• 17 Μαΐου 2024,

Ερωτήσεις εκτός ημερησίας – Για τα λιμενικά τέλη και την απορρόφηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ

 Ερωτήσεις εκτός ημερησίας –   Για τα λιμενικά τέλη και την απορρόφηση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ

Τις εμπειρίες του από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες όπου μαζί με συνεργάτες και υπηρεσιακούς παράγοντες παρακολούθησε ενδιαφέροντα σεμινάρια, μετέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημοσθένης Τουλκίδης κατά την έναρξη της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, το απόγευμα της Δευτέρας. Αναλυτικό μήνυμα με όλα τα συμπεράσματα των σεμιναρίων θα αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλους τους συμβούλους.

Εκτός ημερησίας διατάξεως, ερώτηση έθεσε στο προεδρείο ο Κωστής Σιμιτσής αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Εβρίτη υφυπουργού παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΠΘ ενδυναμώνεται με 4 ινστιτούτα. Ένα εξ αυτών θα ερευνά πηγές ενέργειας, ωστόσο κανένα από τα ινστιτούτα δε θα λειτουργήσει στην Καβάλα. Ο κ. Σιμιτσής έκανε λόγο για «βρωμερό παιχνίδι» εις βάρος της Καβάλας, αφού κάποιοι εκ Θράκης θα λυμαίνονται προγράμματα του ΕΣΠΑ. Διαμαρτυρία στο υπουργείο παιδείας μέσω άμεσου ψηφίσματος πρότεινε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, το οποίο μάλιστα θα δοθεί στους καβαλιώτες βουλευτές για την προώθησή του προκειμένου η αγανάκτηση για την εκ νέου υποβάθμιση της Καβάλας να φτάσει έως την Αθήνα.

Ενημέρωση ζήτησε ο Κωστής Σιμιτσής και για την συγχώνευση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ με την Ενεργειακή Αιγίου, κίνηση που κατά τα λεγόμενά του δε θα πρέπει να γίνει αβασάνιστα. Την αγωνία για την εξέλιξη της συγχωνεύσεως που νιώθει όλη τη τοπική κοινωνία, επισήμανε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος έγινε δέκτης πολιτών που προσέρχονται στην υπηρεσία πρόνοιας του δήμου αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Ζήτησε λοιπόν διευκρινίσεις από το προεδρείο. «Αναμπουμπούλα» επικρατεί στο προσωπικό του δήμου αυτό το διάστημα λόγω μετακινήσεων, παραδέχθηκε η δήμαρχος, τονίζοντας ότι οι νέοι υπάλληλοι θα χρειαστούν τουλάχιστον μία εβδομάδα προσαρμογής στα καινούργια τους καθήκοντα.

Ο Βαγγέλης Παππάς επανέφερε το θέμα της αύξηση των λιμενικών τελών που είχε τεθεί κατά την προηγούμενη συνεδρίαση και ζήτησε λεπτομερέστερη ενημέρωση σχετικά με το αν κινδυνεύει ο τουρισμός κρουαζιέρας στην Καβάλα. Μεμονωμένα ραντεβού με τους εμπλεκόμενους θα πραγματοποιήσει σύντομα η δήμαρχος ώστε να ενημερωθεί για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Παππάς μίλησε και για τη συγχώνευση ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ και Ενεργειακής Αιγαίου, που εδώ κι ένα χρόνο εξετάζεται. Θύμισε ότι στο παρελθόν είχε προταθεί στο δήμο να εξαγοράσει το 33% της εταιρείας κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό. Φέτος, οι εργαζόμενοι θα ασκήσουν τα μειοψηφικά τους έστω δικαιώματα, ενώ έως τη γενική συνέλευση στις 10 Νοεμβρίου θα εξετάσουν το θέμα σε νομική βάση.

Ο Άρης Βέρρος ζήτησε μια πλήρη ενημέρωση για τη πορεία του ΒΙΟΠΑ και δέχθηκε αυτή η ενημέρωση να προγραμματισθεί σε επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου η διοίκηση να είναι απολύτως προετοιμασμένη για την απάντηση. Χωρίς δισταγμό, η κ. Τσανάκα έκανε λόγο για ένα «τουρλουμπούκι» που επικρατεί στην υπόθεση του ΒΙΟΠΑ και παρέπεμψε για περαιτέρω λεπτομέρειες στον αντιδήμαρχο οικονομικών Δημοσθένη Τουλκίδη, ο οποίος εκπροσώπησε το δήμο ως εταίρο σε πρόσφατη σύσκεψη. Ο αντιδήμαρχος διαπίστωσε αντικρουόμενες γνώμες και προστριβές, έμαθε για ένα κόκκινο δάνειο περίπου 400.000 ευρώ άμεσα απαιτητό από την τράπεζα και απαντώντας σχετικά μίλησε για ένα άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος του ΒΙΟΠΑ. Δε διαπίστωσε ο κ. Τουλκίδης ζωντάνια στην εξέλιξη της υπόθεσης, η οποία σήμερα βαρύνει λόγω κόκκινου δανείου το δήμο με συμμετοχή της τάξεως των 120.000 ευρώ.

Ο Πέτρος Πετρόπουλος μίλησε για την πρόσφατη υπόθεση της σπείρας διακίνησης ναρκωτικών όπου εμπλέκονται και γνωστά άτομα της διπλανής πόρτας. Ζήτησε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και καταπολέμηση των ναρκωτικών, τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο δε θα πρέπει να μείνει αμέτοχο στα όσα συμβαίνουν, ενώ ο δήμος μέσω πρωτοβουλιών από κοινού με αρχές και φορείς θα πρέπει να «επενδύσει» τις προσπάθειές του στην κατεύθυνση  προστασίας των παιδιών της Καβάλας. Η τεράστια σημασία που αποδίδεται από τη δήμαρχο στο θέμα της πρόληψης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι έθεσε τον εαυτό της ως εκπρόσωπο του δήμου στον ΟΚΑΝΑ.

Ο Χριστόδουλος Μιχαλάκης θέλησε να μάθει εάν θα συνεχιστεί το έργο ανάπλασης των οδών Βενιζέλου κι Ερυθρού Σταυρού, το οποίο είχε παύσει προσωρινά. Τα χρήματα για το έργο εκταμιεύθηκαν κι άρα είναι πλέον θέμα ημερών να αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες, εξήγησε ο αντιδήμαρχος τεχνικών Φίλιππος Φιλιππίδης.

Ο κ. Μιχαλάκης έθεσε ερώτημα και σχετικά με τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Τη σίγουρη μεταφορά του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντός του κέντρου της πόλης επανέλαβε η δήμαρχος, τονίζοντας ότι η δομή θα απαιτήσει γενναία ενίσχυση και εκ μέρους της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τόσο κι εκ μέρους του δήμου ώστε να είναι έτοιμο να βοηθήσει τους δικαιούχους τα Χριστούγεννα.

Προσχέδιο ψηφίσματος κατέθεσε η Συμπαράταξη Πολιτών για το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ζητώντας να ακυρωθεί η δρομολογούμενη αποκρατικοποίησή του και καλώντας το λαό και τους φορείς να αγωνιστούν ενάντια στο εγκληματικό ξεπούλημα των φιλέτων της δημόσιας περιουσίας. Χωρίς πρότερη ουσιαστική συζήτηση επί του θέματος και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, εμφανίστηκε διστακτικός να εγκρίνει κάποιο ψήφισμα ο Κωστής Σιμιτσής.

Αντίθετος με το ψήφισμα δήλωσε ο Μάκης Παπαδόπουλος, την επιχειρηματικότητα από την ιδιοκτησία έσπευσε να διαχωρίσει ο Βαγγέλης Παππάς αναρωτώμενος για το τι θα απομείνει τελικά στο δήμο προς διαχείριση, προτείνοντας το λιμάνι και το αεροδρόμιο να περάσουν στην αρμοδιότητα των ΟΤΑ ώστε στη συνέχεια να συνεργαστούν με ιδιώτες. Ο κ. Παππάς δήλωσε υπέρ του ψηφίσματος, ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας έθεσε γενικότερο θέμα μεταφορών ζητώντας τη λειτουργία ενός ενιαίου φορέα. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα πρότεινε να επανέλθει προς συζήτηση το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση ώστε να υπάρξουν λεπτομερέστερα στοιχεία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης