• 19 Μαΐου 2024,

Η ρεβάνς των τουριστικών λεωφορείων

 Η ρεβάνς των τουριστικών λεωφορείων

Στις 10.30 το βράδυ του Σαββάτου το πλοίο «Νήσος Ρόδος» έδενε στο λιμάνι της Καβάλας και μέσα από αυτό έβγαιναν 1800 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν πρόσφυγες. Στο λιμάνι για την εξυπηρέτηση της κίνησης προς τη Θεσσαλονίκη και προς τα σύνορα με τα Σκόπια περίμεναν αστικά λεωφορεία, ταξί και τουριστικά λεωφορεία. Αυτή τη φορά οι περισσότεροι πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς τα σύνορα με τα Σκόπια με τουριστικά λεωφορεία. Υπολογίζεται ότι 12 τουριστικά λεωφορεία αναχώρησαν το ίδιο βράδυ με προορισμό την Ειδομένη. Επρόκειτο για έκπληξη καθώς και το Σάββατο οι περισσότεροι πρόσφυγες χρησιμοποιούσαν υπεραστικά λεωφορεία, ορισμένοι αυτοκίνητα ταξί. Αυτή τη φορά το τουριστικό γραφείο του κ. Σαλπιγγίδη φέρεται να έκανε καλή δουλειά, ακόμη και προπώληση εισιτηρίων με αποτέλεσμα οι επιβάτες βγαίνοντας από το πλοίο να αναζητούν τα λεωφορεία της ίδιας εταιρίας, με τα οποία μετακινήθηκαν προς τα σύνορα με τα Σκόπια.

Υπολογίζεται ότι το τουριστικό γραφείο Σαλπιγγίδη χρησιμοποίησε οκτώ λεωφορεία, δύο εκ των οποίων διώροφα.

Τα λεωφορεία που χρησιμοποιήθηκαν από το υπεραστικό ΚΤΕΛ ήταν μόνο πέντε, ενώ το τουριστικό γραφείο του κ. Ξανθόπουλου φέρεται να χρησιμοποίησε 4 λεωφορεία με πρόσφυγες. Προορισμός ήταν επίσης τα σύνορα με τα Σκόπια.

Βγήκαν λίγες κούρσες ταξί, ενώ με το ζόρι ένα αστικό λεωφορείο μετέφερε πρόσφυγες από το λιμάνι πλησίον του πρακτορείου του υπεραστικού ΚΤΕΛ στη στάση της Μυροβόλου Άνοιξης.

Κάθε αστικό λεωφορείο που περίμενε πρόσφυγες ευρισκόμενο στο κεντρικό λιμάνι, είχε στην πρόσοψή του τυπωμένες πινακίδες όπου αναφέρονται ότι το εισιτήριο είναι ένα ευρώ και είκοσι λεπτά με στάση κοντά στο πρακτορείο του υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Προσωπικό του γραφείου Σαλπιγγίδη με πινακίδες περίμενε τους πρόσφυγες μόλις βγήκαν από το πλοίο και τους συνόδευσε στα λεωφορεία της εταιρίας που ήταν παρκαρισμένα, δίπλα στο παράλιο τείχος κι έξω από το πάρκινγκ του τελωνείου.

Το λιμεναρχείο Καβάλας έλαβε τα γνωστά μέτρα ασφαλείας, ενώ πρόσφυγες που βάδισαν προς το υπεραστικό ΚΤΕΛ ήταν λιγότεροι από άλλες περιπτώσεις, γι΄ αυτό και εθελοντές που περίμεναν πλησίον του πρακτορείου μοίρασαν λιγότερα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης απ΄ ότι οι ίδιοι περίμεναν.

Υπάρχει ένα γενικότερο μπέρδεμα σχετικά με την  άφιξη προσφύγων το Σάββατο. Πολλοί είπαν ότι ήρθαν γενικότερα λιγότεροι. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι το πλοίο ήρθε γεμάτο κόσμο και συγκεκριμένα με 1800 ανθρώπους. Υπολογίζεται ότι οι κανονικοί επιβάτες του πλοίου ήταν 400. Υπάρχει με λίγα λόγια ένα κενό κι ένας ισχυρισμός ότι από δω και πέρα οι πρόσφυγες θα λιγοστεύουν, γεγονός που θα έχει σχέση κυρίως με τις καιρικές συνθήκες, που τις προηγούμενες ημέρες επικράτησαν στο Αιγαίο.

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει μείωση στην άφιξη των προσφύγων, απλώς μεγαλύτερο κομμάτι του μεταφορικού έργου καταφέρνουν κι εξασφαλίζουν τα τουριστικά λεωφορεία δημιουργώντας πρόβλημα κυρίως στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ., Λέγεται ότι το ΚΤΕΛ θα διερευνήσει νομικά υπό ποιες συνθήκες το Σάββατο το βράδυ τα τουριστικά λεωφορεία μετέφεραν τόσους πολλούς πρόσφυγες. Κάποιοι πρόσφυγες μάλιστα είπαν κατά την αποβίβασή τους ότι έβγαλαν εισιτήριο για το τουριστικό λεωφορείο μές στο πλοίο, πληρώνοντας το ποσό των 30 ευρώ.

Όσο για τους ιδιοκτήτες ταξί περιμένουν να δουν κι αυτοί τι θα κάνουν. Γι΄ αυτούς μεγαλύτερη σημασία έχει το τι έγινε στο λιμάνι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης και ότι το τι έγινε στο λιμάνι το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

 

Limani 377 Σε κάθε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ υπήρχαν πινακίδες στα αγγλικά και στα αράβικα

379 Εκπρόσωπος της Κινεζικής τηλεόρασης κάνει ρεπορτάζ στο λιμάνι

382 Οι εθελοντές μοίραζαν τρόφιμα, αγκάλιαζαν τους πρόσφυγες

384 Τα Αστικά λεωφορεία περιμένουν πρόσφυγες

386 Εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων περιμένουν τους πρόσφυγες

381 Τα τουριστικά λεωφορεία γεμίζουν

 

 

Διαβάστε επίσης