Η «Σωστή Επιλογή» νιώθει σίγουρη – Ανατροπή εκλογικού αποτελέσματος μετά την επανακαταμέτρηση

 Η «Σωστή Επιλογή» νιώθει σίγουρη – Ανατροπή εκλογικού αποτελέσματος μετά την επανακαταμέτρηση

Την πρόθεση του να καταθέσει ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο για τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στο δήμο Παγγαίου ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Βασίλης Ξουλόγης. Προηγήθηκε αναλυτικός έλεγχος ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Ξουλόγη απέδειξε ότι υπάρχουν ποικίλα θέματα, τόσο με τα άκυρα όσο και με τα έγκυρα ψηφοδέλτια. Ο Βασίλης Ξουλόγης θα συμπεριλάβει στην ένσταση του ψηφοδέλτια δύο εκλογικών τμημάτων τα οποία δεν έχουν τη μονογραφή των δικαστικών αντιπροσώπων.
Ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης, υποψήφιος της παράταξης «Σωστή Επιλογή» του Βασίλη Ξουλόγη δαπάνησε ώρες ολόκληρες ελέγχοντας τα ψηφοδέλτια του επαναληπτικού γύρου. Βάσει των λεγομένων του κ. Μπαταλογιάννη, κατόπιν του ελέγχου ανέκυψαν συντριπτικά στοιχεία με τα οποία και θα τεκμηριωθεί η ένσταση του συνδυασμού που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Έτσι ο συνδυασμός αναμένει πως θα δικαιωθεί έναντι των δημοτών που τον ψήφισε κι έναντι των οποίων νιώθει την ηθική υποχρέωση.
Ένας αριθμός περίπου 20.000 ψηφοδελτίων του δεύτερου γύρου ελέγχθηκαν την Πέμπτη, ενώ ανάλογος έλεγχος θα διεξαχθεί και για τα ψηφοδέλτια της πρώτης Κυριακής. Όπως μας εξήγησε ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης, ο έλεγχος της Πέμπτης απέδειξε ότι πολλά ψηφοδέλτια τα οποία είχαν καταμετρηθεί υπέρ του Φίλιππου Αναστασιάδη ήταν τελικά άκυρα. Επίσης, πολλά ψηφοδέλτια υπέρ της «Σωστής Επιλογής» είχαν καταμετρηθεί εσφαλμένα ως άκυρα. Τα συγκεκριμένα λάθη προφανώς διαπράχθηκαν από τις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων. Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Μπαταλογιάννης ότι από ένα σύνολο 970 άκυρων ψηφοδελτίων τα περισσότερο αφορούσαν στην παράταξη του κ. Ξουλόγη. Να σημειωθεί ότι η διαφορά των δύο συνδυασμών ανέρχεται σε μόλις 36 ψηφοδέλτια κι άρα το παραμικρό λάθος είναι σημαντικότατο.
Ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης επιβεβαίωσε την είδηση ότι το σύνολο των ψηφοδελτίων δύο εκλογικών τμημάτων της Νικήσιανης και της Γεωργιανής δεν έφεραν τη μονογραφή των δικαστικών αντιπροσώπων κι επομένως δε θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην τελική καταμέτρηση. Η παράταξη θα επικαλεστεί το δεδικασμένο του 2002 και την υπόθεση εκλογής του βουλευτή Νίκου Στρατηλάτη εις βάρος του συναδέλφου του Κώστα Τσίμα. Η επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων, σαφώς κι επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, μας είπε ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης, συμπληρώνοντας ότι εάν όλα καταμετρηθούν ορθώς τότε ο συνδυασμός του Βασίλη Ξουλόγη θα προηγηθεί στο ποσοστό.
Τη διαδικασία της επανακαταμέτρησης πραγματοποίησαν την Πέμπτη και δικηγόροι για λογαριασμό της παράταξης «Ναι, μπορούμε» του Φίλιππου Αναστασιάδη. Έτσι δεν αποκλείεται να προκύψει ένσταση και από την πλευρά του συγκεκριμένου συνδυασμού. Αυτονόητα, καθένας έχει το δικαίωμα να υπερασπισθεί το συμφέρον του συνδυασμού του. Διόλου απίθανο λοιπόν, το οριστικό αποτέλεσμα του δήμου Παγγαίου να προκύψει από τα διοικητικά πρωτοδικεία και το εκλογοδικείο. Εκ των προτέρων κανένας συνδυασμός δεν μπορεί να νιώθει σιγουριά, ωστόσο το επιτελείο του Βασίλη Ξουλόγη είναι πεπεισμένο πως τα στοιχεία υπερτερούν υπέρ της «Σωστής Επιλογής».
Βάσει των εκτιμήσεων του κ. Μπαταλογιάννη, οι πρωτόδικες αποφάσεις κανονικά θα πρέπει να εκδοθούν πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, έστω κι αν θα υπάρχει και το δικαίωμα της έφεσης. Επιπλέον, η βαρύτητα δόθηκε αρχικά στον έλεγχο της δεύτερης Κυριακής, παρόλα αυτά μια γρήγορη ματιά και στα τεκταινόμενα του πρώτου γύρου έδωσε ενδείξεις για εκκρεμότητες που εάν εξετασθούν προσεκτικά δεν αποκλείεται να δικαιώσουν την παράταξη του Γιάννη Φιλόσογλου. Προβληματισμό κατέθεσε ο Δημήτρης Μπαταλογιάννης, αναρωτώμενος για ποιο λόγο ο κ. Φιλόσογλου δεν καταθέτει ένσταση βάσει των στοιχείων που υπάρχουν υπέρ του. Εάν πράγματι ο Γιάννης Φιλόσογλου έχει εντοπίσει στοιχεία που ευνοούν το δικό του συνδυασμό, τότε είναι υπεύθυνος έναντι των ψηφοφόρων του να προχωρήσει στην κατάθεση ενστάσεως.

Διαβάστε επίσης