Η ιστορία του Πολυτεχνείου στα μικρά παιδιά

 Η ιστορία του Πολυτεχνείου στα μικρά παιδιά

Ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας ήταν χθες το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη σε μια ακόμη εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί είχαν καλέσει τους μαθητές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων της πόλης να ζωγραφίσουν για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι ζωγραφιές εκτέθηκαν στην πλατεία Καπνεργάτη και συμπληρώθηκαν, αφού κι άλλοι μαθητές βρέθηκαν χθες το πρωί εκεί κι έκαναν ακριβώς το ίδιο.

Τα απαραίτητα υλικά, ο απαραίτητος εξοπλισμός χαρτί, μπογιές είχαν εξασφαλιστεί από τον σύλλογο.

Πώς όμως ένας μικρός μαθητής μπαίνει στο κλίμα της επετείου του Πολυτεχνείου; Πως η εκπαίδευση προσεγγίζει τα παιδιά αυτής της ηλικίας κάνοντας τους μάθημα δημοκρατίας;

Η νηπιαγωγός Μαριάνα Κεσόγλου που είναι ταυτόχρονα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου εξηγεί στην εφημερίδα μας τη διαδικασία.

Είπε στην εφημερίδα μας τα εξής:

«Συνήθως στο Νηπιαγωγείο για να περάσουμε τέτοιες έννοιες που είναι δύσκολο για τα μικρά παιδιά μέσα από πολύ όμορφες ιστορίες που έχουν γράψει συγγραφείς, όπως για παράδειγμα ένα βιβλίο που έχει τίτλο «Η κυρά Δημοκρατία» ένα πολύ ωραίο παραμύθι, όπου είναι ένα χωριό που ζει η κυρία Δημοκρατία, που την έχουν αρχηγό, που όμως δεν θέλει να είναι αρχηγός θέλει όλοι οι πολίτες να αποφασίζουν, και βέβαια έρχεται η κυρία Δικτατορία η οποία θέλει να είναι αρχηγός και να διατάζει. Παίρνει λοιπόν κάποιους κατσούφηδες και γκρινιάρηδες πολίτες τους λέει πολλά λόγια κατά της Δημοκρατίας, τους ντύνει με στολές και αρχίζει… Μέσα λοιπόν σ’ αυτήν την ιστορία λέει πως πιάνει την κυρά Δημοκρατία το βράδυ πως ο κόσμος φοβάται και απαγορεύονται πάρα πολλά πράγματα, και σιγά σιγά όμως μέσα από τα παιδιά που θέλουν να τραγουδήσουν, να πούνε πράγματα και ο φόβος νικιέται όταν έχουν ένα σύνθημα ότι όλοι μαζί είμαστε πάντα πιο δυνατοί. Όλοι μαζί αν γίνουμε μια γροθιά μπορούμε να πολεμήσουμε όλα τα κακά. Μέσα από ιστοριούλες λοιπόν περνάμε αυτές τις έννοιες. Βεβαίως περνάμε και τα ιστορικά γεγονότα δείχνουμε κάποια βιντεάκια, κάποιες φωτογραφίες και για να πω την αλήθεια τα παιδιά από την εβδομάδα που αφιερώνουμε στο Πολυτεχνείο αν τους ρωτήσετε έχουν πιάσει ακριβώς το νόημα».

 

Διαβάστε επίσης