• 25 Απριλίου 2024,

Η τοπική μας ιστορία μέσα από το αρχείο της «Πρωϊνής»

 Η τοπική μας ιστορία μέσα από το αρχείο της «Πρωϊνής»

Το 1972 ήμουν 18 χρονών και τέλειωνα το εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Καβάλας. Ήμουν πλέον ένας ενήλικας. Έφηβος μεν ενήλικας δε.
Σκέφτομαι ότι το 1972 απείχε 50 χρόνια, μισόν αιώνα δηλαδή, από την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και τον ξεριζωμό του ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες, τη γη της Ιωνίας και όχι μόνον. Στο μυαλό μου και στη σκέψη μου τα γεγονότα εκείνα, όπως τα διάβαζα και τα άκουγα από αφηγήσεις των μεγάλων, έμοιαζαν εξωπραγματικά. Κάτι έξω και μακριά από μένα, ένα παραμύθι, μια φανταστική ιστορία, κάτι άπιαστο και μάλλον ξένο. Και τέλος πάντων πολύ μα πολύ μακρινό στον χρόνο.
Σήμερα κάνοντας μια ανάλογη βουτιά στο χρόνο, πηγαίνοντας δηλαδή μισό αιώνα πίσω, στα 1965, όταν ήμουν 11 χρονών και θυμάμαι καθαρά πολλά πρόσωπα και γεγονότα, όλα μου φαίνονται πάρα πολύ οικεία, γνωστά και συνηθισμένα. Διαβάζω στην «Πρωϊνή» της εποχής ειδήσεις που αφορούν ανθρώπους που γνώρισα ή γνωρίζω, που άλλοι έφυγαν από τη ζωή και άλλοι ζουν και είναι καλά και γενικά νιώθω πως όλα αυτά είναι τόσο κοντινά μου πράγματα και η εποχή εκείνη τόσο ζωντανή που θα ξεπηδήσει λες μπροστά μου μόλις στρίψω απ’ τη γωνία.
Κι όμως η χρονική απόσταση είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις. Πενήντα χρόνια, μισός αιώνας.
Θέλω να πω μ’ όλα αυτά ότι ο χρόνος είναι τόσο μα τόσο σχετικός που ο καθένας μας τον νιώθει ανάλογα με την ηλικία του και σε σχέση πάντα με τις εμπειρίες και τις μνήμες του.
Η «Πρωϊνή» έχει μια ιστορία 63 και πλέον χρόνων. Πρωτοεκδόθηκε τον Απρίλιο του 1952 και από τότε διαγράφει μια πολύ σημαντική διαδρομή προβάλλοντας την καθημερινή ζωή του τόπου μας, τα πρόσωπα και τα γεγονότα και αποτελεί πλέον σήμερα κι αυτή ένα κομμάτι της ιστορίας της Καβάλας μας.
Μέσα από το πολύτιμο αρχείο της λοιπόν, θα αντλούμε συχνά στοιχεία που έχουν ενδιαφέρον για την ιστορία της Καβάλας και της περιοχής της αλλά και μικρές ειδήσεις, στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή της πόλης και των ανθρώπων της που θα μας μεταφέρουν στο σήμερα την μυρωδιά της Καβάλας πριν μισό αιώνα.
Αυτά όλα θα τα βρίσκετε πλέον τόσο στην εφημερίδα «Πρωϊνή» όσο και στο proininews.gr και συγκεκριμένα στο μενού «ΠΡΩΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ».
Κάντε αυτό το ταξίδι στο παρελθόν. Θα ανακαλύψετε πολύ ενδιαφέροντα και γοητευτικά πράγματα.
Θόδωρος Θεοδωρίδης

Διαβάστε επίσης