• 16 Μαΐου 2024,

Ιστορικά καπνικά ντοκουμέντα – Εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας στο αρχαιολογικό μουσείο

 Ιστορικά καπνικά ντοκουμέντα – Εγκαινιάσθηκε η έκθεση φωτογραφίας στο αρχαιολογικό μουσείο

Στη δροσερή και στεγνή από το απογευματινό μπουρίνι της Παρασκευής πτέρυγα του αρχαιολογικού μουσείου Καβάλας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, η οποία πλαισιώνει το διεθνές συνέδριο «Οι Δρόμοι του Καπνού: Μεταφορά τεχνολογίας από τη Βιέννη στην Καβάλα στις αρχές του 20ου αιώνα», το οποίο φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Καπναποθήκη από την Παρασκευή 5 έως την Κυριακή 7 Ιουλίου.

Η έκθεση φωτογραφίας με θέμα την επιρροή που δέχτηκε η αρχιτεκτονική των κτιρίων προβολής (καπνομάγαζα, γραφεία εταιριών καπνού και οικίες καπνέμπορων) από ευρωπαϊκές και κυρίως αυστριακές τάσεις από τα μέσα του 19ου αιώνα και μέχρι και την εποχή του μεσοπολέμου, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου 2013 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Οι ώρες επισκέψεων είναι καθημερινά Τρίτη με Κυριακή από τις 9:00 το πρωί έως και τις 16:00 το απόγευμα. Την έκθεση επιμελήθηκε ο Ελληνοαυστριακής καταγωγής αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης και την υποστηρίζουν οι εταιρίες JT International, Missirian s.a.-Leaf Tobacco, Nikos Gleoudis Kavex s.a., Egger, Galaxy Hotel καθώς και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης εκθέματα από τη συλλογή της JTI Tobacco Collection στη Βιέννη.

Να σημειωθεί ότι μέσω των πλούσιων φωτογραφικών ντοκουμέντων που περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας παρατίθεται η ανάλυση της αρχιτεκτονικής των προαναφερόμενων κτιρίων-ορόσημων σε όλα τα επίπεδα (πολεοδομικό, μορφολογικό, κτιριακό, υλικών, τεχνοτροπίας κτλ.) και η σύγκριση τους με παλαιότερα αλλά και νεότερα ανάλογα κτίρια. Σκοπεύει δε να αναδείξει την αρχιτεκτονική κληρονομιά και τον πλούτο της πόλης της Καβάλας σε μια περίοδο που καθόλου τυχαία συμπίπτει με τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της.

Το πρόγραμμα των εγκαινίων της Παρασκευής όπου παραβρέθηκε η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Αθήνα Melitta Schubert περιελάμβανε τους χαιρετισμούς και τη ξενάγηση στα εκθέματα, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εκτελέσεις διάσημων ελληνικών τραγουδιών από τη Μαριάννα Κεσόγλου και το Ναπολέοντα Κουκουζίκα, τους οποίους και συνόδευσε στο πιάνο ο Γιάννης Κανάκης.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Καβάλα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Ρεντετζή, τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, με την υποστήριξη της Αυστριακή Πρεσβείας, του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Δήμου Καβάλας, της Ουγγρικής Πρεσβείας και του Σουηδικού Ινστιτούτου. Εντασσόταν δε στον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.

 

=

 

Διαβάστε επίσης