• 9 Μαΐου 2024,

Επιμελητηριακό σχέδιο νόμου για τις οφειλές του ΟΑΕΕ και τις εγγυήσεις του δημοσίου

 Επιμελητηριακό σχέδιο νόμου για τις οφειλές του ΟΑΕΕ και τις εγγυήσεις του δημοσίου

Στην Αθήνα βρέθηκε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης μαζί με τους ομολόγους του των υπολοίπων Επιμελητηρίων της ΑΜΘ και τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη για δύο κρίσιμα θέματα. Αφενός τις οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και την κατάθεση πρότασης –σχεδίου νόμου για την βιωσιμότητα του ταμείου και των ασφαλισμένων, αφετέρου τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις. Η πρωτοβουλία οργάνωσης της συσκέψεως ανήκε στον περιφερειάρχη ΑΜΘ και στις διοικήσεις των Επιμελητηρίων, ενώ το παρόν έδωσαν όλοι οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, πλην των δικαιολογημένων απόντων.

Στην ίδια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ Αθηνών παραβρέθηκαν κι εκπρόσωποι των τριών Επιμελητηρίων Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, καθώς και δύο βουλευτές της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Μάλιστα οι περίπου 25 παριστάμενοι βουλευτές προέρχονταν και από κόμματα της αντιπολίτευσης και δήλωσαν έτοιμοι να συμφωνήσουν επί της προτάσεως, ακόμη κι αν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση.

Κατόπιν της παρουσιάσεως των δύο σημαντικότατων επιχειρηματικών προβλημάτων οι βουλευτές φάνηκε πως κατανόησαν ότι οι κυβερνητικές πολιτικές και η τακτική του υπουργείου εργασίας δυστυχώς δεν αποφέρουν έσοδα στο ασφαλιστικό ταμείο. Αντιθέτως το οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή. Η κατατεθειμένη πρόταση επί της οποίας συνεργάστηκαν η ΕΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ και η ΚΕΕΕ αν και ήταν παλαιότερη ωστόσο δίνει επίκαιρη λύση στο πρόβλημα.

Οι επιμελητηριακοί εκπρόσωποι ζήτησαν να παγώσουν οι οφειλές των τριών τελευταίων ετών και την κεφαλαιοποίηση των χρεών, έτσι ώστε οι επαγγελματίες να καταβάλλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και να μην ισχύει η ποινικοποίηση. Με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει πειραματισθεί με ποικίλες ρυθμίσεις χωρίς να εξασφαλίζει θετικά αποτελέσματα, καλό θα ήταν να εφαρμόσει και την πρόταση των επιχειρηματιών, που αν μη τι άλλο ζουν και δραστηριοποιούνται σε συνθήκες πραγματικής οικονομίας. Οι επιχειρηματικοί φορείς αλλά και οι βουλευτές είναι αποφασισμένοι να πιέσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, καθείς από την πλευρά του, ειδικά από τη στιγμή που όλα τα δοκιμαζόμενα μέτρα έχουν αποτύχει.

 

=

 

Διαβάστε επίσης