Η ΔΕΠΑ επανήλθε με το LNG

 Η ΔΕΠΑ επανήλθε με το LNG

Αντιπροσωπεία της ΔΕΠΑ βρέθηκε  το μεσημέρι στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Τους είχε προσκαλέσει η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ ΑΜ, η οποία εδώ και λίγες εβδομάδες ασχολείται με το προτεινόμενο από τη ΔΕΠΑ πλωτό LNG, στον κόλπο της Καβάλας.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο κ. Γιώργος Κοσμάς, διευθυντικό στέλεχος της ΔΕΠΑ. Ενόψει του ότι η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ θα καταθέσει πρόταση, για το σχέδιο της εταιρίας στον κόλπο της Καβάλας, η χθεσινή συνάντηση στόχο είχε να ενημερώσει τα μέλη της ομάδας, να δώσει σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία, προκειμένου να κάνουν τη μελέτη τους.

Ο κ. Κοσμάς μίλησε για το πλωτό LNG, που προετοιμάζεται όπως φαίνεται, σύντομα μπαίνει σε διαδικασία να εξασφαλίσει τις πολλές απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Ρωτήθηκε επίσης αν το σχέδιο του πλωτού LNG, σημαίνει ότι δε μπορεί να προχωρήσει ένα άλλο παρόμοιο σχέδιο, της φυσικής αποθήκης αερίου, στο υπό εξάντληση κοίτασμα Νότιας Καβάλας.

Οι δηλώσεις του κ. Κοσμά είναι οι εξής:

 

«Όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά η προσπάθεια που γίνεται, σκοπό έχει να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία. Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να εμπλακούν όλοι οι φορείς έτσι ώστε το όποιο αποτέλεσμα προκύψει να είναι ένα αποτέλεσμα αποδεκτό απ΄ όλους τους πολίτες της Καβάλας».

ΕΡ: Το χρονοδιάγραμμα πιο είναι;

ΑΠ: «Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ανατεθεί πρόσφατα. Έχει ένα χρονοδιάγραμμα – αν δεν κάνω λάθος – τεσσάρων μηνών. Κι από κει και πέρα, προχωράμε στο επόμενο στάδιο».

ΕΡ: Πότε να περιμένουμε το επόμενο ραντεβού, όπου θα γίνει μία παρουσία πιο ολοκληρωμένη και υπεύθυνη;

ΑΠ: «Θα ξεκινήσει η εταιρία τη δουλειά της τώρα και συνεπώς θα εμπλέξει όλους τους αρμόδιους φορείς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής νομοθεσίας, και βεβαίως όταν ολοκληρωθεί η μελέτη θα παρουσιασθεί».

ΕΡ: Οπότε λέμε σύντομα;

ΑΠ: «Βεβαίως».

ΕΡ: Υπάρχει κι ένα άλλο επενδυτικό σχέδιο που αφορά το φυσικό αέριο. Δεν ξέρω αν είσθε ενημερωμένοι κι αν το θεωρείται αυτό ανταγωνιστικό… Μιλώ για την υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

ΑΠ: «Η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου σε καμιά περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστική με το LNG, αντιθέτως είναι συμπληρωματική και βεβαίως αυτό το πιστοποιεί απόφαση της ευρωπαϊκής κοινότητας που έχει εντάξει μετά τις τελευταίες εξελίξεις κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ και του LNG που προωθεί η ΔΕΠΑ, η Ευρωπαϊκη Ένωση εντάσσει πλέον τις υπόγειες αποθήκες στα έργα προτεραιότητας. Αυτό είναι απόδειξη, ότι λειτουργεί συμπληρωματικά».

 

Ο Λάζαρος Βασιλειάδης για την πρόσκληση του ΤΕΕ ΑΜ προς τους εκπροσώπους της ΔΕΠΑ, είπε τα ακόλουθα:

 

«Είναι ενημερωτική η συνάντηση εργασίας. Το ζητήσαμε εμείς ως τεχνικό επιμελητήριο, γιατί μετά από τη τελευταία συνάντηση και σύσκεψη φορέων που έγινε στην περιοχή μας για το ενδεχόμενο εγκατάστασης σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σε πλωτή μορφή, το Τεχνικό Επιμελητήριο μάλλον πριν τη συνάντηση ήδη προθυμοποιήθηκε, πήρε πρωτοβουλία και συγκρότησε ομάδα εργασίας επιστημονική. Αυτή η επιστημονική ομάδα εργασίας εργάζεται εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, από τότε, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία για τον σχεδιασμό και προκειμένου να καταθέσουμε το πόρισμά στην τοπική κοινωνία, να ενημερώσουμε αυτήν για όλες τις παραμέτρους του θέματος, είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η συνεργασία με τη ΔΕΠΑ».

 

 

Διαβάστε επίσης