• 19 Μαΐου 2024,

Δημοτικό το δάσος των Πεντακοσίων- Πρόστιμο 60.000 ευρώ για τον ΧΥΤΑ- Ενδιαφέρον για την εξαγορά πλατείας

 Δημοτικό το δάσος των Πεντακοσίων- Πρόστιμο 60.000 ευρώ για τον ΧΥΤΑ- Ενδιαφέρον για την εξαγορά πλατείας

Στις 12.00 χθες το μεσημέρι με καθυστέρηση δύο ωρών, συνεδρίασε για 21η φορά από την έναρξη του έτους η οικονομική επιτροπή του Δήμου Καβάλας. Συμμετείχαν δημοτικοί σύμβουλοι μόνο της πλειοψηφίας. Η συνεδρίαση καθυστέρησε λόγω άλλων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνταν το πρωί στο δημαρχείο. Τέσσερα ήταν τα έκτακτα θέματα της συνεδρίασης. Όπως και τα οκτώ της ημερήσιας διάταξης εγκρίθηκαν ομόφωνα. Εγκρίθηκε δηλαδή η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 6.000 ευρώ στον ανάδοχο του έργου, «ανάπλαση κεντρικής πλατείας Κρηνίδων», δημοτικό έργο που ολοκληρώνεται.

Κατοχυρώθηκε σε τρεις εταιρίες η προμήθεια φυτευτικού υλικού, έργο με αρχικό προϋπολογισμό 60.000 ευρώ. Το Δήμο Καβάλας θα προμηθεύσουν φυτευτικό κι άλλο υλικό οι Αδελφοί Σωτηρίου, η εταιρία Χατζάτογλου και Γερασιμίδης.

Με πρόχειρο διαγωνισμό θα γίνει η προμήθεια ασύρματων μικροφώνων και μικροφωνικής εγκατάστασης για τις ανάγκες των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Προϋπολογισμός έργου 22.000 ευρώ.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι το δάσος των Πεντακοσίων περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας. Ενώ ο αντιδήμαρχος Φ. Φιλιππίδης εξήγησε ότι ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να αγοράσει την πλατεία Μακέδου ακριβώς πίσω από το εργατικό κέντρο. «Θα το επιδιώξει – είπε – με τα δικαιώματα που έχει εκ του νόμου, είτε σε συζήτηση με τους δύο ιδιοκτήτες, τον κ. Τόμπρο και τον κ. Μαγκαφίνη». Πρόκειται για μία ιστορική για την Καβάλα πλατεία, που περιστοιχίζεται από έξι καπναποθήκες και το κτήριο του Εργατικού Κέντρου. Σήμερα η πλατεία που είναι ιδιωτική χρησιμοποιείται άτυπα ως χώρος στάθμευσης με δυνατότητα φιλοξενίας τουλάχιστον 30 αυτοκινήτων.

Εγκρίθηκε με απευθείας ανάθεση το έργο επισκευών στο κοινοτικό κατάστημα Νέας Καρβάλης. Έχει προϋπολογισμό 12.500 ευρώ. Θα εκτελεστεί από τον Παναγιώτη Γιαπουτζή.

Θα επαναληφθεί στις 24 Μαΐου ο άγονος αρχικά διαγωνισμός γι΄ αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων του Δήμου Καβάλας. Προϋπολογισμός 100.000 ευρώ.

Η πρώτη δημοπράτηση του έργου ήταν άγονη, εξαιτίας αποχής των μηχανικών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Αφορά την βελτίωση της οικονομικής προσφοράς του Δήμου Καβάλας που επιθυμεί ν΄ αγοράσει την καπναποθήκη που είναι γνωστή ως «παλιό ωδείο», επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου. Η τράπεζα που ανέλαβε την εκκαθάριση της περιουσίας της «Θεμελιοδομής» αφού έλαβε την πρώτη πρόταση του Δήμου Καβάλας, ζήτησε δεύτερη βελτιωμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της οικονομικής επιτροπής αποφάσισαν να βελτιώσουν ελαφρώς την αρχική τους πρόταση, αφού δεσμεύονται από την έκθεση εκτιμητών, κοντά στην εκτίμηση της οποίας πρέπει να κινείται απαραιτήτως η πρόταση του Δήμου Καβάλας.

Πρόστιμο 60.000 Ευρώ για τον ΧΥΤΑ

Λίγο πριν το Πάσχα, ειδικότερα στις 15 Απριλίου του 2016, ο Δήμος Καβάλας πληροφορήθηκε ότι με απόφαση του ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος του επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ. Το πρόστιμο αφορά τη λειτουργία του χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, δηλαδή το σκουπιδότοπο του Δήμου Καβάλας που λειτουργεί όπως είναι γνωστό άνωθεν της περιοχής Περιγιαλίου.

Το πρόστιμο επιβλήθηκε μετά από εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιών στον κ. Μαρκόπουλο, ο οποίος κατά γενική ομολογία άργησε να το επιβάλλει δίνοντας χρόνο στο Δήμο Καβάλας να διορθώσει όσα προβλήματα είχανε εντοπίσει δύο έλεγχοι. Των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης το 2011 και των υπηρεσιακών παραγόντων της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, το 2015.

Χθες στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής αποφασίστηκε ο Δήμος Καβάλας να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, για να γλυτώσει το πρόστιμο. Επικαλείται τέσσερεις λόγους εκ των οποίων ο κυριότερος είναι ότι μετά τις εκθέσεις που έλαβε από τους ελεγκτές και τις δύο φορές, συμμορφώθηκε στις εκθέσεις, λαμβάνοντας επιπλέον μέτρα, όπως του ζητήθηκε.

Πληρωμή καθαριστριών

Σήμερα πληρώνονται οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων του Δήμου Καβάλας. Η πληρωμή αφορά τους μήνες Μάρτιος, Απρίλιος 2016, γίνεται δε με χρήματα του κράτους. Πριν από το Πάσχα η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Καβάλας, επιχορηγήθηκε από το κράτος με 40.000 0ευρώ. Η σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με το ποσό των 65.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήρθαν στο Δήμο Καβάλας για να πληρωθούν οι σχολικές καθαρίστριες, μισθούς τεσσάρων μηνών. Δεν επαρκούν καθώς τα χρήματα είναι μειωμένα. Έτσι οι καθαρίστριες των σχολείων του Δήμου έχουν πληρωθεί πριν το Πάσχα μισθούς Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, με χρήματα του Δήμου, ενώ σήμερα θα πληρωθούν με χρήματα του Κράτους τους μισθούς Μαρτίου κι Απριλίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης