Η μετονομασία της οδού Ομονοίας – Προτάθηκε να συνδυαστεί με τον εορτασμό του Α. Παύλου

 Η μετονομασία της οδού Ομονοίας  – Προτάθηκε να συνδυαστεί με τον εορτασμό του Α. Παύλου

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το μεσημέρι της Τρίτης ο δήμος Καβάλας με το ΤΕΙ ΑΜΘ, κάνοντας την πόλη τον πρώτο σταθμό CERN. Αυτό ανακοίνωσε η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα κατά την έναρξη της συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Δύο φιλικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες της Εθνικής Νέων θα φιλοξενήσει η Καβάλα, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης υπεγράφη και η σύμβαση με τον εργολάβο για το έργο του 5ου γυμνασίου.

Η δήμαρχος, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας άνοιξε τους φακέλους των αιτήσεων ενδιαφέροντος κι έμαθε ότι η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου ανατέθηκε στην κιθαρίστρια Κορίνα Βουγιούκα. Στην επόμενη συνεδρίαση θα εξετασθεί ο δακτύλιος λειτουργίας ιχθυοπωλείων, αφού ο προηγούμενος είχε επιβληθεί πριν από χρόνια.

Η δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα για το αίτημα που έλαβε από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Αποστόλου Παύλου περί μετονομασίας της οδού Ομονοίας. Με διαβιβαστικό έγγραφο εξέφρασε τη συναίνεσή του και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Προκόπιος. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει και παλαιότερα το σώμα σε επίπεδο συζητήσεως και αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της Μητροπόλεως. Το ίδιο αίτημα είχε θέσει ο κ.κ. Προκόπιος και κατά την τέλεση ονοματοδοσίας του επιβατικού λιμανιού της Καβάλας. Η δήμαρχος αποφάνθηκε ότι μάλλον ωρίμασαν οι συνθήκες για την εξέταση του αιτήματος, λαμβάνοντας υπόψη το προνόμιο που έχει η Καβάλα να αναφέρεται στο βιβλίο των Αποστόλων μέσω του Αποστόλου Παύλου. Η δική του προσωπικότητα έλκει τουρίστες που επιθυμούν να βαδίσουν στα βήματά του.

Μετά τη συνάντηση της με τους εφημέριους του Αποστόλου Παύλου η κ. Τσανάκα συμβουλεύτηκε το βιβλίο ονομάτων των οδών της Καβάλας. Ενημερώθηκε ότι μετά το 1920 ο καβαλιώτικος δρόμος πήρε το όνομα Ομονοίας, κάτι που εκείνη την εποχή ήταν της μόδας. Επιλεγόταν σε μία εποχή που το έθνος ήταν διχασμένο. Η δήμαρχος εξήγησε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία και το θέμα θα εξετασθεί από την τοπική κοινότητα, θα συζητηθεί από την αρμόδια δημοτική επιτροπή κι έπειτα θα τεθεί προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο.

Οι δύο εφημέριοι του Αποστόλου Παύλου ήταν παρόντες στη συνεδρίαση. Καλύφθηκαν απόλυτα από την εισήγηση της δημάρχου και συμπλήρωσαν ότι κατά τη συνεδρίαση του εκκλησιαστικού συμβουλίου αποφασίστηκε ομόφωνα η διατύπωση του αιτήματος της μετονομασίας για την οδό Ομόνοιας. Το αίτημα χαίρει της συμπαραστάσεως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και στοχεύει στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Προτάθηκε μάλιστα ο φετινός εορτασμός του Αποστόλου Παύλου να συνδυαστεί με τα αποκαλυπτήρια της νέας πινακίδας του δρόμου, εφόσον φυσικά επαρκεί ο χρόνος για την τακτοποίηση όλων των νόμιμων λεπτομερειών.

Ο Χρήστος Ποτόλιας επεσήμανε ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφανθεί γενικότερα εάν θα πρέπει να ανοίξει ως θέμα συζητήσεως η μετονομασία της οδού. Ο Κωστής Σιμιτσής αναρωτήθηκε εάν ο μοναδικός τρόπος τιμής του Αποστόλου είναι η μετονομασία της οδού ή εάν θα υπάρχουν κι εναλλακτικές προτάσεις που θα εξετασθούν από τις επιτροπές και τα συμβούλια. Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε να τεκμηριωθεί απόλυτα η αλλαγή του ονόματος, να προηγηθεί εκτεταμένη διαβούλευση και να εξασφαλισθεί η σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών και των περιοίκων. Ο Βαγγέλης Παππάς συμφώνησε με τη δημιουργία ενός λατρευτικού σημείου αναφοράς στην Καβάλα που θα λειτουργήσει υπέρ της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού και του συνδυασμού με τον τουρισμό κρουαζιέρας. Επανερχόμενος ο Χρήστος Ποτόλιας ρώτησε εάν οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν ότι η ικανοποίηση του αιτήματος είναι κάτι σχεδόν αδύνατο.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, η δήμαρχος θύμισε τις προεκλογικές εξαγγελίες της παρατάξεώς της περί επιβεβλημένης ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού κι εκτίμησε ότι έφτασε η στιγμή για τη μετονομασία της οδού Ομονοίας.

Αναφερόμενος στην επιλογή της Κορίνας Βουγιούκα για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, ο Κωστής Σιμιτσής εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επιλογή μιας πρώην δική του συνεργάτριας, ζήτησε ωστόσο να του παραδοθούν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και το έγγραφο με το οποίο τεκμηριώνεται η επιλογή της καβαλιώτισσας στην καταγωγή και διακεκριμένης κ. Βουγιούκα.

 

=====================================================================

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης