• 19 Μαΐου 2024,

Δρόμοι βυζαντινοί κι άλλα καλά νέα

 Δρόμοι βυζαντινοί κι άλλα καλά νέα

Πραγματοποιείται τη Δευτέρα το απόγευμα, στις 8.30 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων, εκδήλωση που οργανώνουν μουσικά σχολεία της περιοχής, μαθητικές χορωδίες, μαζί με το Δήμο Καβάλας και το μουσικό σχολείο της πόλης. Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι «Δρόμοι Βυζαντινοί». Στην εκδήλωση λαμβάνει μέρος η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ενώ τη μουσική διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο σύζυγός της Θόδωρος Ορφανίδης. Η σκηνοθεσία ανήκει στην κυρία Ζίκου. Γι΄ αυτήν την εκδήλωση δόθηκε χθες συνέντευξη τύπου. Η δήμαρχος εξήγησε ότι η εκδήλωση γίνεται με αφορμή την επίσημη αίτηση του υπουργείου πολιτισμού στην UNESCO για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, στον κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Περίπου 300 μαθητές θα είναι στη σκηνή, προερχόμενοι από τα μουσικά σχολεία Καβάλας και Ξάνθης, αλλά και τις χορωδίες του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, του 3ου Γυμνασίου Καβάλας του 5ου Γυμνασίου Καβάλας, του 7ου Γυμνασίου Καβάλας και του 6ου Λυκείου Καβάλας. Στη διοργάνωση μετέχουν επίσης η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δημωφέλεια, το ΔΗΠΕΘΕ, το Δημοτικό Ωδείο, το Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας, Θάσου, αλλά κι ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου η δήμαρχος αναφέρθηκε στην χωρίς αμοιβή συμμετοχή στην εκδήλωση της κας Σόνιας Θεοδωρίδου.

Η συμμετοχή της, είπε σ΄ αυτήν την εκδήλωση, ανεβάζει το επίπεδο, ενώ στη συνέχεια μίλησε και για την υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων που προστατεύει η Unesco. Η υποψηφιότητα είπε η δήμαρχος, είναι μια συλλογική προσπάθεια. Θέλουμε – συμπλήρωσε – να είμαστε αισιόδοξοι γι΄ αυτήν την υποψηφιότητα, αφού – όπως τόνισε – τα μηνύματα είναι θετικά. Παρ΄ όλα αυτά κρατάμε χαμηλούς τόνους.

Για την ίδια υποψηφιότητα η δήμαρχος είπε: «Έγινε άριστη δουλειά, για τη σύνταξη του φακέλου της υποψηφιότητας. Περιμένουμε μία ουσιαστική και κυρίως θετική εξέλιξη στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Για την εκδήλωση η δήμαρχος ευχαρίστησε το Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Καβάλας, κ. Γιάννη Κακάρα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν.

Ο κ. Κακάρας που μίλησε στη συνέχεια, είπε ότι τα οφέλη είναι τεράστια για τους μαθητές, που έχουν αυτή την επαφή, τη συναναστροφή, με τη Σόνια Θεοδωρίδου. Το πρόγραμμα εξήγησε περιλαμβάνει ύμνους στην Παναγία, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για την συμπαράσταση το Δήμο Καβάλας και τη Δήμαρχο.

Η κα Θεοδωρίδου εξήγησε για ποιους λόγους είπε ναι στην πρόταση, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της Θ. Ορφανίδης. Δεχθήκαμε – είπε – λόγω του ότι η προσπάθεια του κ. Κακάρα γίνεται χωρίς ίδιο όφελος. Δεχθήκαμε – συμπλήρωσε – γιατί υπάρχει συμπαράσταση από τη Διοίκηση του Δήμου και ειδικά την κα Δήμαρχο. Με την ευκαιρία η κα Θεοδωρίδου παρουσίασε κι άλλες ευχάριστες ειδήσεις. Την πρωτοβουλία της ίδιας και του συζύγου της να δημιουργήσουν μουσική βιβλιοθήκη στο μουσικό σχολείο Καβάλας. Ήδη εξασφαλίστηκαν τα πρώτα χρήματα για την αγορά βιβλίων, ενώ έγιναν και οι πρώτες δωρεές μουσικών οργάνων. «Θα ευχόμουν – είπε η Σ. Θεοδωρίδου – να υπάρχει ένα σωστό μουσικό σχολείο στην Καβάλα». Με αυτήν την αφορμή η κα Τσανάκα είπε ότι αναζητείται κατάλληλο οικόπεδο για να κατατεθεί πρόταση στο ΕΣΠΑ και να κατασκευασθεί στην πόλη ένα καινούριο σχολικό κτήριο, που θα φιλοξενήσει το μουσικό σχολείο της Καβάλας.

Διαβάστε επίσης