Στην Αθήνα απουσίασε την Πέμπτη ο περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης προκειμένου να προωθήσει μέσω των επαφών του σοβαρά ζητήματα όπως η έλευση του φυσικού αερίου και η χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ. Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο κ. Παυλίδης μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των συναντήσεών του.
Αναφορικά με την εξέλιξη του ΕΣΠΑ όπου και σημειώνονται τεράστια και απρόβλεπτα προβλήματα, ο κ. Παυλίδης επεσήμανε ότι παρατηρείται εκτεταμένη παύση των εργασιών από τα μέσα του Απρίλη έως σήμερα. Κάποιοι εργολάβοι δηλαδή κινούνται με υπερβολικά αργούς ρυθμούς ενώ κάποιοι άλλοι έχουν κοινοποιήσει τη διακοπή των εργασιών. Φυσικά, το φαινόμενο οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά.
Όλα αυτά προκαλούν ανησυχία στη διοίκηση της περιφέρειας με δεδομένο ότι διανύεται το τελευταίο έτος της προγραμματικής περιόδου και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν περαιωθεί όλα τα ενταγμένα έργα. Στη συνάντηση που είχε ο κ. Παυλίδης με τον υπουργό κ. Σταθάκη, διατυπώθηκε εντόνως το αίτημα παράτασης πέντε ή έξι μηνών για την ολοκλήρωση των έργων. Έτσι ώστε αφενός να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός κι αφετέρου να μη μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο εξελισσόμενα έργα, απομακρύνοντας την πιθανότητα ένταξης νέων έργων. Το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 είχε ήδη υπερβάσεις και μεταφερόμενα έργα στην επόμενη περίοδο. Εάν σ’ αυτά προστεθούν και νέα έργα που θεωρούνται «εύκολα», όπως τα πολιτιστικά, τότε θα καταγραφεί πλήρης κορεσμός και αποκλεισμός νέων έργων.
Πέραν τούτου όμως, υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίοδο κι επιλέξιμα έργα που ωστόσο δε θα περιλαμβάνονται ως επιλογή της επόμενης περιόδου. Άρα δε θα μπορέσουν να μεταφερθούν. Τις ιδιάζουσες λεπτομέρειες και ανησυχίες λοιπόν μετέφερε στον κ. Σταθάκη ο περιφερειάρχης ΑΜΘ ζητώντας να εκπονηθούν εναλλακτικά σενάρια. Η ευρωπαϊκή επιτροπή επί του παρόντος αρνείται τη χορήγηση παρατάσεως, ως απάντηση στην περσινή άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί άλλο πρόγραμμα. Ο κ. Παυλίδης πάντως επέμενε ότι ενόψει της συμφωνίας της 20ης Αυγούστου θα πρέπει να επισημανθεί και η διάσταση της παρατάσεως των έργων. Εξάλλου, οι εταίροι προφανώς δε θα επιθυμούν να προστεθεί περαιτέρω ζημία στη συμφωνία που θα μεταφράζεται οικονομικά από 5 έως 8 δις επί του χρέους.
Χρήματα θα εκταμιευθούν, μας εξήγησε ο Γιώργος Παυλίδης. Παρόλα αυτά, κάποια ποσά θα εκταμιευθούν άμεσα αλλά κάποια άλλα θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο. Ειδικότερα, σε πρώτο χρόνο θα φτάσουν 350 Χ 2 = 700 εκατομμύρια ενώ μετά την επίτευξη της συμφωνίας θα αρχίσει η ομαλοποίηση της εισροής των χρημάτων. Ακόμη και με την εκταμίευση των ποσών παραμένει ζητούμενο εάν θα επιτευχθεί η αποπεράτωση των έργων εντός των προθεσμιών.
Πρόσθετη συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης και με το γενικό γραμματέα διαχείρισης ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Χαρίτση, επιμένοντας στην κατασκευή του οδικού άξονα Καβάλας – Δράμας, ζήτησε να συμπεριληφθεί στο πακέτο Γιουνκέρ το σιδηροδρομικό δίκτυο ηλεκτροκίνησης το τμήμα Τοξότες – νέο λιμάνι Καβάλας, επίσης ζήτησε και την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου εάν αυτό δεν καλυφτεί από τη ΔΕΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι από τα 21 εκατομμύρια της επένδυσης τα 16 θα προέρθουν από τη ΔΕΠΑ. Υπολείπεται όμως ποσό επιπλέον 40 εκατομμυρίων. Η περιφέρεια διαθέτει μεν 10 εκατομμύρια αλλά η ΔΕΠΑ θα πρέπει από κάποια πηγή να εξασφαλίσει το υπόλοιπο ποσό. Επ’ αυτού παρατηρούνται νομικά και ευρωπαϊκά κωλύματα.
Ο κ. Παυλίδης είχε μεριμνήσει ώστε στη συνάντηση να παραβρίσκονται οι περιφερειάρχες και οι διαχειριστικές αρχές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας. Ως στόχο έθεσε ο περιφερειάρχης την ολοκλήρωση των δικτύων υποδομών στις πέντε μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ έως το 2019 – 2020. Το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε επί των προτάσεων Παυλίδη ήταν αυξημένο κι έτσι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει συνάντηση με την ανεξάρτητη αρχή ενέργειας.
=