• 21 Μαΐου 2024,

Η συμφωνία με τη ΒΡ επηρεάζει τις γεωτρήσεις

 Η συμφωνία με τη ΒΡ επηρεάζει τις γεωτρήσεις

Τηλεγράφημα του αθηναϊκού πρακτορείου χθες το πρωί έκανε γνωστό σε όλη την  Ελλάδα, το ενδεχόμενο οι γεωτρήσεις της Ενεργειακής Αιγαίου να σταματήσουν στη μέση, να μην ολοκληρωθούν, λόγω οικονομικών προβλημάτων της εταιρίας.

Το περιεχόμενο του τηλεγραφήματος αναπαρήγαγαν πάρα πολλές ιστοσελίδες στην Αθήνα, κείμενα που διαβάστηκαν σε όλη την Ελλάδα, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία. Κινδυνεύει το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Ενεργειακής Αιγαίου; Αυτό υποστήριζαν όλες οι σχετικές αναρτήσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι το αρχικό κείμενο, το τηλεγράφημα του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, συνέδεε το πρόγραμμα των γεωτρήσεων που σήμερα βρίσκεται στην δεύτερη γεώτρηση, με την συμφωνία της Ενεργειακής να πουλά το πετρέλαιο όχι στα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά στην ΒΡ. Εμμέσως πλην σαφώς η συμφωνία με την ΒΡ που δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος αν και υλοποιήθηκε τουλάχιστον δύο φορές, είναι η συμφωνία που χρηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό, το πρόγραμμα των γεωτρήσεων.

Ίσως με αυτά τα δημοσιεύματα αναδειχθεί το γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ενεργειακή, από μία άλλη πλευρά. Πεισθεί δηλαδή το υπουργείο να δώσει οριστική μακροπρόθεσμη έγκριση στην Ενεργειακή, να μπορεί να πουλά το πετρέλαιο στην εταιρία ΒΡ και να μην υπάρχει κάθε φορά το ίδιο σήριαλ, όταν συγκεντρώνεται ποσότητα πετρελαίου που πρέπει να πουληθεί, όχι στα Ελληνικά Πετρέλαια.

Στην ιστοσελίδα «πρώτο θέμα» βρήκαμε χθες το τηλεγράφημα του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων, με λίγα σχόλια από τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

 

«Προβλήματα χρηματοδότησης του προγράμματος των γεωτρήσεων στον κόλπο της Καβάλας αντιμετωπίζει η Energean Oil & Gas, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω η ολοκλήρωσή του. Η εταιρεία πιέζει, παράλληλα, προκειμένου να επιτραπεί η διάθεση της παραγωγής της στην ΒΡ (έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία), η οποία σύμφωνα με πηγές της εταιρείας μπορεί να συνοδευθεί από χρηματοδότηση των γεωτρήσεων, ενώ αποτελεί επιπλέον ισχυρό χαρτί φερεγγυότητας στην προσπάθεια της ελληνικής εταιρείας να δανειοδοτηθεί για το πρόγραμμά της. Η συμφωνία προβλέπει την απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής για τα επόμενα έξι χρόνια, ωστόσο για να υλοποιηθεί απαιτείται αλλαγή του θεσμικού πλαισίου καθώς με το ισχύον καθεστώς τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι υποχρεωτικά ο αγοραστής του πετρελαίου του Πρίνου.Η Energean έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα τεσσάρων γεωτρήσεων, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι ο υπερδιπλασιασμός της παραγωγής, που κυμαίνεται σήμερα στα 1.500 -1.700 βαρέλια την ημέρα, με αποτέλεσμα η οικονομική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης να είναι οριακή.Η Energean αναμένει τις επόμενες ημέρες τα αποτελέσματα από τη 2η γεώτρηση στον Πρίνο – η πρώτη ήταν γεώτρηση εισπίεσης νερού – για να προχωρήσει στην επόμενη.

Ωστόσο, το χρηματοδοτικό πρόβλημα θέτει υπό επανεξέταση τη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο σύμφωνα με τον προγραμματισμό προβλέπει μία 4η γεώτρηση στον Βόρειο Πρίνο, μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014».

 

Διαβάστε επίσης