• 18 Μαΐου 2024,

Ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στον Πρίνο η Ενεργειακή Αιγαίου

 Ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στον Πρίνο η Ενεργειακή Αιγαίου

Από σπόντα πληροφορηθήκαμε τα σχέδια της Ενεργειακής Αιγαίου, ακόμη – ακόμη και για την περιοχή των παλιών και νέων κοιτασμάτων στη λεκάνη του Πρίνου. Χθεσινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδας capital, αναφέρεται στην εταιρία «Petra Petrolium», συνεργάτη της Ενεργειακής Αιγαίου, όσον αφορά τη διαδικασία του δημοσίου για την εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου. Η εταιρία «Petra Petrolium», που συνεργάζεται με την Ενεργειακή για την περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία κατέθεσαν πρόταση στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού, υποστηρίζει ότι ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να επεκταθεί περαιτέρω στη χώρα μας, η συνεργασία της με την Ενεργειακή Αιγαίου.

Η ίδια ανάρτηση στο 2ο μερος του κειμένου κάνει λόγο για νέα σχέδια της Ενεργειακής Αιγαίου, ειδικότερα για νέες γεωτρήσεις μέσα στη λεκάνη του Πρίνου. Κάτι τέτοιο που δεν είναι παράξενο να συμβεί, αναφέρεται πρώτη φορά, συνδέεται με δύο πρόσφατα γεγονότα, το ότι η Ενεργειακή ολοκλήρωσε την παραλαβή των σεισμικών στην ίδια περιοχή – αυτήν εκμετάλλευσης του Πρίνου – και το ότι σύντομα θα εγκριθεί κι από τη βουλή η ανανέωση των αδειών της Ενεργειακής Αιγαίου, στα υφιστάμενα κοιτάσματα.

Το σχετικό απόσπασμα της ανάρτησης είναι το ακόλουθο:

 

Την ίδια στιγμή πάντως η Energean Oil & Gas, με την οποία η Petra έχουν καταθέσει προσφορά για τα Ιωάννινα, προχωρά στον ακριβή προσδιορισμό των γεωτρηγικών στόχων, καθώς και στον εντοπισμό νέων στόχων εντός της Λεκάνης του Πρίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες η Energean ολοκλήρωσε την παραλαβή των σεισμικών της περιοχής εκμετάλλευσης Πρίνου (δύο και τριών διαστάσεων από τις καμπάνιες του 1993 και 1997, αντίστοιχα), ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται μόνο η παραλαβή συμπληρωματικού υλικού όπως χάρτες, κ.λπ.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα ανέθεσε στην εταιρεία Furgo το έργο της επανεξεργασίας για τη βελτίωση της ποιότητας και την επανερμηνεία των δεδομένων . Το αποτέλεσμα της επανεξεργασίας που θα γίνει από την εταιρεία που θεωρείται παγκόσμια αυθεντία στον τομέα (δραστηριότητα σε 50 χώρες, 14.000 υπαλλήλοι και κεφαλαιοποίηση της τάξεως των €4.4 Δις) θα παραδοθεί και στο ελληνικό δημόσιο για την ενημέρωση του Εθνικού Αρχείου Σεισμικών και Άλλων Δεδομένων του ΥΠΕΚΑ. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η παραγωγή στον Πρίνο συνεχίζεται και διατηρείται στα 2 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, ωστόσο οι άνθρωποι της Energean θεωρούν ότι με την επανεξεργασία των δεδομένων και την υλοποίηση του νέου επενδυτικού προγράμματος, μπορεί το κοίτασμα να αποκτήσει νέα πνοή και να διατηρηθεί για πολλά ακόμη χρόνια στην παραγωγή. Στόχος της Energean πάντως είναι να έρθουν ξανά τα γεωτρύπανα στον Πρίνο, όταν θα έχουν εντοπιστεί όλοι οι πιθανοί στόχοι, ώστε ο εξοπλισμός να χρησιμοποιηθεί σε πολλαπλές δραστηριότητες.

 

 

Διαβάστε επίσης