Εκτός ημερήσιας διάταξης – Την τιμητική της είχε η ΔΕΥΑΚ στη συνεδρίαση του Δ/Σ

 Εκτός ημερήσιας διάταξης – Την τιμητική της είχε η ΔΕΥΑΚ στη συνεδρίαση του Δ/Σ

Την τιμητική της είχε το απόγευμα της Δευτέρας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Καβάλας. Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ο επικεφαλής της παράταξης «Ώρα για έργο» Θόδωρος Καλλιοντζής αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ, κατόπιν σχετικών δηλώσεων που πρόσφατα διατύπωσε ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης. Ενημέρωση για το θέμα ζήτησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, θέλοντας να μάθει εάν στο σχεδιασμό της διοικήσεως συμπεριλαμβάνεται η μείωση της τιμής του νερού.

Ο επικεφαλής της ΑΚΕΠ Στάθης Εριφυλλίδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ΔΕΥΑΚ και ειδικότερα στην ενημέρωση που επιμόνως ζητά για την οικονομική κατάσταση της δημοτικής επιχειρήσεως. Έγινε έλεγχος από ορκωτούς λογιστές κατά την τελευταία τριετία, ρώτησε ο κ. Εριφυλλίδης, ενώ δήλωσε πως ανέμενε ενημέρωση και για τα οικονομικά στοιχεία. Από τη στιγμή που οι μισθοί του προσωπικού μειώθηκαν κατά 60% κι αφού το δάνειο επιμηκύνθηκαν, η ΔΕΥΑΚ πρέπει να έχει εξοικονομήσει περίπου 7,5 εκατομμύρια στη διάρκεια των τριών ετών. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν έχουν μειωθεί και τα τιμολόγια των καταναλωτών, αναρωτήθηκε ο κ. Εριφυλλίδης ζητώντας στην επόμενη συνεδρίαση να έρθει ως τακτικό θέμα η πλήρης ενημέρωση.

Με τη ΔΕΥΑΚ ασχολήθηκε και ο Άρης Βέρρος, σημειώνοντας ότι λόγω μνημονίου οι ανάλογες δημοτικές επιχειρήσεις υποβαθμίζονται με κίνδυνο να διαλυθούν εντελώς. Επί του παρόντος απαγορεύονται δια ροπάλου οι προσλήψεις ενώ μετά τις τελευταίες περικοπές και την ένταξη των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο, εξαφανίζεται η δυνατότητα της υπερωριακής απασχόλησης κι άρα η δημοτική επιχείρηση δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες των μη εργάσιμων ημερών. Να έρθει σύντομα προς συζήτηση το θέμα στο σώμα, ζήτησε ο κ. Βέρρος.

 

ΔΕΥΑΚ Η ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ

Τον λόγο στον πρόεδρο Χρήστο Τσοχαταρίδη παραχώρησε ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής, προκειμένου να απαντήσει στο σύνολο των ερωτήσεων. Το κοινωνικό τιμολόγιο και η μείωση της τιμής ήταν κάτι που πρώτος ο πρόεδρος ανέφερε και το μεθοδεύει. Οι μειώσεις ήταν στόχος της πλειοψηφίας για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες εξαιτίας και της καταστάσεως που επικρατεί στη χώρα. «Η ΔΕΥΑΚ είναι η ναυαρχίδα που θα βοηθήσει την παράταξη να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές, ωστόσο δε θα πρέπει να δέχεται βολές μια πολύπαθη δημοτική επιχείρηση», διευκρίνισε ο κ. Τσοχαταρίδης.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι κλήθηκαν ορκωτοί λογιστές προκειμένου να ελεγχθούν οι προηγούμενες οικονομικές χρήσεις της ΔΕΥΑΚ. 3,5 εκατομμύρια ευρώ είναι το χρέος που κουβαλούσε η δημοτική επιχείρηση του πρώην δήμου Φιλίππων και 1,3 εκατομμύριο ήταν το χρέος της ΔΕΥΑΚ πριν τη συνένωση. Κανείς δε γνωρίζει προς το παρόν το μέγεθος της μείωσης των μισθών του προσωπικού κι άρα δεν είναι δυνατόν να προδικάζεται το ποσοστό με την επιβολή συγκεκριμένης τιμολογιακής μείωσης.

