• 19 Μαΐου 2024,

«Ιχθυόσκαλα ώρα 0»

 «Ιχθυόσκαλα ώρα 0»

Ο συμπολίτης επιχειρηματίας Ανδρέας Καραμπουρνιώτης που επί σειρά δεκαετιών δραστηριοποιείται στην Ιχθυόσκαλα Καβάλας, έστειλε στην εφημερίδα μας επιστολή, οργισμένη όπως μπορεί εύκολα ν΄ αντιληφθεί ο αναγνώστης, στην οποία ο ίδιος έβαλε τίτλο «Ιχθυόσκαλα ώρα 0».

Πέρα από την κριτική που γενικότερα ασκεί στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, σ΄ ένα κράτος που παραμένει αθηνοκεντρικό, ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης αναφέρεται σε ειδικότερα προβλήματα της Ιχθυόσκαλας Καβάλας, τα οποία με ευθύνη των Αθηνών δεν λύνονται. Απλές καθημερινές λειτουργίες δεν εξασφαλίζονται, με αποτέλεσμα το κράτος να πληρώνει χρήματα ενώ θα μπορούσε να κάνει οικονομία.

Ο Ανδρέας Καραμπουρνιώτης εδώ και καιρό ισχυρίζεται ότι με τη λειτουργία της η Ιχθυόσκαλα Καβάλας θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη του τόπου, αν τα κέρδη από αυτήν τη λειτουργία έμεναν στην Καβάλα και δεν μεταφέρονταν στην Αθήνα. Το κείμενο του Ανδρέα Καραμπουρνιώτη έχει ως εξής:

«Από το 1967 που άρχισε να λειτουργεί η Ιχθυόσκαλα Καβάλας ήταν και είναι ένα ζωντανό κομμάτι της οικονομίας της Καβάλας κι αυτό χάρη στην εργατικότητα, την ευστροφία, την δυναμική και τον υπέρμετρο εγωϊσμό των αλιέων και ιχθυεμπόρων – εξαγωγέων της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Η Ιχθυόσκαλα πρώην ΕΤΑΝΑΛ σήμερα ΟΚΑΑ διοικείται από «άσχετους» και τυχάρπαστους ανθρώπους, φυσικά από Αθήνα. Κουμπάροι, ξαδέρφφια, μπατζανάκια, «εκλεκτοί» των εκάστοτε πολιτικών, αποτυχημένοι πολιτικοί και κάθε άχρηστος καιροσκόπος καλείται να δώσει λύσεις σε θέματα που αγνοεί και φυσικά δεν τον ενδιαφέρουν…

Κατά καιρούς – λαμόγια – υπουργοί – γ.γ. υπουργείων «έφαγαν» πολλά δις – δραχμές (πλαστικά κιβώτια – μηχανές πλυσίματος, ράμπες εκθετηρίων) σε βάρος των συναλλασσομένων και της εθνικής οικονομίας, κατ΄ επέκταση και φυσικά αν και η διοίκηση γνωρίζει τα πάντα κάνει τη «πάπια» για να παραμένει στη  θέση της με παχυλότατους μισθούς.

 

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑΣ

Ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και μέχρι σήμερα έχει γίνει το 40% … και βλέπουμε, δημιουργώντας πλείστα όσα προβλήματα στους συναλλασσόμενους με πολλά διαφυγόντα κέρδη.

 

Παγομηχανές

Λειτουργούν εδώ και 40 χρόνια. Από τον Γενάρη ζήτησε ο Δ/ντής πίστωση για να τις επισκευάσει, αλλά τον γράφουν…

 

Καρότσια και κλαρκ

Μονίμως χαλασμένα είναι τα καρότσια και τα κλαρκ της Ιχθυόσκαλας, αφού ο μηχανικός συνταξιοδοτήθηκε, δεν προσελήφθη ο αντικαταστάτης του και πλέον λειτουργεί με κλαρκ ιδιωτών, ενώ το προσωπικό μειώθηκε κατά 40%, αλλά οι τζίροι παραμένουν στα 25.000.000 έως 30.000.000 ευρώ.

Παρά την κρίση τα τελευταία χρόνια η Ιχθυόσκαλα παρουσιάζει μεγαλύτερο τζίρο και περισσότερα κέρδη τα οποία – πάνε στην Αθήνα… και χάνονται όπως πολλά άλλα από το κράτος των «Αθηνών».

Πολιτικοί της Καβάλας ξυπνήστε και κάποια στιγμή «αφουγκραστείτε» τα προβλήματα της πόλης και του νομού και σταματήστε την «μικροπολιτική». Σας βαρεθήκαμε – είστε υπεύθυνοι οι περισσότεροι όσοι κατά καιρούς μας κυβερνήσατε, βγάλατε πρώτοι τα λεφτά σας στο εξωτερικό, αδειάσατε τα ΤΜ της βουλής, βολεύεστε με μισθούς και διπλές συντάξεις και δεν βλέπετε «γύρω» σας που ο κόσμος πεινάει και η πατρίδα μας «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Επανερχόμενος στα προβλήματα της Ιχθυόσκαλας πρέπει να πω ότι τα χρήματα (500.000 Ευρώ) που μπορούν να γίνουν 1.000.000 ευρώ το χρόνο, πρέπει να μείνουν στην Καβάλα ή στην περιφέρεια γιατί ανήκουνε εδώ.

Τέλος σαν άνθρωπος της Ιχθυόσκαλας μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από αυτή την επιστολή να συγχαρώ τους ψαράδες, καπετάνιους, για την άριστη ποιότητα ψαριών που φέρνουν στην Ιχθυόσκαλα και δίνουν το δικαίωμα και την ευκαιρία στους εμπόρους – εξαγωγείς να στέλνουν «κυριολεκτικά» ψάρια σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας κάποια ανάσα και προοπτική στο κατάμαυρο τοπίο του εμπορίου.

Α. Καραμπουρνιώτης

 

Διαβάστε επίσης