• 9 Μαΐου 2024,

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις υπό βροχή

 Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις υπό βροχή

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις με μικρή όμως προσέλευση, μια απεργία με μικρή συμμετοχή. Αυτό αναφέρει το ρεπορτάζ, για την Καβάλα μέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Η βροχή άλλαξε τα σχέδια των διαδηλωτών. Οι πορειες άρχισαν γρήγορα σχετικά, αφού οι ομιλίες ήταν ιδιαίτερα σύντομες.

Υπό βροχή το κέντρο της Καβάλας αναστατώθηκε, από τις δύο πορείες. Αυτή του ΠΑΜΕ αποτελούνταν από περισσότερα από 100 άτομα, οι υπόλοιποι που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Καπνεργάτη, ήταν σαφώς περισσότεροι, περίπου διακόσια πενήντα.

Ας δούμε το θέμα από την αρχή. Στο ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν μέλη του ΚΚΕ, μέλη του ΠΑΜΕ, αρκετοί συνταξιούχοι. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Καβάλας Αναγνώστης Καραμπατζάκης είπε στην εφημερίδα μας, ότι πραγματικά υπάρχει τελευταία ένα κάθισμα του κόσμου. Είπε πάντως ότι μόνο με οργάνωση στα σωματεία και κινητοποιήσεις μπορεί ν΄ αλλάξει η συγκεκριμένη πολιτική. Ειδικότερα ο κ. Καραμπατζάκης είπε: «Πραγματικά θ΄ αναγκαστώ να συμφωνήσω μαζί σου, ότι υπάρχει ένα «κάθισμα» σ΄ αυτό που λέμε στον κόσμο ότι πρέπει ν΄ αγωνισθεί, να παλέψει, να διεκδικήσει. Από τη χρονιά που άρχισε η κρίση, υπήρχε μία περίοδος που ήταν λίγο ανεβασμένο το ηθικό του κόσμου, που είχε την πεποίθηση όπως το 2011 με τις μεγάλες τότε απεργιακές κινητοποιήσεις ότι η υπόθεση της λύσης του προβλήματός μας, είναι μόνο μία κινητοποίηση, ένα κατέβασμα στην πλατεία. Φυσικά το γνωρίζουμε πολύ καλά – ειδικά εμείς στο ταξικό κίνημα – ότι αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο μιας κινητοποίησης, δεν είναι μόνο μιας απεργίας, που έχει το νόημά της, έχει την ουσία του τι δουλειά έχεις κάνει το προηγούμενο διάστημα, έτσι ώστε να συσπειρώσεις τους εργαζόμενους γύρω από το θέμα των διεκδικήσεων και να πολεμήσουν. Από την άλλη όμως να μη ξεχνάμε ότι επειδή η περίοδος είναι πάρα πολύ δύσκολη, ενδεχομένως ο κόσμος από την αγανάκτησή του πλέον να μην εκφράζει μόνο στον καναπέ ή στην παρέα και τους φίλους του, αλλά να μπει στη διαδικασία να διεκδικήσει… κι αυτό το λέμε εμείς φυσικά. Να έχουμε και μία απότομη έξαρση των αγωνιστικών διαθέσεων του κόσμου».

 

Στην πλατεία Καπνεργάτη ξεχώρισαν οι πορτοκαλί μπλούζες των εργαζόμενων στα πετρέλαια. Αυτοί ήταν περισσότεροι από 100.

Η συμμετοχή στη χθεσινή απεργία από πλευράς δημοσίων υπαλλήλων δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο. Ήταν πολύ μικρή. Γι΄ αυτό και πρόεδροι σωματείων απέφευγαν να πούνε στους δημοσιογράφους ακριβή ποσοστά.

Στην πλατεία Καπνεργάτη συγκεντρώθηκαν κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, όπως είπαμε ήδη αρκετοί εργαζόμενοι στα πετρέλαια, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, εκπρόσωποι του ΕΚΑΒ, λίγοι εφοριακοί, εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΤΕΙ κ.λ.π.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου και ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Τάσος Ιωαννίδης.

Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας.

 

Διαβάστε επίσης