• 20 Μαΐου 2024,

Θα αποκτήσουμε τον Πύργο του ΙΚΑ; Σχεδιάζουν κατεδάφιση και ανέγερση πολυώροφου κτηρίου

 Θα αποκτήσουμε τον Πύργο του ΙΚΑ; Σχεδιάζουν κατεδάφιση και ανέγερση πολυώροφου κτηρίου

Περίπου έξι μήνες μετά την επίσκεψη στη Καβάλα του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, το ίδρυμα αποκάλυψε τις πραγματικές του προθέσεις. Επιθυμεί να κατεδαφίσει το υπάρχον κτήριο στο κέντρο της πόλης και στη θέση του να κατασκευάσει νέο πολυώροφο. Η είδηση προέκυψε από τη συνάντηση και τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Η πρόταση του ΙΚΑ προβλέπει προσωρινή μεταστέγαση στην αποθήκη του ΤΕΑΥΚΕ (ίσως και στο γυάλινο κτίριο του κάτω Νοσοκομείου). Κατεδάφιση του υπάρχοντος και κατασκευή στη θέση του ενός νέου κτηρίου, μεγάλου που στο υπόγειο ίσως διαθέτει χώρο στάθμευση, για τις ανάγκες της πόλης.

Ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης και ο πρόεδρος του ΤΕΕΑ ΑΜ Λάζαρος Βασιλειάδης που άκουσαν την πρόταση δεν απάντησαν, διαπίστωσαν ωστόσο μια προχειρότητα εκ μέρους του ΙΚΑ. Αφού οι εκπρόσωποί του δε γνώριζαν τι είδους νέο κτήριο χρειάζονται, πόσο εφικτή είναι η λειτουργία υπηρεσιών στο ΤΕΑΥΚΕ, τι θα γίνει με την ιδιοκτησία του ΙΚΑ στο δάσος της Παναγούδας. Στη συνάντηση της Δευτέρας παραβρέθηκαν η διευθύντρια των τοπικών υπηρεσιών κ. Μελισσοπούλου, η Δήμητρα Τσανάκα ως εκπρόσωπος των ιατρών που πλέον ανήκουν στον ΕΟΠΥΥ και δύο στελέχη του ΙΚΑ εκ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα στο ΙΚΑ εντάσσονται μόνο οι διοικητικές υπηρεσίες, αφού το ιατρικό κομμάτι ανήκει στον ΕΟΠΥΥ. Η ακίνητη περιουσία ανήκει στο ΙΚΑ. Εκείνο που διαπίστωσε ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης ήταν πως στην Ελλάδα του 2013 τα υπουργεία διαθέτουν μεν δημόσια περιουσία, αλλά δυστυχώς είναι ανέφικτη η μεταξύ τους επικοινωνία. Το κτήριο του ΤΕΑΥΚΕ για παράδειγμα ανήκει ιδιοκτησιακά στο επικουρικό κι εντάσσεται στο Υπουργείο Εργασίας. Εσωτερική συνεννόηση όμως για τη μεταφορά του κτηρίου από το ένα Υπουργείο στο άλλο δεν υπάρχει.

Αναφερόμενος το σκεπτικό του ΙΚΑ, ο κ. Μουριάδης μας μίλησε για την ακίνητη περιουσία στο κέντρο της πόλης αξίας περίπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ που θα πρέπει να αξιοποιηθεί, διαφορετικά τα στελέχη θα κατηγορηθούν για απιστία. Η συνάντηση της Δευτέρας ήταν διερευνητική και τέθηκαν διάφορα θέματα, ώστε έως την επόμενη συνάντηση να εξετασθεί το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, οι συντελεστές δόμησης, ο έλεγχος του κτηρίου ΤΕΑΥΚΕ.

Πάντως η άποψη του κ. Μουριάδη, του κ. Βασιλειάδη και της κ. Τσανάκα ήταν αποτρεπτική για την ανέγερση ενός πολυώροφου κτηρίου στο ήδη επιβαρυμένο κέντρο της Καβάλας. Ειδικά στην πόλη μας όπου υπάρχουν τόσες πολλές καπναποθήκες προς αξιοποίηση, ώστε να μην απομένουν ως κουφάρια κι ερείπια. Εξάλλου, το κράτος οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα και όχι να λειτουργεί ως επιχειρηματίας. Ο κ. Μουριάδης πάντως εξέφρασε τους φόβους του διότι εάν το κράτος αποφασίσει να προχωρήσει στο σχεδιασμό του, δε θα εισακούσει τις αντιρρήσεις των τοπικών παραγόντων. Εκτός εάν αιφνιδίως το κτήριο παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και καταλήξει στα χέρια κάποιου ιδιώτη.

 

ΔΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ!

Για μία τουλάχιστον εικοσαετία ο γιατρός Γιώργος Τσαλουχίδης ακούει συζητήσεις επί συζητήσεων για το κτιριακό πρόβλημα του ΙΚΑ στην Καβάλα και τη μεταστέγασή του, αλλά καμία εξέλιξη και καμία πρόοδο δε διαπίστωσε ποτέ. Επί είκοσι χρόνια το ΙΚΑ τελεί «υπό διερεύνηση», «υπό συγκέντρωση στοιχείων», ακόμη και «υπό μετακόμιση» επομένως ο κ. Τσαλουχίδης εμφανίστηκε απόλυτα σίγουρος ότι και ο νέος κύκλος συναντήσεων και συζητήσεων θα καταλήξει στο ίδιο σημείο. Στο απόλυτο μηδέν. Υποτίθεται ότι η έναρξη των συζητήσεων υπαγορεύθηκε προκειμένου να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, να εξασφαλισθεί η εξοικονόμηση χρημάτων που δαπανώνται λόγω πολυδιάσπασης των υπηρεσιών του ΙΚΑ.

Το εύλογο ερώτημα του κ. Τσαλουχίδη είναι: «Ποιος τρελός θα δαπανήσει χρήματα για την προσωρινή μεταστέγαση του ΙΚΑ στο ΤΕΑΥΚΕ; Μήπως είμαστε εκτός πραγματικότητας;» Προσφάτως ο Γιώργος Τσαλουχίδης πέταξε μια φωτοτυπημένη τεχνική έκθεση περί διαρρυθμίσεων στο κτήριο, την οποία διατηρούσε επί εικοσαετία στο προσωπικό του αρχείο. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε διόλου δεν ενδιαφέρει τους τοπικούς φορείς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτηρίων και εάν το ένα ανήκει στην αρμοδιότητα κάποιου Υπουργείου και το άλλο στην αρμοδιότητα του έτερου Υπουργείου. Αυτοί οφείλουν να τα βρουν μεταξύ τους και να συνεννοηθούν, ήταν η άποψη του κ. Τσαλουχίδη.

 

=

 

Διαβάστε επίσης