Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις για το Νοέμβριο από το Μορφωτικό Τμήμα του ΣΦΓΤ

 Δύο βιβλιοπαρουσιάσεις για το Νοέμβριο από το Μορφωτικό Τμήμα του ΣΦΓΤ

Δύο εκδηλώσεις ετοιμάζει το Μορφωτικό τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας με την πολύ δραστήρια υπεύθυνή του κ. Βόνη Καρποζήλου.
Πρόκειται για δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις που πρόκειται να γίνουν μέσα στο μήνα Νοέμβριο.
Η πρώτη έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 9 Νοεμβρίου στον υποβλητικό χώρο της Παλιάς Μουσικής και θα αφορά στην παρουσίαση του καινούριου βιβλίου του Χρήστου Χωμενίδη που έχει τον τίτλο «Νίκη».
Για το συγγραφέα και το βιβλίο του θα μιλήσουν η φιλόλογος Δήμητρα Παπαβασιλείου και ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης.
Το βιβλίο αυτό των εκδόσεων «Πατάκης» είναι ως ένα βαθμό αυτοβιογραφικό αφού ο Χωμενίδης αναφέρεται στη μητέρα του Νίκη που ήταν κόρη του αγωνιστή της Αριστεράς Βασίλη Νεφελούδη και πέρασε μια δύσκολη και περιπετειώδη ζωή.
Γράφει χαρακτηριστικά ο Χωμενίδης: «Η μάνα μου πέθανε στις 8 Ιουνίου του 2008, λίγους μήνες αφότου είχε συμπληρώσει τα εβδομήντα.
Είχε γεννηθεί στις 3 Φεβρουαρίου του 1938, υπό καθεστώς παρανομίας. Πατέρας της ήταν ο Βασίλης Νεφελούδης, βουλευτής και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Πριν κλείσει τους τρεις μήνες ζωής, η δικτατορία του Μεταξά εξάρθρωσε το μηχανισμό του Κόμματος και συνέλαβε την ηγεσία του. Ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Άρης Βελουχιώτης (τότε ακόμα Θανάσης Κλάρας) και ο παππούς μου μεταξύ άλλων φυλακίστηκαν στο κάτεργο της Κέρκυρας, υπό συνθήκες αυστηρής απομόνωσης. Η γιαγιά μου στάλθηκε μαζί με το νεογέννητο στην εξορία. Ως βρέφος και ως νήπιο, η μάνα μου γύρισε το μισό Αιγαίο: Σίφνος, Κίμωλος, Σαντορίνη. Στην Κίμωλο αρρώστησε βαριά από δυσεντερία και οι ντόπιοι απαίτησαν –για να μην γίνει με το θάνατό της καλικαντζαράκι- να βαφτιστεί με παπά και με νονό. Η γιαγιά μου διάλεξε το όνομα Νίκη προσβλέποντας στη νίκη του Σοσιαλισμού. Η μάνα μου συνήλθε τελικά πίνοντας γάλα γαϊδούρας. Στην Σαντορίνη, στα σκαλιά που οδηγούν από το λιμάνι στα Φηρά, διασταυρώθηκαν μια μέρα με την οικογένεια Μερκούρη. Η Μελίνα –άγαρμπη ως έφηβη- έσπρωξε κατά λάθος το κοριτσάκι και παρ’ ολίγο να το ρίξει στον γκρεμό. Η γιαγιά μου τής άστραψε τότε ένα ξεγυρισμένο χαστούκι.»

Η δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας και θα αφορά στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του συμπολίτη μας συνταξιούχου φιλολόγου Δημήτρη Παπαράλη που έχει τον τίτλο «Παράκτια Αλιεία». Οι φιλόλογοι Μαρία Σαββίδου και Γεωργία Τριανταφυλλίδου ανέλαβαν να συστήσουν στο βιβλιόφιλο κοινό τόσο τον Δημήτρη Παπαράλη όσο και την γενικότερη ποιητική του παραγωγή που περιλαμβάνει επίσης δύο παλαιότερες συλλογές ποιημάτων που έχουν τους τίτλους «Οξείδιο σιωπής» και «Ιχνηλασία εσωτερικού χώρου»

Η κ. Καρποζήλου όταν ρωτήθηκε σχετικά, είπε στην «Πρωϊνή» ότι λόγω των επικείμενων εκλογών στη Στέγη, δεν υπάρχει δυστυχώς επαρκής χρόνος για τον προγραμματισμό και άλλων παρόμοιων εκδηλώσεων προς το παρόν.

Διαβάστε επίσης