• 3 Μαΐου 2024,

Η απλή πρακτόρευση των ΕΛΤΑ θα σημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση του Αμυγδαλεώνα

 Η απλή πρακτόρευση των ΕΛΤΑ θα σημάνει τη γενικότερη υποβάθμιση του Αμυγδαλεώνα

Η υπόθεση μεταφοράς του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στο δημοτικό διαμέρισμα του Αμυγδαλεώνα δεν είναι καινούργια, αλλά έχει προϊστορία περίπου είκοσι ετών, όπως μας πληροφόρησε ο Ανδρέας Λαφτσής, επί 3,5 χρόνια πρόεδρος της τοπικής κοινότητας. Η υπόθεση συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα, διότι ενώ τα ΕΛΤΑ στεγαζόταν και λειτουργούσαν δωρεάν στο ισόγειο του κοινοτικού καταστήματος, μόλις η δημοτική αρχή αποφάσισε να ζητήσει αντίτιμο για τη φιλοξενία η υπηρεσία εξέφρασε την πρόθεση να φύγει και να στεγαστεί σε ιδιωτικό ακίνητο.

Ο κ. Λαφτσής λοιπόν μας εξήγησε ότι προ 20 ετών είχαν διατυπώσει παράκληση προς τα ΕΛΤΑ για τη δωρεάν φιλοξενία τους στο κοινοτικό κατάστημα, προκειμένου να εξυπηρετούνται εύκολα και καλύτερα οι κάτοικοι και ειδικότερα οι υπερήλικες. Οι προσπάθειες που καταβάλλονταν αφορούσαν στην περαιτέρω αναβάθμιση του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ με την ηλεκτρονική διασύνδεσή του, έτσι ώστε να παρέχονταν επιπλέον υπηρεσίες στους κατοίκους. Αντίθετα όμως, η μεταφορά της υπηρεσίας υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών, διότι η απλή πρακτόρευση θα σταθεί η αιτία παύσης αρκετών εξυπηρετήσεων προς το κοινό.

Το μοντέλο λειτουργίας δηλαδή που θα εφαρμοστεί μετά τη μεταφορά θα είναι παλιό και θα θυμίζει σύστημα το οποίο ίσχυε προς 30ετιας στα ορεινά χωριά. Η πρακτόρευση επομένως θα σημάνει και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, για την οποία ευθύνη φέρουν όσοι ανακίνησαν το θέμα, επεσήμανε ο κ. Λαφτσής. Η μεν διοίκηση του δήμου Καβάλας υποστηρίζει ότι θέλησε να διορθώσει κάτι εσφαλμένο διαδικαστικά, ο δε πρώην πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμυγδαλεώνα αναρωτιέται για ποιο λόγο ανακινήθηκε το θέμα αφού δεν υπήρξε καταγγελία. Σύμφωνα με την άποψη του Ανδρέα Λαφτσή, η διαμάχη άρχισε με αφορμή την άρνηση τοποθέτησης ενός ΑΤΜ.

«Κάποιες φορές οφείλουμε να εκτιμούμε το όφελος μιας καταστάσεως για τους κατοίκους, χωρίς να προσκολλούμαστε στα τυπικά που δεν υπερισχύουν των ηθικών», παρατήρησε ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας. Συμπλήρωσε επίσης ότι στο πέρασμα του χρόνου οι ανάγκες των κατοίκων αυξήθηκαν, λόγω αύξησης του αριθμού τους. Κάποτε οι κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα ήταν 1.500, σύμφωνα όμως με την τελευταία απογραφή αυξήθηκαν σε 2.764, συν 1.000 εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ενώ λοιπόν οι ανάγκες μεγάλωσαν, εξαιτίας των εξελίξεων θα υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Άρα, η υποβάθμιση θα λειτουργήσει και γενικότερα εις βάρος του Αμυγδαλεώνα. Οι λανθασμένοι χειρισμοί της δημοτικής αρχής με αφορμή ένα ΑΤΜ λειτούργησαν ως «μπούμερανγκ» στην υπόθεση. Ακόμη και σήμερα όμως, σημείωσε ο κ. Λαφτσής, υπάρχει περιθώριο επίλυσης του προβλήματος. Βάσει του νόμου, μίσθωμα μπορεί να ζητηθεί μόνο κατόπιν δημοπρασίας. Εάν δεν εκδηλωθεί ωστόσο ενδιαφέρον από οποιονδήποτε άλλον, τότε το αντίτιμο ίσως και να είναι εξαιρετικά χαμηλό. Για ποιο λόγο λοιπόν να προκληθεί τόση αναταραχή για ένα αμελητέο ποσό; Ακόμη χειρότερο βεβαίως θα είναι το ενδεχόμενο να μη βρουν τα ΕΛΤΑ νέο ακίνητο για τη στέγασή τους κι έτσι να αφήσουν το χωριό χωρίς ταχυδρομικές υπηρεσίες.

 

Διαβάστε επίσης