• 19 Μαΐου 2024,

Εκλογές στο σωματείο της ΔΕΥΑΚ – Βαριά ατμόσφαιρα στην δημοτική επιχείρηση λόγω των απειλούμενων κατασχέσεων

 Εκλογές στο σωματείο της ΔΕΥΑΚ – Βαριά ατμόσφαιρα στην δημοτική επιχείρηση λόγω των απειλούμενων κατασχέσεων

Νέο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους εκλέγουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Καβάλας. Υπάρχουν 7 υποψήφιοι για ισάριθμες θέσεις, οι περισσότεροι είναι εν ενεργεία συνδικαλιστές. Μετέχουν με λίγα λόγια στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου η θητεία τέλειωσε.

Το κλίμα στη ΔΕΥΑ Καβάλας δεν είναι καλό αυτό το διάστημα. Οι εργαζόμενοι συζητούν πολύ τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, συνάδελφος τους απείλησε ακόμη και με κατάσχεση την δημοτική επιχείρηση για να πληρωθεί μισθοδοτικές διαφορές προηγούμενων ετών έως του ποσού των 21.000 ευρώ. Ακόμη και χθες το θέμα ήταν «παγωμένο» αφού η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ συνέχιζε να ακολουθεί «επιθετική» τακτική. Αρνείται το «εδώ και τώρα» του εργαζόμενου και των εκπροσώπων του, ζητά η οποιαδήποτε ενέργεια γίνει να είναι νόμιμη με κατάσχεση είτε σε τραπεζικό λογαριασμό είτε στον εξοπλισμό. «Δεν με καλούν να συζητήσουμε» ισχυρίζεται ο εργαζόμενος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει όλα όσα έκαναν οι εκπρόσωποι του. Ουδείς στην ΔΕΥΑΚ δείχνει να συμφωνεί με τις ενέργειες του συγκεκριμένου εργαζόμενου, οι περισσότεροι συνάδελφοι του θεωρούν άκρως υπερβολικές τις δικαστικές του κινήσεις και πρωτοβουλίες. Άλλο θέμα συζήτησης μεταξύ των εργαζόμενων το αν θα πρέπει κι άλλοι να κινηθούν δικαστικά ώστε να διεκδικήσουν αμοιβές προηγούμενων ετών. Κάποιοι λένε ότι αυτό έπρεπε ήδη να έχει γίνει, να υπάρχουν θετικές δικαστικές αποφάσεις, αμέσως μετά συνεννόηση με τη διοίκηση της επιχείρησης.

Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ σε συνεννόηση με τον Δήμο Καβάλας ετοιμάζει τη δική της πρωτοβουλία. Όπως είπε η Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα θα επιδιωχθεί- όπου αυτό είναι δυνατό- νέος έλεγχος των ατόμων με ειδικές ανάγκες που εργάζονται στη ΔΕΥΑΚ. Δεν είναι λίγοι αυτής της κατηγορίας οι εργαζόμενοι. Η αναπηρία τους πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις επιτροπές ΚΕΠΑ. Όπου αυτό έγινε, τότε ισχύει η απόφαση των ΚΕΠΑ. Όπου δεν έγινε θα πρέπει να επιδιωχθεί. «Φανταζόμαστε ότι δεν θα διαφωνήσει κανείς. Η ισχύουσα νομοθεσία άλλωστε αναγνωρίζει μόνο τις αποφάσεις των επιτροπών ΚΕΠΑ» λένε εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ. Το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει συνεδρίαση της διοίκησης της επιχείρησης. Σημειώνουμε ότι οι επιτροπές ΚΕΠΑ κάνουν τη δουλειά των παλαιών Νομαρχιακών Επιτροπών. Υποτίθεται ότι παντού οι γνωματεύσεις των επιτροπών της Ν.Α. αντικαταστάθηκαν- επιβεβαιώθηκαν- επικαιροποιήθηκαν με γνωματεύσεις επιτροπών ΚΕΠΑ. Τα άτομα με ειδικές ανάγκες όποια άλλη συναλλαγή κι αν έχουν με το δημόσιο αυτή γίνεται βάσει της απόφασης ΚΕΠΑ και όχι προηγούμενης διαδικασίας.

Οι σημερινές εκλογές των εργαζόμενων της ΔΕΥΑΚ αρχίζουν στις 11 το πρωί, τελειώνουν στις 3 το μεσημέρι. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 117 εργαζόμενοι. Το νέο διοικητικό συμβούλιο θα έχει τριετή θητεία. Ο Κώστας Χανδρουλίδης είναι πρόεδρος του σωματείου εδώ και 6 χρόνια, η διοίκηση του και των συνεργατών του κρίνεται ως ιδιαίτερα πετυχημένη. Οι 7 υποψήφιοι για τις 7 θέσεις του συμβουλίου είναι: Γιώργος Ιατρού, Άγγελος Καλόγρηας, Νίκος Κρυστάλογλου, Χρυσούλα Λαζαρίδου, Σταύρος Μπασάκης,  Νίκος Πασβάντης, Κώστας Χανδρουλίδης. Η κ. Λαζαρίδου και ο κ. Ιατρού είναι νέα πρόσωπα, δηλαδή δεν μετείχαν στην απερχόμενη διοίκηση. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ σήμερα ψηφίζουν για Αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία, Εξελεγκτική Επιτροπή, Αντιπροσώπους στο Εργατικό Κέντρο. Υποψήφιος για το δ.σ. της επιχείρησης είναι ένας. Ο Κώστας Χανδρουλίδης.

 

Διαβάστε επίσης