• 19 Μαΐου 2024,

Ικανοποιημένος ο Μιχάλης Λυχούνας – Από τον απολογισμό του φετινού Φεστιβάλ Παπαϊωάννου

 Ικανοποιημένος ο Μιχάλης Λυχούνας – Από τον απολογισμό του φετινού Φεστιβάλ Παπαϊωάννου

Η αναβάθμιση του Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, όπως την οραματίσθηκε η διοίκηση της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, ανατέθηκε ως αρμοδιότητα ή ακόμη και ως προσωπικό στοίχημα στον αντιδήμαρχο πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα. Παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν διαμαρτυρίες για το διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων και την ανάθεση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του θεσμού σε διαφορετικό άτομο από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε και πέρασε στην τοπική ιστορία. Εύλογη είναι επομένως η ερώτηση που διατυπώσαμε προς τον κ. Λυχούνα σχετικά με τη διεξαγωγή του θεσμού και το βαθμό ικανοποίησή του από τον απολογισμό. Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού μας απάντησε:

«Σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος διότι επιτεύχθηκε μια σειρά στόχων που είχαμε θέσει. Το ζητούμενο ήταν να απλωθεί το φετινό πρόγραμμα σε νέους χώρους, κάτι που έγινε με θετικά αποτελέσματα. Υπήρξαν συμμετοχές από το εξωτερικό και παρουσίες αξιόλογων μουσικών συνόλων. Η πόλη ως γνωστό αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ύπαρξη κλειστών μουσικών χώρων. Ευτυχώς, ο καιρός βοήθησε ενώ και οι επιλεγμένοι χώροι αποδείχθηκαν ενδιαφέροντες. Ειδικότερα, το δημαρχείο γνώρισε μια διαφορετική διάσταση.

Ικανοποιητική ήταν και η προβολή της Καβάλας μέσω δημοσιευμάτων σε εθνικές εφημερίδες, επομένως το φεστιβάλ δεν είναι μόνο μια εσωτερική υπόθεση. Σημαντικότατες είναι για εμένα οι διεθνείς συνεργασίες. Ξαναζωντάνεψε η σχέση με την πόλη της Νυρεμβέργης ελπίζοντας σε ένα καλύτερο θεσμικό χαρακτήρα. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που εξασφαλίσθηκε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Εξαιρετικά ήταν τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία παρακολούθησαν 150 παιδιά και απέφεραν έσοδο, έστω κι αν μειώσαμε το κόστος συμμετοχής από τα 30 στα 10 ευρώ. Επιπλέον, δημιουργήθηκε η χορήγηση υποτροφιών. Το Δημοτικό Ωδείο θα προκηρύσσει τις υποτροφίες που θα απευθύνονται σε όλη την πόλη. Το ΔΩΚ και το Μουσικό Γυμνάσιο είναι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της καβαλιώτικης μουσικής παιδείας.

Η πόλη είναι τυχερή που διαθέτει το θεσμό εδώ και 16 χρόνια, με τις προσπάθειες όσων τον ίδρυσαν και όσων τον διατήρησαν. Τώρα πλέον μπορεί να περάσει σε μία νέα φάση. Καθένας μπορεί να δώσει στο θεσμό μια διαφορετική ώθηση και δεν αποκλείεται η αλλαγές των προσώπων σε θέσεις ευθύνης να αποβαίνουν προς το καλό. Καθήκον κάθε πολιτικού είναι να δημιουργεί τους μηχανισμούς και τους στόχους ώστε να γεννιούνται νέα πράγματα».

Ο Μιχάλης Λυχούνας ευελπιστεί ότι η ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης της Μεγάλης Λέσχης θα προσφέρει ένα απείρως καλύτερο χώρο στην πόλη για τη φιλοξενία μουσικών εκδηλώσεων, πέραν το ΟΣΚΑΡ που είναι άβολο λόγω μικρής σκηνής. Μια άριστη εναλλακτική λύση δημιουργίας νέου συνεδριακού και συναυλιακού χώρου είναι η αποθήκη του λιμανιού εφόσον εξασφαλισθούν κονδύλια μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Απλά, θα απαιτηθεί μια γενναία απόφαση συνεργασίας μεταξύ δύο τοπικών φορέων.

 

=

Διαβάστε επίσης