• 19 Μαΐου 2024,

Η ΔΕΠΑ ενημερώνει βουλευτές- δημάρχους για το LNG… Κατόπιν εορτής

 Η ΔΕΠΑ ενημερώνει βουλευτές- δημάρχους για το LNG… Κατόπιν εορτής

Σε ενημέρωση στα γραφεία της ΔΕΠΑ κλήθηκαν χθες τηλεφωνικά οι 4 βουλευτές του Νομού Καβάλας, ο Κωστής Σιμιτσής και η Δήμητρα Τσανάκα. Η ενημέρωση θα γίνει αύριο το μεσημέρι στην Αθήνα από την διοίκηση της ΔΕΠΑ, μετά τον θόρυβο που υπήρξε στην πόλη μας τις προηγούμενες ημέρες. Η ΔΕΠΑ αισθάνθηκε επιτέλους την ανάγκη να ενημερώσει κάποιους από τους τοπικούς παράγοντες για αυτά που σχεδιάζει πολύ προσεκτικά. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι χθες η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε το πλωτό LNG στον κόλπο της Καβάλας στις διαδικασίες που χαρακτηρίζονται fast track! Δηλαδή η ΔΕΠΑ ενημερώνει για κάτι προαποφασισμένο, για το οποίο νωρίτερα δεν ρώτησε κανέναν!
Η είδηση αναφέρει τα ακόλουθα: Εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων σήμερα, Δευτέρα, 12 έργα του τομέα της ενέργειας, ύψους 7 δισ. ευρώ, που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Ενεργειακών έργων Κοινού Ενδιαφέροντος. Τα έργα αυτά εντάσσονται στη διαδικασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα, Δευτέρα, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του ότι η σημερινή εξέλιξη υπογραμμίζει τη δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύει επενδύσεις.
Τα 12 έργα έλαβαν την έγκριση της Διυπουργικής και ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως αποτελούν προτεραιότητα για την Ελλάδα και την ΕΕ. Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης ανέφερε ότι μέσω των 12 μεγάλων ενεργειακών επενδύσεων θα δημιουργηθούν 17.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αναλυτικότερα, το πράσινο φως δόθηκε στα ακόλουθα έργα : Διάδρομοι προτεραιότητας που αφορούν στην ηλεκτρική ενέργεια-Διασύνδεση Ισραήλ–Κύπρου–Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector.-Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα).-Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.
Διάδρομοι προτεραιότητας που αφορούν στο αέριο-Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora (BG).- Σταθμός Μόνιμης Ανάστροφης Ροής στα Ελληνο-Βουλγαρικά Σύνορα μεταξύ Σιδηροκάστρου (EL) και Kula (BG).-Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη – INGS LNG Greece.- Πλωτός Σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου – Aegean LNG import terminal.- Εγκατάσταση αποθήκευσης στη Ν. Καβάλα.-Αγωγός ΤΑΡ.-Αγωγός ITGI.-Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης.-Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.

Διαβάστε επίσης