• 14 Μαΐου 2024,

Δημαρχιακό ταξίδι στην Αθήνα – Γραφειοκρατικούς βράχους πρέπει να σπάσει ο δήμος Καβάλας

 Δημαρχιακό ταξίδι στην Αθήνα – Γραφειοκρατικούς βράχους πρέπει να σπάσει ο δήμος Καβάλας

Επί τριήμερο έλειψε στην Αθήνα ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής προκειμένου να πραγματοποιήσει κύκλο επαφών σχετικών για σημαντικά ζητήματα του δήμου Καβάλας. Την Πέμπτη παραβρέθηκε στη Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής. Εκεί παρουσιάστηκε η πρόοδος του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λειτουργία του και τις προοπτικές ενόψει της καινούργιας προγραμματικής περιόδου. Μαζί με τον κ. Σιμιτσή στην ίδια επιτροπή παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ιωαννίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Γιαννούσης, ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής κ. Πιτσινίγος. Στην Επιτροπή προσήλθαν και διατύπωσαν ερωτήσεις οι βουλευτές Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Πασχαλίδης αλλά και βουλευτές της υπόλοιπης Περιφέρειας.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του ο Δήμαρχος Καβάλας και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί πρακτικών ζητημάτων ως άμεσα αρμόδιος για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ. Ομολογουμένως οι ρυθμοί απορρόφησης του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια ΑΜΘ εμφανίζονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικοί με το ποσοστό να αγγίζει περίπου το 65%, ενώ απομένουν δύο ακόμη χρόνια έως την ολοκλήρωσή του. Ο Δήμαρχος Καβάλας παρέθεσε στην επιτροπή τα γραφειοκρατικά αλλά και τα πρακτικά προβλήματα που αφορούν κυρίως στους μικρούς δήμους, όπως εκείνος της Σαμοθράκης που ουσιαστικά έχει κλείσει κι αποτελεί «νεκρό σημείο» παρά το ευαίσθητο σημείο όπου βρίσκεται. Πλήρη υποστήριξη χαίρει ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός στις καταβαλλόμενες προσπάθειες για διεύρυνση της χρηματοδοτήσεως και για τη στελέχωση του ΟΤΑ.

Μαζί με τον Κωστή Σιμιτσή στην Αθήνα ταξίδεψε και ο αντιδήμαρχος τεχνικών Θόδωρος Μουριάδης προκειμένου να επισκεφθεί το γραφείο του κτηματολογίου συνοδευόμενος από το δημοτικό σύμβουλο και σύμβουλο του υπουργού περιβάλλοντος Βασίλη Λιόγκα, για την τακτοποίηση δύο κυρίως θεμάτων. Το πρώτο θέμα αφορούσε στη δασική γραμμή της οποίας η χάραξη θα πρέπει επιτέλους να αρχίσει κατόπιν της ανάκλησης των χαρτών του δασαρχείου, ενώ το δεύτερο θέμα αφορούσε φυσικά στο Περιγιάλι.

Δύο ολόκληρους μήνες ανέμενε ο δήμος Καβάλας για να απαντηθεί έγγραφό του με το οποίο ζητούνταν οδηγίες σχετικές με τη σύνταξη μελέτης, προκειμένου να εξασφαλισθεί η μεταγραφή στο κτηματολόγιο. Βράχους γραφειοκρατίας προσπαθεί να σπάσει η διοίκηση του δήμου Καβάλας μέχρι να καταφέρει τη μεταγραφή του σχεδίου στο κτηματολόγιο.

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ταξιδιού του στην Αθήνα ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας σχετικά με το «αδέσποτο» λιμανάκι των Σφαγείων, το οποίο διεκδικεί ο δήμος ώστε να περιέλθει στην αρμοδιότητά του. Υποσχέσεις έλαβε ιδίως από το υπουργείο εσωτερικών ο κ. Σιμιτσής ότι δε θα προκύψουν αντιρρήσεις στη μεταβίβαση του λιμενίσκου, ωστόσο το υπουργείο ναυτιλίας θα πρέπει να ολοκληρώσει ορισμένες διαδικασίες πριν ευοδωθεί ο στόχος.

 

 

Διαβάστε επίσης