• 4 Μαΐου 2024,

Επαφές του δημάρχου Θάσου στην Αθήνα στο περιθώριο του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

 Επαφές του δημάρχου Θάσου στην Αθήνα στο περιθώριο του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής επισκέφθηκε ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ την Τετάρτη 29 Αυγούστου συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του πολεοδόμο, Μπάμπη Πεταμίδη.

Εκεί, συναντήθηκαν με τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου κ. Αλεξιάδη και κ. Μάρω Ευαγγελίδου, (Θάσια στην καταγωγή) παρουσία και του δημοτικού συμβούλου Καβάλας, Βασίλη Λιόγκα.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψης του δημάρχου στο υπουργείο ήταν:

1. Η συνέχιση της πολεοδόμησης της Σκάλας Πρίνου και Ποτού καθώς και η δυνατότητα χρηματοδότησής τους από το πράσινο ταμείο.

2. Η Επαναοριοθέτηση της Natura στον Πρίνο και η επανεξέταση των κριτηρίων σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκε η περιοχή στη Natura.

3.Ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός του νησιού.

4. Η κατασκευή μπαζότοπων στο νησί (έναν στο βόρειο κι έναν στο νότιο τμήμα)

5.Η προώθηση του έργου «Ανακατασκευή της παραλίας Καλλιράχης.

6. Η προοπτική και οι προϋποθέσεις της λειτουργίας μικρού αεροδρομίου – υδατοδρομίου.

 

Την Πέμπτη 30 Αυγούστου στο περιθώριο του έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας, Νίκο Παναγιωτόπουλο στο υπουργείο Εργασίας. Υφυπουργός και δήμαρχος συζήτησαν το θέμα της Κοινωνικής Εργασίας και συγκεκριμένα τη διαδικασία πληρωμής των απασχολούμενων. Επίσης ο δήμαρχος ενημέρωσε τον υφυπουργό για θέματα που αφορούν το νησί της Θάσου, όπως η νομιμοποίηση του λιμανιού της Βάθης, η μετατροπή της ΤΕΧΑ (κάμπινγκ Χρυσής Αμμουδιάς) σε Α.Ε., η μαρίνα του Λιμένα και των Λιμεναρίων, το Ξενία, το Παλατάκι κ.α.

 

Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, ο δήμαρχος κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο επισκέφθηκε την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη την οποία προσκάλεσε στη Θάσο σε μια ευρεία σύσκεψη με τους φορείς του τουρισμού στο νησί. Πρόταση που υπουργός αποδέχθηκε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο δήμαρχος έθεσε τα χρονίζοντα ζητήματα, αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, όπως η μαρίνα τουριστικών σκαφών, το Ξενία στο Λιμένα, το Παλατάκι στα Λιμενάρια, η άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής της μαρίνας Λιμεναρίων, δημιουργία διαδρόμου αεροσκαφών – υδροπλάνων. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε την παραχώρηση της κυριότητας του Ξενία και της μαρίνας τουριστικών σκαφών στο Λιμένα, ενημερώνοντας με τεχνικές εκθέσεις, περιγραφές και φωτογραφικό υλικό την υπουργό. Έθεσε θέμα άμεσης έναρξης των εργασιών της μαρίνας των Λιμεναρίων, αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου και ο ανάδοχός του βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα. Αναφέρθηκε στο Παλατάκι και τον φάκελο τον οποίο ο ίδιος ο δήμαρχος έχει ήδη υποβάλει και ζητά την άμεση επέμβαση συντήρησης και αναστήλωσης του κτηρίου, τις εργασίες βελτίωσης του υπεδάφους, σύμφωνα με την έκθεση του ΙΓΜΕ και την παραχώρηση της κυριότητας του κτηρίου και της γης στο Δήμο Θάσου. Τέλος ο δήμαρχος ενημέρωσε την υπουργό για την προοπτική, την πρόθεση και το νομικό πλαίσιο, της δημιουργίας αεροδρομίου – υδατοδρομίου στο νησί, αφού η Θάσος διατηρεί τα δικαιώματα αυτά από την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου οπότε τέθηκε σε λειτουργία στον Πρίνο ένα από τα αρχαιότερα αεροδρόμια της Ευρώπης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε πολύ θετική, ζεστή και γόνιμη ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο υπουργών, του δημάρχου και του ειδικού συμβούλου της υπουργού, κ. Χ. Κοκκώση με τη διαβεβαίωση της υπουργού για την πρόθεση εξέταση και ικανοποίησης των αιτημάτων τα οποία έθεσε ο δήμαρχος.

 

 

Διαβάστε επίσης