Εμπλοκή ΓΕΩΤΕΕ στην αντιμετώπιση δασικών – αγροτικών πυρκαγιών

 Εμπλοκή ΓΕΩΤΕΕ στην αντιμετώπιση δασικών – αγροτικών πυρκαγιών

Την 1η Ιουλίου το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου προσκάλεσε σε σύσκεψη στα γραφεία του στην Καβάλα τους τέσσερεις δήμους την πυροσβεστική υπηρεσία Καβάλας, Ελευθερούπολης, Χρυσούπολης, την πολιτική προστασία, σε μία σύσκεψη διαφορετική από τις άλλες. Αυτή τη φορά το τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας  του ΓΕΩΤΕΕ εμπλέκεται στην αντιμετώπιση δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, μετά την πετυχημένη ανάμιξή του στην πρόληψη για τη μη καύση καλαμιών στα Τενάγη των Φιλίππων.

Έχουμε ένα ρόλο συντονιστικό, λέει ο πρόεδρος του τμήματος Ζαφείρης Μυστακίδης, που σημειώνει ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητηρίο Ανατολικής Μακεδονίας θα επανέλθει με μία καινούρια σύσκεψη για το ίδιο ακριβώς θέμα. «Αξιοποιούμε την αποκτηθείσα εμπειρία μας και στο κλίμα της αγαστής συνεργασίας οργανώσαμε την άτυπη σύσκεψη για τον συντονισμό τρόπου αντιμετώπισης των κτηνοτρόφων και των αγροτών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών», ήταν το βασικό μήνυμα αυτής της πρωτοβουλίας.

Ο κ. Μυστακίδης είπε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Μέσα στις αρμοδιότητες μας είναι γενικά και η προστασία και δασικών εκτάσεων για πυρκαγιές και οποιωνδήποτε άλλων κινδύνων, σε ότι αφορά το περιβάλλον. Άρα κι απ΄ τη στιγμή που είμαστε σύμβουλος της πολιτείας και υπαγόμαστε στο υπουργείο γεωργίας, θεωρήσαμε σωστό σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία για την πατρίδα μας, ν΄ αναλάβουμε έναν συντονιστικό ρόλο που προβλέπεται ακριβώς. Το ίδιο γίνει και στην αποτροπή της καύσης των καλαμιών στα Τενάγη των Φιλίππων και είχε πολύ καλά αποτελέσματα και δε θέλουμε να υποκαταστήσουμε το ίδιο το κράτος. Άλλωστε στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε και η περιφέρεια με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, οι αντιδήμαρχοι πρωτογενούς παραγωγής απ΄ όλους τους Δήμους. Απουσίαζε για κάποιο λόγο ο αντιδήμαρχος πρωτογενούς παραγωγής της Θάσου, παρέστη όμως εκπρόσωπος από τη Θάσο. Νομίζω ότι έγινε μία κατ΄ αρχήν μια πρώτη κουβέντα, ενώ ν΄ αναφέρω ότι συμμετείχαν κι οι κτηνοτρόφοι, όπως και το δασαρχείο και η πυροσβεστική υπηρεσία. Απλά θα προσπαθήσουμε από τη δική μας πλευρά να δώσουμε ότι καλύτερο σ΄ ότι αφορά το συντονισμό των υπηρεσιών.

Πολλές φορές θεωρούμε στη χώρα μας ότι κάποια πράγματα είναι αυτονόητα, αλλά δεν είναι τελικά. Αυτό έχει αποδειχτεί και με την καύση των καλαμιών. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε την καλή διάθεση και όρεξη για δουλειά και θα τα καταφέρουμε με το καλύτερο αποτέλεσμα».

ΕΡ: Μπορούμε να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο ότι συμφωνήθηκε στη συνάντηση αυτή ή κάτι το συγκεκριμένο θα υπάρξει σε νεότερη συνάντηση;

ΑΠ: «Θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο, αφού γίνει μία ενημέρωση των κτηνοτρόφων έτσι ώστε και με την καινούρια νομοθεσία που υπάρχει όσον αφορά τις πυρκαγιές σε δασώδεις εκτάσεις που πολλές φορές γίνονται ή εκούσια ή ακούσια, υπάρχει κι ένα ειδικό καθεστώς όσον αφορά τη νομοθεσία για την οποία θα ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους, που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι και θιγόμενοι πολλές φορές από τη νομοθεσία, όταν αυτή δεν τηρείται βέβαια, θα ενημερωθούν και θα ξαναγίνει μία τέτοια σύσκεψη στην οποία θα γίνει κι ένας καταμερισμός των ρόλων σ΄ αυτήν την προσπάθεια, που συντονίζουμε εμείς σαν Γεωτεχνικό Επιμελητήριο».

 

Διαβάστε επίσης