Εναρκτήρια Συνεδρίαση του Νέου Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας

 Εναρκτήρια Συνεδρίαση του Νέου Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας

Με απλότητα αλλά μέσα σε ένα συγκινησιακό κλίμα έγινε χθές, Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012, η Εναρκτήρια Συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Διοίκησης του ΤΕΙ Καβάλας. Το Συμβούλιο αυτό προέκυψε κατ’ εφαρμογήν του Νόμου 4009/11 και είναι το πρώτο Συμβούλιο Διοίκησης των ελληνικών ΑΕΙ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, ως εξωτερικά μέλη, διακεκριμένοι καθηγητές από κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Πρόεδρος του εκλέχθηκε ο Νίκος Κατωπόδης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Michigan (ΗΠΑ). Τα υπόλοιπα τρία εξωτερικά μέλη είναι: ο Leonard C. Feldman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του New Jersey (ΗΠΑ), ο Schuyler S. Korban, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Illinois (ΗΠΑ) και ο Γιώργος Μορίδης, καθηγητής στο Lawrence Berkeley National Laboratory (ΗΠΑ).

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του παλιού Συμβουλίου του ΤΕΙ Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος, αναφέρθηκε στις μακρόχρονες προσπάθειες που είχαν ως αποτέλεσμα την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Πρόκειται για μια προσπάθεια εξωστρέφειας που ανεβάζει το ΤΕΙ Καβάλας πολλές κλίμακες πάνω από το μέσο όρο των συνηθισμένων ορίων που θέτουν στον εαυτό τους πολλά, αν όχι τα περισσότερα, ΑΕΙ στη χώρα μας.

«Και άλλα ΤΕΙ», είπε, «εξέλεξαν Νέα Συμβούλια, δεν διέπονται, όμως, από τη δυναμική της εξωστρέφειας του Νέου Συμβουλίου του ΤΕΙ Καβάλας».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του νέου Συμβουλίου Νικόλαος Κατωπόδης αναφέρθηκε στη μεγάλη εντύπωση που του έκανε τόσο η παρουσία του ΤΕΙ Καβάλας, όσο και το επιστημονικό υπόβαθρο των καθηγητών του, σημειώνοντας πως θεωρεί αδικία την μη αναγνώριση των ΤΕΙ που διαθέτουν ανάλογο ανθρώπινο επιστημονικό υλικό ως ισότιμα με τα πανεπιστήμια στη χώρα μας, ενώ σε άλλο σημείο του λόγου του τόνισε τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης που υπάρχουν για το ΤΕΙ Καβάλας μέσα από συνεργασίες με μεγάλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα του εξωτερικού, όπως αυτά από τα οποία προέρχονται τα 4 εξωτερικά μέλη του Νέου Συμβουλίου. Στη συνεδρίαση που ακολούθησε, εκτός από ευχαριστίες και φιλοφρονήσεις που ακούστηκαν προς τα 4 εξωτερικά μέλη έγιναν και κάποιες επισημάνσεις για το επερχόμενο σχέδιο «Αθηνά» (κάτι ανάλογο του Καλλικράτη) που σκοπεύει στη μείωση των υπαρχόντων Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ στο άμεσο μέλλον. «Είναι σημαντικό», είπε ο κος Κατωπόδης επ’ αυτού, «να πεισθεί η τοπική κοινωνία, ότι το ΤΕΙ της Καβάλας αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της πόλης, ίσως και της ευρύτερης περιοχής. Τότε μόνο η κοινωνία θα συμπαραταχθεί στο πλευρό του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού της Ιδρύματος προστατεύοντάς το από τον οποιοδήποτε Καλλικράτη προσπαθήσει να το κουνήσει από τη θέση του». Το λόγο πήραν στη συνέχεια τα εσωτερικά μέλη του Νέου Συμβουλίου, οι καθηγητές Ταρχανίδης Κωνσταντίνος (αντιπρόεδρος), Καμπουρλάζος Βασίλειος, Χριστοδούλου Δημήτριος, Καρασσαβόγλου Αναστάσιος, Κωνσταντινίδου Μαρία, Καζάνα Βασιλική και ο φοιτητής Κίτρος Δημοσθένης, οι οποίοι συνεχάρησαν τα 4 εξωτερικά μέλη με την πεποίθηση για περαιτέρω ανάπτυξη του επιστημονικού επιπέδου του Ιδρύματος μέσα από τη δεδομένη, πλέον, επαφή του με πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η εξωστρέφεια του ΤΕΙ Καβάλας ενσαρκώνει αυτή τη στιγμή μια καινοτόμα πράξη, την οποία, όμως, το Νέο Συμβούλιο οφείλει να εκμεταλλευτεί άμεσα, όπως ελέχθη από παριστάμενους καθηγητές. Οι τρεις αντιπρόεδροι του ΤΕΙ Καβάλας Δημήτριος Μπαντέκας, Νικόλαος Θερίου και Δημήτριος Εμμανουλούδης, αναφερόμενοι στο επιστημονικό ποιόν των τεσσάρων εξωτερικών μελών, σημείωσαν πως πρόκειται για διακεκριμένους καθηγητές με «βαρειά» βιογραφικά, «εθισμένοι» σε αξιοκρατικές νοοτροπίες και αυτό είναι το ζητούμενο στο Νέο Συμβούλιο του ΤΕΙ Καβάλας. Τέλος, ο κος Εμμανουλούδης σημείωσε πως η ιδέα των επαφών με πανεπιστήμια της Αμερικής προήλθε από τον πρόεδρο ου ΤΕΙ Καβάλας κον Μητρόπουλο και πως ετέθη ως θέμα λίγοι ήταν εκείνοι που πίστεψαν σε θετικά αποτελέσματα. Επίσης, σημείωσε, πως και το ΤΕΙ Καβάλας μπήκε λεπτομερώς κάτω από το μικροσκόπιο, όταν τα τέσσερα εξωτερικά μέλη επρόκειτο να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στο Νέο Συμβούλιο.

Η Εναρκτήρια Συνεδρίαση του Νέου Συμβουλίου του ΤΕΙ Καβάλας, για τα τέσσερα εξωτερικά μέλη μια ευκαιρία γνωριμίας με την πλειοψηφία του διδακτικού και υπαλληλικού προσωπικού του ΤΕΙ, κατέληξε σε μεσημεριανό μπουφέ. Στη συνέχεια είχαν προγραμματισθεί συναντήσεις των τεσσάρων εξωτερικών μελών σε επίπεδο Σχολών και Τμημάτων.

 

Νίκος Κιούρτης

Γραφείο Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων

ΤΕΙ Καβάλας

2510-462290

 

 

 

Διαβάστε επίσης