• 19 Μαΐου 2024,

Η δήμαρχος ανακοίνωσε την εκκένωση του εκθεσιακού

 Η δήμαρχος ανακοίνωσε την εκκένωση του εκθεσιακού

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης προήδρευσε στη  συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, αφού τόσο ο πρόεδρος Γιώργος Γραμμένος όσο και ο αντιπρόεδρος του σώματος αντιμετώπιζαν κωλύματα για τη παρουσία τους. Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα εξέφρασε την ευαρέσκειά της για τη διαδικασία εκκένωσης του εκθεσιακού κέντρου που άρχισε το πρωί της Δευτέρας. Ένας αριθμός 398 προσφύγων αναχώρησαν για τη Λάρισα ενώ στο Εσκή Καπού παρέμειναν 290 άτομα. Πρόκειται για ένα μίγμα ανθρώπων πολλοί εκ των οποίων είναι μικρά παιδιά και γυναίκες. Η δήμαρχος ευχαρίστησε πρωτίστως το προσωπικό του δήμου, όσους βοήθησαν και στήριξαν το δήμο για τη φιλοξενία, τους βουλευτές και τον αστυνομικό διευθυντή για την πολύτιμη βοήθεια της υπηρεσίας τη Δευτέρα κατά την εκκένωση του εκθεσιακού κέντρου. Η διαδικασία εξελίσσονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και ολοκληρώθηκε το απόγευμα.

Ο Κωστής Σιμιτσής ζήτησε εκτός από τα ονόματα των πολιτών που βοήθησαν το δήμο και τα ονόματά τους θα δημοσιοποιηθούν, να γνωστοποιηθούν και όσα προσέφερε ο ίδιος ο δήμος και μάλιστα χωρίς την παραμικρή ενίσχυση από το κράτος. Ο κ. Σιμιτσής ζήτησε διαφάνεια για δαπάνες όπως η προμήθεια 30.000 ευρώ για ζαρζαβάτια από ένα μόνο επαγγελματία καθώς και η απευθείας ανάθεση του αραβόφωνου φυλλαδίου που τελικά δε διανεμήθηκε καν.

Ο κ. Σιμιτσής με χαρά δέχθηκε την ανακοίνωση των τριών κυβερνητικών βουλευτών για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιεί η εταιρεία ELFE. Τη διακριτική παρέμβαση της δημάρχου πρότεινε επίσης ο κ. Σιμιτσής μέσω του αρμοδίου υπουργείου και για άλλα οφέλη τα οποία θα εξυπηρετήσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όπως η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας. Λόγο για τις δηλώσεις Σταθάκη και το πακέτο Γιούνκερ έκανε ακόμη ο κ. Σιμιτσής, διευκρινίζοντας ότι η ενίσχυση αφορά στις δομές φυσικού αερίου και ζητώντας διαβούλευση για τους σχεδιασμούς του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος θέλησε να ενημερωθεί για τη σύμβαση μίσθωσης του αναψυκτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων καθώς και για τον ιδιώτη που μίσθωσε το κατάστημα στα δημοτικά κοιμητήρια. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε υπονοούμενο για τον ιδιώτη ρωτώντας εάν ήταν υποψήφιος του συνδυασμού της κ. Τσανάκα ή συγγενικό πρόσωπο στελέχους της διοικήσεως.

Ο Βαγγέλης Παππάς αναφέρθηκε στις απευθείας αναθέσεις προμηθειών για τη σίτιση των προσφύγων, διαδικασία για την οποία δέχθηκε παράπονα από πολίτες. Ο επαγγελματίας που προμήθευσε το ψωμί δήλωσε στον κ. Παππά ότι χορηγούσε δωρεάν τα είδη του κι έτσι προέκυψε το ερώτημα για ποιο λόγο περιλαμβάνονται χρηματικά ποσά στον «προσφυγικό κωδικό».

Ο Άρης Βέρρος ζήτησε από τη διοίκηση το συνολικό απολογισμό της προσφυγικής φιλοξενίας, ώστε οι δημότες να ενημερωθούν για τις δαπάνες του δημοτικού χρήματος. Επανέφερε το αίτημα ανοίγματος λογαριασμού για τη στήριξη των καβαλιωτών που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης. Την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου σημείωσε επίσης ο κ. Βέρρος και ρώτησε τον αντιδήμαρχο τεχνικών πότε θα δρομολογηθούν τα έργα αποκατάστασής του.

Ο Χρήστος Ποτόλιας μετέφερε την ενημέρωση των υπευθύνων της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών ότι ο χώρος έχει πολλές φορές πλημμυρίσει ωστόσο δεν τους επιτρέπουν οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν έργα αποκατάστασης με δαπάνες του σωματείου. Ζήτησε από τη δήμαρχο να αποστείλει επιστολή στην κυβέρνηση με την οποία να υποστηρίζονται οι προτάσεις κατά τις ανεργίας που κατέθεσε ο δήμος Πατρέων.

Ο Παράσχος Αγανικόλας μετέφερε τα παράπονα των πολιτών για τις προμήθειες του δήμου και τις απευθείας αναθέσεις των απαραίτητων ειδών για τους πρόσφυγες. Μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ζήτησε ο κ. Αγανικόλας προκειμένου με τη σειρά του να δώσει απαντήσεις στους διαμαρτυρόμενους. Το σχεδιασμό της διοικήσεως για τη λειτουργία των ιχθυοπωλείων επίσης θέλησε να μάθει ο κ. Αγανικόλας.

Η δήμαρχος απάντησε συνολικά στα ερωτήματα για τις προσφυγικές δαπάνες, διαβεβαιώνοντας ότι θα δοθεί πλήρης κατάλογος των εξόδων, που βρίσκονται σε φάση τιμολογήσεως. Το κράτος αναμένει υποτίθεται τα τιμολόγια του δήμου ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση των ποσών. Το καθεστώς των ηλεκτρονικών διαγωνισμών έχει ως αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν τις προμήθειες επαγγελματίες εκτός Καβάλας. Η κ. Τσανάκα αφηγήθηκε την ταλαιπωρία της διοικήσεως προκειμένου να καταφέρει να συμφωνήσει με κάποιους ντόπιους επαγγελματίες για την προμήθεια τροφής όπως για παράδειγμα το κοτόπουλο.

«Εάν παρέμβουμε στα εσωτερικά της ΒΦΛ δεν αποκλείεται να προκαλέσουμε ζημιά αντί να προσφέρουμε βοήθεια», επεσήμανε η δήμαρχος, εξηγώντας ότι επικοινώνησε με τους συνδικαλιστές και προσφέρθηκε να τους υποστηρίξει, ωστόσο της απάντησαν ότι εάν χρειαστούν βοήθεια τότε θα την ενημερώσουν.

Το αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων του οποίου η σύμβαση έχει λήξει θα βγει σε πλειστηριασμό, εξήγησε η δήμαρχος. Πάντως το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, όταν θα εγκριθεί από το σώμα η απόφαση την οποία έλαβε η διοίκηση της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ. Ποσό 1.200.000 έχει προϋπολογίσει ο δήμος για τη στήριξη των δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, υπενθύμισε η κ. Τσανάκα. Σχετικά με το θέμα των ιχθυοπωλείων, η δήμαρχος εξήγησε ότι δε θα αιφνιδιάσει τους ψαράδες της ΔΑΚ. Το Επιμελητήριο διένειμε ερωτηματολόγια στους καταστηματάρχες του κλάδου και η δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα προηγηθεί διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

 

Διαβάστε επίσης