Η Μαρία Τσουρή εξηγεί: «Αν μετέχω στις εκλογές, θα συνεργαστώ με τον Κ. Σιμιτσή»

 Η Μαρία Τσουρή εξηγεί: «Αν μετέχω στις εκλογές, θα συνεργαστώ με τον Κ. Σιμιτσή»

Περιοδεία σε Καβάλα και Δράμα θα πραγματοποιήσει στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, στο πλαίσιο ευρύτερης επισκέψεώς του σε ολόκληρη της περιφέρεια ΑΜΘ κι ενόψει διενέργειας τοπικοαυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και των ευρωεκλογών. Η ΔΗΜΑΡ ως γνωστό συμμετέχει στις ευρωεκλογές με αυτόνομο ψηφοδέλτιο, όπως και στις περιφερειακές εκλογές με υποψήφιο περιφερειάρχη το Βασίλη Τραϊφόρο. Σοβαρά αντιμετωπίζεται από το κόμμα και το θέμα των εκλογών στο δήμο Καβάλας.

Το μέλος της νομαρχιακής επιτροπής ΔΗΜΑΡ και γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μαρία Τσουρή διαβουλεύεται με το Δήμαρχο Κωστή Σιμιτσή για πιθανή συμμετοχή της στο συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες στο ραδιόφωνο της ΠΡΩΙΝΗΣ: «Εάν θα είμαι υποψήφια στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, τότε θα κατέλθω με την παράταξη του κ. Σιμιτσή. Εκδηλώνεται προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργηθεί μια οργανωμένη ομάδα που θα συνεργάζεται με τον κ. Σιμιτσή».

Σύμφωνα με την άποψη της κ. Τσουρή, η πόλη ουσιαστικά αντλεί δύναμη από τους ανθρώπους της, η δε συμμετοχή των πολιτών στα κοινά είναι πλέον υποχρέωση και καθήκον τους. Δυστυχώς, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ δεν επαρκούν για την κατάρτιση ενός αυτόνομου δημοτικού συνδυασμού, έτσι η κ. Τσουρή αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα της «Ανοιχτής Πόλης» και οι άξονες που θα συνδιαμορφωθούν είναι τα εχέγγυα για τη συμμετοχή της.

Τεκμηριώνοντας την άποψή της, η Μαρία Τσουρή επεσήμανε ότι ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής δεν είναι δημιούργημα ενός κομματικού σωλήνα και δεν έχει σημασία εάν κατά το παρελθόν υποστηρίχθηκε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Εάν κάποιο κόμμα έχει την εξυπνάδα να υποστηρίξει κάποιο άτομο το οποίο δεν προήρθε από οποιονδήποτε κομματικό σωλήνα, αυτό είναι προς τιμή του. Ο κ. Σιμιτσής είναι λιγότερο ΠΑΣΟΚ από άλλους επικεφαλής ψηφοδελτίων, οι οποίοι διαφημίζονται ως ανεξάρτητοι.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα, υποστηρίζει τον κ. Βέρρο, που στο παρελθόν είχε προέλθει από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ και είχε μεγαλύτερη κομματική εμπλοκή από τον κ. Σιμιτσή με το χώρο. Η ΔΗΜΑΡ εκτιμά ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δε συναρτάται με τα μνημόνια και την κεντρική άσκηση εξουσίας. Προσωπικά δε θα μπορούσα να συνεργαστώ με ένα ψηφοδέλτιο, τα στελέχη του οποίου γιουχάρουν δημοσίως τα μέλη της ΔΗΜΑΡ σε εκδηλώσεις όπως εκείνη του Πολυτεχνείου και της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Έχοντας επομένως υποστεί παρόμοια γιουχαΐσματα, πως είναι δυνατόν να εξετάσω την πιθανότητα συνεργασίας με το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ;» υπογράμμισε η Μαρία Τσουρή.

 

ΠΕΡΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Την απόφαση που έλαβε το μεσημέρι της Δευτέρας η γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας αναφορικά με το πλήθος των Κυριακών στη διάρκεια των οποίων θα λειτουργούν τα καταστήματα, σχολίασε επίσης χθες το πρωί από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ η γραμματέας της διοικήσεως του φορέα Μαρία Τσουρή. Θύμισε ότι προσωπική της πεποίθηση παραμένει η λειτουργία της μίας και μοναδικής εργάσιμης Κυριακής ετησίως. Θύμισε επίσης ότι κατά την έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου, όταν η διοίκηση είχε καταθέσει ρεαλιστική πρόταση ζητώντας περιθώριο ώστε να κρίνει κατά περίπτωση τις παραγωγικές Κυριακές, δεν εισακούσθηκε κατόπιν εγκρίσεως της μοναδικής Κυριακής.

Ίσως διότι οι συνάδελφοί της δεν είχαν μελετήσει όλες τις λεπτομέρειες του θέματος, ίσως διότι δεν είχαν εκτιμήσει επαρκώς τον ανταγωνισμό των όμορων πόλεων, ίσως διότι δεν εκτίμησαν τη δυνατότητα απελευθέρωσης των εργάσιμων Κυριακών που έδινε ο νόμος, έτσι σημειώθηκε το αλαλούμ με κάποια καταστήματα κλειστά και κάποιοι ανοικτά. Ο λόγος δηλαδή που το θέμα επανήλθε, δεν ήταν επειδή οι έμποροι επιθυμούν διακαώς να εργάζονται 52 Κυριακές ετησίως, αλλά επειδή πρέπει να εξασφαλισθεί ισορροπία στην καβαλιώτικη αγορά. Η κ. Τσουρή παρατήρησε ακόμη ότι οι αποφάσεις δύναται να μετατραπούν μέσω των γενικών συνελεύσεων του συλλόγου.

Η γραμματέας του συλλόγου ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2013 ο εμπορικός κόσμος απώλεσε το 30% του τζίρου, ενώ κατά το πρώτο δίμηνο του 2014 η απώλεια ανήρθε σε 18%. Πρόκειται για επίσημα στατιστικά στοιχεία και μάλιστα με τα καταστήματα να λειτουργούν τις Κυριακές. Οι μικρές επιχειρήσεις δεν επιθυμούν την κυριακάτικη λειτουργία, επεσήμανε η Μαρία Τσουρή, διαφωνώντας με τις «πληρωμένες» μελέτες που εκπονούνται. Τα κέρδη περιορίζονται μόνο στα πολυκαταστήματα και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Το μέτρο, προέβλεψε η κ. Τσουρή, θα αποδυναμώσει την αγοραστική κίνηση στα συνοικιακά καταστήματα.

Έχοντας πλέον 8ετη εμπειρία στα διοικητικά του Εμπορικού Συλλόγου, η Μαρία Τσουρή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον αριθμό των συναδέλφων της που μετείχαν στη γενική συνέλευση της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι για σημαντικότερα θέματα όπως τα προβλήματα του ΟΑΕΕ παρόμοιες συγκεντρώσεις γίνονταν με παρόντα μόνο 20 ή 25 άτομα. Φυσικά η ίδια θα προτιμούσε να δει όλα τα μέλη του συλλόγου παρόντα κι έτοιμα να πιέσουν τη διοίκηση προκειμένου να λάβει ακόμη καλύτερες αποφάσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης