• 17 Μαΐου 2024,

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την αναπροσαρμογή των τελών ταφής

 Η Οικονομική Επιτροπή  ενέκρινε ομόφωνα την αναπροσαρμογή των τελών ταφής

Ομόφωνα ενέκριναν τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καβάλας την εισήγηση της διοικήσεως περί αναπροσαρμογής των τελών ταφής στις κοινότητες της δημοτικής ενότητας Φιλίππων, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδριάσεως. Τις λεπτομέρειες εξήγησε ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης, που διευκρίνισε ότι μέσω  της αποφάσεως θα τακτοποιηθούν οι ασάφειες του παρελθόντος, η υπηρεσία θα μπορέσει επιτέλους να εισπράξει τα έσοδα από τους δημότες, ενώ ο νέος κανονισμός των δημοτικών κοιμητηρίων θα αποσυμφορήσει τους κορεσμένους χώρους.

Αυτό θα επιτευχθεί βάσει του ποσού των 1.000 ευρώ που στο εξής θα απαιτείται για την ταφή οποιοδήποτε ετεροδημότη και η οποία θα γίνεται αποδεκτή μόνο μετά από την σύμφωνη γνώμη του τοπικού προέδρου και του αρμόδιου αντιδημάρχου. Η χρέωση θα γίνεται ταυτόχρονα με την έκδοση άδειας ταφής, ενώ θα ενημερωθούν σχετικά και όλοι οι ληξίαρχοι. Ωστόσο, εάν προκύπτουν ζητήματα ταφής απόρων ετεροδημοτών, αυτά θα εξετάζονται κατά περίπτωση με πιο ελαστικούς όρους.

ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΦΕΙΛΕΣ 22.000 ΕΥΡΩ

Ένα σύνολο είκοσι θεμάτων ενέκρινε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδριάσεώς της η Οικονομική Επιτροπή, τα οποία αφορούσαν σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το Ν. 4304/2014. Ενημερωτικά, ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δημοσθένη Τουλκίδης που προΐσταται της επιτροπής, εξήγησε ότι έως τη λήξη της προθεσμίας των αιτημάτων ρύθμισης, καταγράφηκαν 120 πράξεις. Έτσι διακανονίζεται ένα ποσό της τάξεως των 224.000 ευρώ. Ποσό 40.000 ευρώ ήδη καταβλήθηκε είτε μέσω προκαταβολών είτε μέσω συνολικών εξοφλήσεων των οφειλών.

Εκτιμώντας το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δήμο, ο κ. Τουλκίδης προέβλεψε ότι περίπου 1.000.000 δύναται ρεαλιστικά να εισπραχθεί. Εάν μάλιστα η προθεσμία που δόθηκε στους δημότες από το υπουργείο δεν ήταν τόσο σφιχτή χρονικά, τότε είναι σίγουρο ότι πολλοί περισσότεροι θα προσέρχονταν επιζητώντας ένταξη στην ευνοϊκή ρύθμιση. Αν και κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας ισχύος του μέτρου μόνο 2 αιτήσεις είχαν κατατεθεί, στην πορεία όμως η προσέλευση των πολιτών αυξήθηκε. Πάντως, απαιτήθηκε ακόμη και η προσωπική τηλεφωνική ενημέρωση των οφειλετών προκειμένου να ενημερωθούν για τη δυνατότητα ρύθμισης και να προσέρθουν.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΑ ΣΚΑΡΦΙΣΜΑΤΑ

Αρκετή συζήτηση έγινε για το θέμα των ενστάσεων κατά του πρακτικού της δημοπρασίας που αφορούσε στο έργο βιοκλιματικής κι ενεργειακής αναβάθμισης του 12ου δημοτικού σχολείου. Δύο ενστάσεις ισάριθμων εταιρειών είχαν κατατεθεί, εκ των οποίων η πρώτη απορρίφθηκε λόγω μη προσκόμισης του επιβεβλημένου από το νόμο παράβολου. Ένταση προκλήθηκε όμως όταν η πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού εισηγήθηκε την απόρριψη της εντάσεως και της δεύτερης εταιρείας, λόγω προβλήματος με τη μη υποβολή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η πρόεδρος της επιτροπής παρέθεσε το γράμμα του νόμου, βάσει του οποίου κατά  τον έλεγχο των δικαιολογητικών της εταιρείας διαπιστώθηκε ότι oι ασφαλιστικές  και  φορολογικές ενημερότητες που αναφέρονται στην ενημερότητα πτυχίου της   εν λόγω εταιρείας είχαν λήξει και η εταιρεία υπέβαλλε σχετική υπεύθυνη δήλωση  για την ίδια καθώς και βεβαιώσεις φορολογικής ενημερότητας για όσες  κοινοπραξίες αναφέρονται στην ενημερότητα πτυχίου (με ληγμένα δικαιολογητικά), εκτός από μια συγκεκριμένη κοινοπραξία. Ο εκπρόσωπος της ενιστάμενης εταιρείας που βρέθηκε στη συνεδρίαση επέμενε ότι σε παρόμοιες περιπτώσεις έχουν ανατραπεί απορριπτικές αποφάσεις οικονομικών επιτροπών, δίνοντας επίσης μια διαφορετική ερμηνεία του νόμου.

Τόσο η πρόεδρος της επιτροπής διαγωνισμού, όσο και ο αντιδήμαρχος τεχνικών Φίλιππος Φιλιππίδης που ήταν παρόντας, επέμεναν ότι απλά τηρούνται κατά γράμμα όσα περιλαμβάνονται στο σχετικό ΦΕΚ. Η διαφωνία συνεχίστηκε αρκετή ώρα, με τον κ. Τουλκίδη να εξηγεί στον πολίτη πως η Οικονομική Επιτροπή δε λειτουργεί ως δικαστήριο κι είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει πιστά τη νομοθεσία άρα και να απορρίψει την ένσταση. Από την πλευρά του ο πολίτης προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει δικαστικά για την προάσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων του.

Ως «παλιά καραβάνα» σε θέματα της τεχνικής υπηρεσίας και των δημοσίων έργων, ο κ. Φιλιππίδης εξήγησε στα υπόλοιπα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ότι στη διάρκεια των διαγωνισμών παίζονται πολλά «παιχνίδια» που όμως έχουν πλέον παλιώσει. Οι συμμετέχοντες εργολάβοι σκαρφίζονται διάφορα «παιχνίδια», με σκοπό να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να επαναπρογραμματισθεί ώστε να μειωθεί το χρηματικό ποσό. Περί των παιχνιδιών συνηγόρησε και η πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού, εξηγώντας ακόμη και τρόπους που χρησιμοποιούν οι εργολήπτες δημοσίων έργων.

 

=

Διαβάστε επίσης