Την Πέμπτη θα εξετασθεί το κοινωνικό τιμολόγιο από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ και σε καμία περίπτωση δε θα ισχύσει μόνο ο αριθμός των 300 πολιτών που εσφαλμένα ακούστηκε. Η διοίκηση στοχεύει στη μείωση της τιμής για το 25% του καταναλωτικού κοινού της δημοτικής επιχειρήσεως.

Κατόπιν αιτήματος του συλλόγου κτηνοτρόφων, η ΔΕΥΑΚ προχωρά σε μείωση της τιμής του νερού για τους συγκεκριμένους επαγγελματίες, ενώ τροποποιεί και το τέλος αποχέτευσης για όλους τους δημότες της δημοτικής ενότητας Φιλίππων. Σύμφωνα με τον κ. Τσοχαταρίδη, αυτά είναι τα περιθώρια μειώσεων που μπορεί να υιοθετήσει προς το παρόν η καβαλιώτικη δημοτική επιχείρηση. Επίσης, η διοίκηση αναμένει το αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων του προσωπικού, το οποίο και στηρίζει στον αγώνα του. Κατόπιν δύο ή τριών μηνών πρότεινε ο κ. Τσοχαταρίδης να συζητηθεί αναλυτικά το θέμα της ΔΕΥΑΚ, αφού θα έχουν μελετηθεί πλήρως και τα οικονομικά στοιχεία.

Ο Κωστής Σιμιτσής επανέλαβε την αντίθεσή του στη μείωση των μισθών του προσωπικού που επιβάλλεται λόγω μνημονίου. Επείγουσα ανάγκη για λήψη αποφάσεως μειώσεων δεν τίθεται αφού τα αναπροσαρμοσμένα τιμολόγια όταν θα εγκριθούν τότε θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του νέου έτους.

 

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πρόβλημα με έλλειψη γιατρού στο δημοτικό ιατρείο των Σφαγείων μετέφεραν οι πολίτες στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας Θόδωρο Καλλιοντζή, ο οποίος έθεσε σχετικό ερώτημα στη διοίκηση του δήμου το απόγευμα της Δευτέρας, κατά τη προ ημερησίας διατάξεως διαδικασία. Εντός των ημερών θα επιστρέψει ο γιατρός, ο οποίος ήταν άρρωστος και αναγκαστικά έλειψε από τα καθήκοντά του, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Λεωνίδας Παππάς.

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε η Συμπαράταξη Πολιτών το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το απόγευμα της Δευτέρας ο επικεφαλής Άρης Βέρρος ρώτησε τη διοίκηση γιατί δεν προβλέφθηκε ποσό έως την έγκριση και υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού, προκειμένου να προμηθευτούν οι υπεύθυνοι τα προϊόντα κι έτσι τα ράφια να μην απομείνουν άδεια. Επιπλέον, ο κ. Βέρρος έκανε λόγο για αυξημένη τιμή συγκεκριμένων προϊόντων, τα οποία σε άλλα καταστήματα πωλούνται φθηνότερα κι έτσι οι τιμές παρουσιάζουν απόκλιση. Δίκαιο αναγνώρισε ο Δήμαρχος στις παρατηρήσεις του κ. Βέρρου αλλά διευκρίνισε ότι κατά την διεξαγωγή του διαγωνισμού μόνο ο συγκεκριμένος προμηθευτής προσήλθε και κατέθεσε αίτηση.

Για τους μαθητές του δήμου Καβάλας που υποσιτίζονται έκανε λόγο ο Δήμος Ζαχαριάδης, ζητώντας περισσότερα στοιχεία. Άμεσα ανέλαβε δράση ο δήμος, απάντησε ο Κωστής Σιμιτσής και συμπλήρωσε ότι αφενός οι περίπου 70 υποσιτισμένοι μαθητές των δημοτικών λαμβάνουν πλέον πρωινό ενώ οι περίπου 25 μερίδες που δεν καταναλώνονται από τους μαθητές του μουσικού σχολείου διατίθενται ανώνυμα στους μαθητές του εσπερινού.

 

Διαβάστε επίσης