• 18 Μαΐου 2024,

ΔΗΠΕΘΕ: Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και άλλα

 ΔΗΠΕΘΕ: Νέος καλλιτεχνικός διευθυντής και άλλα

Η νέα 11μελής διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είναι αρμόδια να συζητήσει και κυρίως να αποφασίσει για τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές σε όλους. Όλους τους … εμπλεκόμενους στο θέμα. Όπως φαίνεται θα υπάρξουν διάφορες παρεμβάσεις, πιέσεις, συζητήσεις και φυσικά τα καθιερωμένα κουτσομπολιά. Ε και; Πάντα έτσι συμβαίνει, έτσι θα γίνει και τώρα. Αυτά ως αναμενόμενα γεγονότα δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Πρόβλημα αντίθετα δημιουργεί η στάση του συμβουλίου σε διάφορα έκτακτα περιστατικά που ανακύπτουν στην πορεία προς την τελική απόφαση.

Η διαδικασία άρχισε την περασμένη Παρασκευή με ένα –κατά τη γνώμη μας- μεγάλο φάουλ. Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Παύλος Λεμοντζής δεν μπόρεσε να παραστεί στη συνεδρίαση εξ αιτίας λόγων που είχαν σχέση με την υγεία του. Ψήφισε με φάκελο που έστειλε στο υπόλοιπο συμβούλιο. Η ψήφος του λίγο ακόμη και δεν θα γίνονταν δεκτή. Κάποιοι υπέρ ευαίσθητοι βρήκαν «πάτημα». Προσπάθησαν έτσι να αποκλείσουν από τη διαδικασία έναν άνθρωπο γνωστό τους. Έναν άνθρωπο άτυχο, υπό την έννοια ότι αυτό το διάστημα έπρεπε να υποβληθεί σε μια μικροεπέμβαση. Κι ως εκ τούτου να μείνει για μικρό χρονικό διάστημα στην οικία του.

Στις μικρές κοινωνίες όπως η δική μας, αυτές οι τυπικότητες και οι αυστηρότητες δεν είναι καθόλου αθώες. Έχουν στόχο όχι τόσο τον ίδιο τον κ. Λεμοντζή όσο την πιθανή ψήφο του. Τελικά, την άποψη του για το θέμα της επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή. Κι όμως όλα έπρεπε να γίνουν αλλιώς. Έπρεπε να τον σεβαστούν και να δεχθούν χωρίς δεύτερη κουβέντα την ψήφο του. Έπρεπε να δείξουν το αυτονόητο. Μια ανθρώπινη κατανόηση σε κάποιον όχι άγνωστο αλλά φίλο τους. Λυπούμαστε ιδιαίτερα για την στάση του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ. Αντί αυτός να δείξει τον δρόμο για τον χειρισμό της υπόθεσης, δήλωσε (στην σχετική ψηφοφορία) απλώς την παρουσία του. Κράτησε μια στάση ουδέτερη ενώ θα έπρεπε να πράξει το αντίθετο. Ακόμη χειρότεροι όσοι επέμεναν ως το τέλος, ψηφίζοντας μάλιστα τον αποκλεισμό του κ. Λεμοντζή από τη διαδικασία.

Πολλά πράγματα είναι σοβαρά, δεν το συζητούμε. Άλλα πράγματα είναι κρίσιμα. Πάνω απ’ όλα αυτά όμως υπάρχει η ανθρωπιά. Υπάρχει η στενή σχέση που οι άνθρωποι αναπτύσσουν μεταξύ τους. Η συνεννόηση, η συμπόρευση και τελικά το θάρρος να συμπαρασταθείς σε κάποιον αποδεχόμενος την παρουσία του, έστω κι αν αυτός απουσιάζει (ενώ δεν το θέλει). Δεν έχουμε παρά να εκφράσουμε τη θλίψη και την απογοήτευση μας. Αν σε αυτό το κλίμα, υπό αυτές τις συνθήκες, λάβουν την απόφαση για τον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή τότε τα πράγματα δεν θα έχουν θετική εξέλιξη. Τόσο πριν όσο και μετά την οποιαδήποτε απόφαση.  Τους ευχόμαστε επίσης να είναι όλοι γεροί και καλά στην υγεία τους ως την τελική ψηφοφορία. Διότι όπως φαίνεται αν σήμερα είσαι μέλος της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ απαγορεύεται να αρρωστήσεις (ή για κάποιον άλλον σοβαρό λόγο να απουσιάζεις από τη συνεδρίαση).

Διαβάστε επίσης