελθόν καθυστερούσε και ψηφιζόταν την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Παράλληλα ετοιμάζεται και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΚ ώστε να εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μ-Θ και να εξασφαλισθεί έλεγχος στα κόστη προμηθειών και υλικών. Έτσι θα πάψουν οι απευθείας αναθέσεις που συνήθως ανεβάζουν τα κόστη.

Άμεσα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο Νίκος Ξανθόπουλος ζήτησε κι έλαβε κατάλογο των ανείσπρακτων οφειλών άνω των 500 ευρώ, το σύνολο των οποίων άγγιζε τα 2.000.000 ευρώ. Οι οφειλέτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επιχειρήσεις και όχι νοικοκυριά, οι δε οφειλές έκαστου πελάτη ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ και είναι παλιές. Μόλις εντοπίστηκαν οι μεγάλοι καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ ετοιμάσθηκαν και ήδη ταχυδρομούνται τα σημειώματα που θα λάβουν, σύμφωνα με τα οποία τους δίνεται προθεσμία έως το τέλος Νοεμβρίου προκειμένου να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Σε διαφορετική περίπτωση και εάν οι επιχειρηματίες δεν προσέλθουν επιδιώκοντας διακανονισμό, τότε η δημοτική επιχείρηση θα προχωρήσει σε διακοπή υδροδότησης. Εξάλλου, η ΔΕΥΑΚ έχει ηθική υποχρέωση να σταθεί δίκαια έναντι των συνεπών καταναλωτών της, οι οποίοι πληρώνουν ανελλιπώς τους λογαριασμούς τους.

Αύξηση της τιμής του νερού δεν κρίνεται απαραίτητη, εκείνο όμως που θεωρείται επιβεβλημένο είναι η εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής σε όλη την έκταση του δήμου. Άρα, ενιαία θα είναι η τιμή σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Καβάλας. Επιπλέον, θα κοστολογηθεί η διαδικασία επανασύνδεσης λόγω υπαιτιότητας του καταναλωτή. Η εντολή που έλαβε ο Νίκος Ξανθόπουλος από τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα ήταν να εξυγιάνει και να εξασφαλίσει την επιβίωση της ΔΕΥΑΚ. Εάν αυτά είχαν ήδη εξασφαλισθεί νωρίτερα τότε δε θα υπήρχε λόγος αλλαγής του προέδρου στη δημοτική επιχείρηση. Στη διάρκεια ενός έτους της προηγούμενης διοικήσεως, η ΔΕΥΑΚ πρόλαβε να πραγματοποιήσει μόνο προμήθεια καυσίμων, ενώ πληρώθηκε ποσό 1.800.000 έναντι της οφειλής προς τη ΔΕΗ.

 

 

********************

 

Διαβάστε επίσης